Povilas Žumbakis. Artimuosiuose Rytuose – tik kurdai ir „posėdžių kariuomenė

– Kas vyksta Artimuosiuose Rytuose, kokia padėtis Levanto valstybės kovos frontuose? Karas dabar vyksta kurdų gyvenamojoje teritorijoje...



– Kas vyksta Artimuosiuose Rytuose, kokia padėtis Levanto valstybės kovos frontuose? Karas dabar vyksta kurdų gyvenamojoje teritorijoje. Kokia ten padėtis?

– Karas vyksta Sirijos ir Turkijos pasienyje, kurdų mieste, kuris vadinasi Kobani. Pusė miesto jau užimta. Kurdai ginasi drąsiai, bet jie ginkluoti senoviniais ginklais. Gal tik vienas iš dešimties jų turi karišką aprangą. Jie patiria daug nuostolių, tačiau trečdalis sužeistųjų grįžta į kovos lauką.

Šią savaitę teroristai paskelbė: pagal jų tikėjimą, jie turi teisę užimtoje teritorijoje moteris parduoti į vergiją už pinigus arba atiduoti kareiviams „už drąsą“. O tos moterys – visos mergaitės ir merginos daugiau nei aštuonerių metų amžiaus. Tai išgirdusios, kurdų moterys sudarė savo dalinį ir drauge su vyrais kovoja. Kovoja labai drąsiai, bando apginti miestą.

– Koks yra kurdų vaidmuo šiame kare, kas jie?

– Kurdai turi panašią istoriją į Lietuvos – nepertraukiamus bandymus atkurti savo valstybę. Kurdai yra biblijinė tauta. Po 1919 metų, kai Londone ir Paryžiuje biurokratai braižė Artimųjų Rytų sienas, jie padalijo maždaug 30 mln. kurdų tautą tarp keturių valstybių – Turkijos, Sirijos, Irako ir Irano. Ten jie persekiojami jau 70-80 metų. Nors jie turi savo seną civilizaciją, kultūrą, savitą kalbą ir pan.

Kurdai, praktiškai, vieninteliai kovoja fronto linijoje. Kiti tik kalba. Amerikiečiai suorganizavo keliasdešimt sąjungininkų, kurie bombarduoja, bet kareivių į kovos lauką nesiunčia. Tik kurdai stovi akistatoje su teroristais.

– Kas kurdus ginkluoja? Juk jie neturi savo valstybės.

– Valstybės kurdai neturi, jie naudoja primityvius ginklus. Dauguma jų išlikę nuo rusų įtakos laikų ar atimti kovojant prieš Huseiną arba Turkijos režimą, kuris juos persekiojo 40 metų. Tai trofėjiniai ginklai. Beveik medžiokliniai. Jie neturi prieštankinių ar priešlėktuvinių ginklų. Prašo, bet niekas neduoda ir nepadeda. Europa dabar nusprendė padėti, bet negali nieko jiems perduoti. Turkai blokuoja.

– Tai kokia Turkijos strategija?

– Turkų strategija labai sudėtinga. Jiems dabar vadovauja islamo partijų atstovai ir Turkija, praktiškai, teroristus palaiko. Amerikiečiai prašė, kad turkai leistų naudoti NATO karinę bazę bombarduoti teroristams. Bet turkai pasakė „ne“. Amerikiečiai paskelbė, kad turkai sutiko. Kitą dieną turkai pasakė, kad nesutinka. Sekmadienį Amerikiečiai bandė kurdams numesti ginklų ir vaistų iš lėktuvų. Kadangi kitaip negali prie jų prieiti. Turkai tuos paketus perėmė ir iš kurdų atėmė.

Turkai jaučia, kad jų priešai yra du – kurdai ir Sirija. Todėl jų priešų priešai yra jų draugai. O priešų priešai yra teroristai.

– Kaip amerikiečiai vadovauja karui su terorizmu?

– Praktiškai, B. Obamos vadovavimas – posėdžių kariuomenė. Jis lyg ir turi 60 sąjungininkų. 20 iš jų atėjo į posėdį, bet nei vienas nesutiko siųsti kareivių į lauką. Pažadėjo tik vienaip ar kitaip prisidėti. Žodžiais. Bet dabar matome, kad tai nepadeda. Ne tik nepadeda, bet, praktiškai, trukdo.

Kalbino Vidmantas Valiušaitis.


Susiję

Povilas Žumbakis 7134504488702371553
item