Prasiskolinęs Vilnius 1,3 milijono litų įvertintą pastatą perka už 4 milijonus

Savivaldybė užsimojo pirkti pastatą sostinės Šnipiškių rajone ir jame įrengti darželį. Iš privačios įmonės perkamas daugiau kaip tūksta...



Savivaldybė užsimojo pirkti pastatą sostinės Šnipiškių rajone ir jame įrengti darželį. Iš privačios įmonės perkamas daugiau kaip tūkstančio kvadratinių metrų pastatas su kitais statiniais be žemės kainuotų 4 mln. Lt. Tačiau aiškėja, kad prieš kiek daugiau nei metus pastatas turto vertintojų buvo įkainuotas tris kartus mažesne suma.

Žvėriški kainų skirtumai

Praėjusių metų liepą „Lietuvos paštas“ pastatą, aikšteles, tvorą ir vartus pardavė privačiai įmonei „Kunversum“. Statiniai perregistruoti įmonei „Gileon“. Tikslią kainą „Lietuvos paštas“ iki šiol laiko paslaptyje, tačiau neoficialiai kalbama, kad suma neviršijo 1,3 mln. Lt. Statinius įgijusi privati bendrovė ilgai nelaukusi nekilnojamąjį turtą pasiūlė Vilniaus miesto savivaldybei už 5 mln. Lt, o po derybų vienu milijonu kainą nuleido.

Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas aiškina, kad apie ankstesnius įmonės sandorius su „Lietuvos paštu“ nežinojo ir pasikliovė tik turto vertintojais.

„Taryba yra pritarusi tam sandoriui, dar jis nėra įvykęs. Mes matome, kad galėtumėm labai greitai įkurti papildomą darželį už labai nedidelę kainą kalbant apie vienos vietos sukūrimą. Šių metų pabaigoje mes galėtumėm turėti dar apie 120–130 vietų darželiuose. Tai, kad yra šalia darželis, yra galimybė, apjungus sklypus, papildomai statyti ir turėti dar trečią korpusą“, – LNK „Alfa“ savaitei“ sakė sostinės meras A. Zuokas.

Nežino, kaip išaugo kaina

Įmonės „Gileon“, kuriai dabar priklauso pastatas, vadovas, neatskleidžia, ar į pastatą buvo investuota lėšų. Negali paaiškinti, ir kaip pavyko pakelti pastato kainą beveik 3 milijonais litų.

Žurnalistė: Kaip ji pakilo?

„Gileon“ vadovas Mindaugas Sudeika: Ta prasme ji nepakilo, tai yra rinkos kaina, ta kaina – kokia yra, tokia yra, tai praėjo labai daug laiko.

Žurnalistė: Metai?

„Gileon“ vadovas M. Sudeika: Na, ne metai praėjo, praėjo pusantrų metų.

Žurnalistė: Per pusantrų metų jūs manot, kad gali pakilti tris kartus kaina?

„Gileon“ vadovas M. Sudeika: Tai daug kas gali, yra atlikti turto vertinimai, reikia žiūrėti dokumentus.

Įžvelgia korupciją

Ekspertai, vertindami sandorio aplinkybes, įžvelgia aiškią aferą.

„Jeigu lygintumėm praeitų ir šių metų kainų administracinių pastatų lygį, tai pokyčių nebuvo. Kažkokių pasikeitimų būti negali, vadinasi, arba per pigiai parduota ir dabar bandoma rinkos verte parduot, arba yra kažkas su vertinimo užduotimi netvarkoje“, – konstatuoja korporacijos „Matininkai“ prezidentas Kęstutis Kristinaitis.

Savivaldybės tarybos nariai sunerimo, kad savivaldybė rodo tokį didelį interesą perkant seną daug investicijų reikalaujantį pastatą.

„Kažkodėl labai norima nupirkti būtent šitą vietą. Ir kyla klausimas, kaip čia pastatas parduodamas už 4 mln. litų, jei jis visai neseniai buvo už pusantro milijono parduotas. Čia sandoris, kvepiantis korupcija, prisidengiama, kad trūksta darželių vietų“, – sako Vilniaus miesto tarybos narys konservatorius Vidas Urbonavičius.

Zuokas ginasi neskaidrumo

Vilniaus meras aiškina neįžvelgiantis galimų neskaidrių sandorių, o pats su įmone ryšių neturi.
„Neturiu jokių ryšių ir net negalėčiau pasakyti, iš ko mes tą konkrečiai pirkome, nes mes pirkome ne iš kažko konkrečiai, o pirkome objektą, kuris reikalingas miestui. Jeigu „Lietuvos paštas“ būtų pardavęs kažkada savivaldybei, mes būtumėm tą pastatą nupirkę“, – ginasi sostinės meras A. Zuokas.

