Britų konservatoriai šariato teisės ir gėjų „santuokų“ kritikus laiko ekstremistais

Didžiosios Britanijos konservatoriams imantis naujų priemonių kovai su terorizmu, kiekvienas kritikuojantis šariato teisę ar gėjų „sant...



Didžiosios Britanijos konservatoriams imantis naujų priemonių kovai su terorizmu, kiekvienas kritikuojantis šariato teisę ar gėjų „santuokas“ galės būti traktuojamas kaip ekstremistas, įspėja tiek ateistai, tiek krikščionys.

Vidaus sekretorė Theresa May paviešino vadinamųjų Ekstremizmo suvaldymo įsakymų planus, kurie leistų teisėjams uždrausti įtariamiems ekstremizmu asmenims rodytis televizijoje, protestuoti viešose vietose ir net be leidimo rašyti viešas žinutes savo Facebook bei Twitter paskyrose.

Šį siūlymą sekretorė išsakė Torių partijos konferencijoje, kurioje ji kalbėjo apie vadinamosios Islamo valstybės (kitaip dar vadinamos ISIS ir ISIL) grėsmę bei apie Nigerijos islamistų judėjimą Boko Haram.

Bet kancleris George‘as Osborne‘as laiške savo rinkėjams patikslino, jog įsakymų tikslas būtų „eliminuoti bet kokios formos ekstremizmą“ ir kad jie būtų naudojami apriboti veiklą tų žmonių, kurie „skleidžia neapykantą, bet nepažeidžia įstatymų“.

Osborne‘as paaiškino, kad naujieji įsakymai, kurie bus konservatorių rinkiminėje kampanijoje, galiotų visoms veikloms, kurios „pateisina neapykantą“ prieš žmones religijos, seksualinės orientacijos, lyties ar neįgalumo atžvilgiais.

Jis taip pat atskleidė, kad kiekvienas besipriešinantis tokiam įsakymui būtų kviečiamas į Aukščiausiąjį teismą.

Dvi organizacijos, dažniausiai oponuojančios viena kitai – Nacionalinė sekuliari draugija (NSV) ir Krikščionių institutas – teigia, jog itin platus ekstremizmo traktavimas gali kelti didelę grėsmę žodžio laisvei.

Keithas Porteous Woodas, NSV vadovas, teigė, jog sekuliaristai turėtų pagalvoti du kart prieš pradedami kritikuoti krikščionybę ar islamą. Pasak jo, sekuliaristai rizikuotų būti palaikytais islamofobais ir rasistais dėl jų vykdomų kampanijų prieš šariato teisę Didžiojoje Britanijoje.

„Vyriausybė turi naudoti visus įmanomus ginklus, kad palaužtų ekstremizmą ir terorizmą, bet tam užtenka ir didelio arsenalo jau priimtų įstatymų. Be to, reikia daugiau studijų prieš pristatant tokias drakoniškas priemones kaip Ekstremizmo suvaldymo įsakymai, prieš kuriuos beveik neįmanoma pasipriešinti ir kurie atimtų iš individų jų laisves“, - teigė Woodas.

„Neturint aiškiai ir įstatymiškai nustatytų apibrėžimų, sprendimas, kas yra „kenksminga ekstremistų, skleidžiančių neapykantą, veikla“ yra subjektyvus ir todėl atviras manipuliavimui dabartinei ar ateities autoritarinei valdžiai“.

Simonas Calvertas, Krikščionių instituto direktoriaus pavaduotojas, teigė, jog krikščionys, kurie kritikuoja gėjų „santuokas“ ar teigia, kad visos religijos nėra tapačios, gali būti apkaltinti ekstremizmu.

„Kiekvienas, kuris išreiškia nuomonę, neatitinkančią Lygybės akto, gali būti priskirtas tai pačiai kategorijai kaip Anjemas Choudary, Islamo valstybė ar Boko Haram“, - teigė jis.

„Kiek kartų per dieną intelektualiai tingūs politiniai aktyvistai apkaltina savo oponentus „neapykantos kurstymu“? Tai daro kairė, tai daro dešinė, liberalai ir konservatoriai, tai rutina.“

„Vyriausybėje Konservatoriai visad bandė išlaikyti balansą tarp saviraiškos ir susirininkimų laisvės, galimybės laisvai praktikuoti savo religiją bei poreikio saugoti visuomenę. Mes niekada nesiekėme riboti taikių protestų ar žodžio laisvės. Mūsų siūlomi Ekstremizmo suvaldymo įsakymai atspindi poreikį gilinti kovą su ekstremizmo grėsme ir tais, kurie skleidžia savo neapykantos kupiną požiūrį, tam kad galėtume užtikrinti demokratinės visuomenės saugumą“, - teisinosi konservatorių atstovas.

Versta iš telegraph.co.uk

Susiję

Pažangos ideologija 3031026336892428030
item