Analitikai: euro zonos BVP vis dar neauga, Rytų Europos BVP augimas lėtėja

Finansų grupės „Danske Bank“ analitikai prognozuoja, kad šią savaitę skelbiamus bendrojo vidaus produkto (BVP) rodiklius tiek Rytų Euro...



Finansų grupės „Danske Bank“ analitikai prognozuoja, kad šią savaitę skelbiamus bendrojo vidaus produkto (BVP) rodiklius tiek Rytų Europa, tiek euro zona pasitiks „minorinėmis“ nuotaikomis. Rytų Europos BVP augimas mažėja, o euro zonos BVP rodiklis nepaliks nulio zonos.

Rytų Europoje ūkio varikliai stoja

Rusija trečiojo ketvirčio BVP rodiklius paskelbs pirmoji – ketvirtadienį. Prognozuojamas 0,3 proc. ketvirčio augimas, apie 0,50 proc. punkto mažiau nei antrąjį ketvirtį, kai augimas siekė 0,8 procento.

Penktadienį BVP rodiklius skelbs Lenkija (prognozuojamas 3,3 proc. augimas, palyginti su 3 proc. augimu antrąjį ketvirtį), Čekija (2,6 proc. augimas, palyginti su 2,5 proc.), Vengrija (3,3 proc. augimas, palyginti su 3,9 proc.).

ECB priemonių arsenalas neišjudina augimo

Analitikai prognozuoja, kad penktadienį skelbiamas euro zonos trečiojo ketvirčio ekonomikos augimo rodiklis, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, nepakito – antrą ketvirtį iš eilės prognozuojamas nulinis BVP augimas. Antrąjį šių metų ketvirtį bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas taip pat buvo lygus nuliui.

Nulinis augimas, nepaisant stiprių monetarinių stimulų, kuriuos nepaliaudamas iš rezervų visus šiuos metus traukia ECB, yra grėsmingasženklas euro zonos ekonomikai, parodantis kad euro zonos ekonomika išsikvepia.

Tiesa, rugsėjo pramonės produkcijos duomenys turėtų atsigauti po reikšmingo kritimo rugpjūtį. Antradienį skelbimasšis rodiklis euro zonoje gali parodyti 1 proc. augimą, palyginti su ankstesniu mėnesiu (tuo tarpu rugpjūtį pokytis buvo -1,8 proc.).

Nuotaikos už Atlanto geresnės

Penktadienį bus skelbiami JAV mažmeninės prekybos duomenys. Tikimasi, kad mažmeninės prekybos tendencijos turėtų grįžti į augimo stadiją ir spalio mėnesinis augimas turėjo būti 0,2 proc. (rugsėjo mėnesį buvo fiksuotas 0,3 proc. kritimas).

Penktadienį bus skelbiamas Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo rodiklis, nusakantis vartotojų nuotaikas. Čia taip pat prognozuojamas indekso augimas nuo 86,9 iki 87,5.

Informaciją parengė Kęstutis Celiešius,„Danske Bank“ Finansų maklerio skyriaus vadovas

Šaltinis: www.alfa.lt

Susiję

Ekonomika 8750380371177550291
item