Vilniaus vystymo kompanija informavo savivaldybę, kad 1965-aisiais statytoms patalpoms modernizuoti ir pritaikyti darželio veiklai reikia apie 4 milijonų litų. Statinys esą nėra nesandarus, reikia keisti net pasenusius vamzdynus.

Tačiau miesto valdžia sako galinti įkeldinti darželinukus į kiauras patalpas – tik įrengusi ir atlikusi pastato vidaus remontą ir sutvarkiusi aplinką. Tam reikėtų 700 tūkst. Lt. Vieno darželinuko vietos kaina esą siektų 42 tūkst. Lt ir būtų keliolika tūkstančių mažesnė, nei statant naują darželį mikrorajone. Visiškai modernizavus pastatą, vienos vietos kaina išaugtų ir viršytų naujai pastatytų patalpų kainą, pavyzdžiui, Pilaitėje.

Opozicija: galima naują pastatyti

„Prisidengiant opia problema yra perkamas turtas, kuris yra 50 metų senumo, nė kartą nerenovuotas, tam, kad įrengtų jame darželį, reikia savivaldybei įdėti labai dideles investicijas. Paskaičiavus, kiek reikėtų minimaliais kaštais įdėti investicijas, kiek kainuotų vieno vaiko vieta šitam darželyje, tai mes gauname sumą, kuri prilygsta naujai pastatytam darželiui“, – sako Vilniaus miesto tarybos narys konservatorius Valdas Benkunskas.

Šalia norimų pirkti patalpų yra jau veikiantis darželis. Esą dvi teritorijas galima būtų sujungti. Naujose patalpose iš viso galėtų būti įkurta 110 ugdymo vietų. Savivaldybė savo dokumentuose aiškina, kad žemės sklypo plotas aplink perkamą pastatą yra 63 arai, todėl yra galimybė išplėsti būsimo darželio bendrąjį plotą ir priimti daugiau vaikų.

Paminti kitų savininkų interesai?

Tačiau aiškėja, kad daugiau kaip pusė aplink pastatą esančios teritorijos priklauso 4 asmenims bendrasavininkiams. Sklypas dar nėra padalytas. Savivaldybė iš bendrasavininkių atsisakė pirkti šalia būsimo darželio esančią teritoriją. Nors sklypas neatskirtas, į derybas dėl darželio turto valdytojų niekas nekviečia.

„Jie, kiek žinau, buvo nušalinti nuo šitų svarstymų, nes jie kreipėsi du kartus į mane, kad vyksta tas procesas, jų niekas neįtraukė, nors pagal visus teisės aktus jie turėtų būti įtraukti į procesą derybų. Aš negaliu jų ginti, jie patys turi ginti savo interesus teisme“, – sako Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Audrius Skaistys.

Kitų savininkų žemėje egzistuoja keli statiniai, priklausantys  „Gileon“, kuri ir nori parduoti „Lietuvos pašto“ administracinį pastatą savivaldybei. Tai takeliai ir kelių pavėsinių pamatai. Šį turtą įmonė nori parduoti savivaldybei už 1 litą. Tačiau žemės, kurioje yra pavėsinių likučiai ir takeliai, savininkai vaikų gali tiesiog neleisti į teritoriją arba prašyti nuomos.

„Tam, kad vaikai galėtų žaisti, kiemas to darželio priklauso kitam privačiam asmeniui, kurį irgi reikia išpirkinėti. Per tarybos posėdį aš perspėjau merą Artūrą Zuoką ir administracijos direktorių apie tai, kad čia yra daroma afera. Mes dabar už litą nupirksim pavėsines, į kurias vaikai eiti negalės, nes tas kiemas yra ne savivaldybės, o privatus. Tačiau kažkodėl labai norima nupirkti būtent šitą vietą“, – piktinasi Vilniaus miesto tarybos narys konservatorius V. Urbonavičius.

„Miesto centrinėje dalyje mes neturime laisvos žemės, ir yra didžiausias  poreikis, o šalia esančiame sklype mes gauname turtą, kur turėsime dar vieną derybinį objektą kalbantis su žemės savininkais, jeigu nuspręstumėm darželį plėtoti“, – sako Vilniaus meras A. Zuokas.

Įmonei, iš kurios perkami pastatai, savivaldybė nusprendė atsiskaityti 2 mln. Lt sumokant per savaitę po sutarties pasirašymo. O likusius 2 milijonus – per metus kas ketvirtį, su 5 procentų palūkanomis nuo likusios sumos. Bendra 50 metų senumo pastato kaina siektų 4,25 mln. Lt.

Šaltinis: www.alfa.lt


Susiję

Aktualijos 7031659125094266500
item