Spalio 28 d. planuojamas mokytojų mitingas

Pedagogai spalio 28 dieną, 14 val., organizuoja mokytojų mitingą prie Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM). Tai atsakas į Vyriausybės ne...

Pedagogai spalio 28 dieną, 14 val., organizuoja mokytojų mitingą prie Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM). Tai atsakas į Vyriausybės nenorą bendradarbiauti su pedagogų profesinėmis sąjungomis per tarpininką.

Jungtinė Lietuvos švietimo profesinių sąjungų atstovybė jau birželio 17 d. ėmėsi iniciatyvos keisti pedagogų ir mokyklų situaciją Lietuvoje ir įteikė ministerijai reikalavimus, galinčius pagerinti padėtį švietimo srityje: atkurti minimalią mėnesio algą bei mokinio krepšelį, buvusius iki 2009-ųjų metų, suteikti palankesnes sąlygas išeiti į pensiją nuo 55-rių metų, sumažinti klasėje besimokančių mokinių skaičių. Vyriausybei atsisakius patenkinti pedagogų poreikius, mokytojų profesinės sąjungos ir dar apie 100 mokyklų planavo surengti įspėjamąjį streiką. 

Atsakomojo valdžios veiksmo neteko ilgai laukti, Vyriausybė rugsėjį nusprendė sudaryti darbo grupę, rengsiančią pasiūlymus dėl ugdymo kokybės ir pedagogų darbo sąlygų gerinimo. Į posėdį buvo pakviestos ir reikalavimus pateikusių pedagogų profesinių sąjungų atstovai, bet kaip pats premjeras Algirdas Butkevičius posėdyje pažymėjo – tai ne derybos dėl minėtų profsąjungų iškeltų punktų. Šitaip streikuoti žadėjusios profesinės sąjungos pasitraukė iš derybų, todėl Vyriausybė pasiūlė bendrauti per tarpininką. Lietuvos švietimo profesinių sąjungų jungtinė atstovybė ir ŠMM kolektyvinį ginčą galėjo išspręsti pasitelkus tarpininką, bet Vyriausybė pati pasiūliusi derybų rūšį, vėliau šį savo siūlymą pamiršo ir tarpininkavimo sutarties nepasirašė. 

Norint paskatinti aukščiausiuosius valstybės pareigūnus pradėti demokratiškai bendradarbiauti su mokytojų bendruomene švietimo klausimu, spalio 28 d. organizuojamas mitingas, siekiantis parodyti pedagogų nuomonę į užsitęsusią tylą tarp valdžios ir visuomenės. 

Toliau kalbinamas vienos iš didžiausių mokytojus jungiančių profsąjungų Lietuvoje – Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas ir vienas mitingo organizatorių Andrius Navickas.

Spalio 10 d. turėjo vykti pedagogų streikas, bet rugsėjo pabaigoje  paaiškėjo, kad Vyriausybė sutinka tartis su pedagogų profesine sąjunga per tarpininką. Tačiau dialogas taip ir neprasidėjo. Kodėl valdžios atstovai nutarė netesėti duoto pažado?

Spalio 1 d. turėjo įvykti įspėjamasis dviejų valandų streikas, tačiau buvo atidėtas, nes Švietimo ir mokslo ministerija sutiko spręsti kolektyvinį ginčą per tarpininką. Iki spalio 17 d. pasirašyti tarpininkavimo sutarties nepavyko, todėl spalio 28 d. planuojamas mitingas prie ministerijos įvyks. Manome, kad profsąjungų spaudimą valdžia turi jausti iki kol bus pasiektas kažkoks rezultatas. Kol kas reikšmingų judesių, rodančių, jog ministerija realiai norėtų tartis, mes nematome.

Iki spalio 17 d. Švietimo ir mokslo ministerija ir LŠDPS turėjo pasirašyti tarpininkavimo paslaugų sutartį, tačiau Vyriausybė atsisakė tai daryti. Prieš tai oficialiai buvo paskelbta, kad jūsų vadovaujama pedagoginė profsąjunga spalio 28 d. organizuoja mokytojų mitingą, jei tarpininkavimo paslaugų sutartis nebus pasirašyta. Ar artėjančiame mitinge kelsite tokius pačius reikalavimus, kokie buvo iškelti š. m. birželio 17 d.?

Rugsėjo 17 d. iškelti reikalavimai nesikeičia, jie yra įteikti ir teisiškai mes jų keisti net ir negalime.

Ar jau informavote mitinguoti žadančias pedagogų bendruomenes? Ar mokyklos neatsisakė minties streikuoti, o galbūt jų prisijungė dar daugiau?

Minties streikuoti tikrai neatsisakome, švietimo bendruomenė seka įvykius, rinksis į mitingą prie ministerijos, o jei matysim, kad reikalai nejuda, streikuosim. Kaip ir planuota, pirma bus įspėjamasis streikas, vėliau – terminuotas, o esant reikalui – ir neterminuotas. Matant, kaip valdžios atstovai siekia vilkinti derybas, tikėtina, kad streiko nebus išvengta. Maloniai kviečiame apsilankyti spalio 28 d., 14 val., mitinge prie ministerijos (A. Volano g. 2/7), ten galėsite pabendrauti su mokytojais, pajusti jų nusiteikimą.

Susiję

Aktualijos 8290089830552749985
item