Lietuvos kariuomenei trūksta rezervo

Sekmadienį „Alfa savaitės“ laidoje svečiavosi Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas. Laidos vedėjas Tomas Dapk...


Sekmadienį „Alfa savaitės“ laidoje svečiavosi Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas. Laidos vedėjas Tomas Dapkus teiravosi, kokia karinė parengtis šiuo metu yra Lietuvoje.


„Kaip planuojama ruošti rezervus nepaprastosios padėties atveju?“, - klausė žurnalistas.

Kariuomenės vadas atsakė, kad šiuo metu „turim tą, ką turim“. J.V. Žukas ramino, kad rezerve šiuo metu yra apie 70 tūkstančių karių ir dar apie 230 tūkstančių karių tarnavo sovietinėje kariuomenėje.

Tačiau J. V. Žukas pabrėžė individualių ir profesinių įgūdžių atnaujinimo svarbą.

„Rezervas yra vertingas tuomet, kai yra pastoviai atnaujinamas“, - pripažino generolas.

Kariuomenės vadas detalizavo, jog įgūdžių atnaujinimas turi vykti kas trejus - penkerius metus. Laidos vedėjui pastebėjus, kad atnaujinimo mokymai nevyko, J. V. Žukas neslėpė, kad įgūdžių atnaujinimas nebuvo vykdomas, arba buvo vykdomas „labai nedidele dalimi“.

„Šiuo metu turime 1500 karių, kurie tarnavo Lietuvos kariuomenėje ir yra atnaujinę savo profesinius ir individualius įgūdžius“, - skaičius dėstė J.V.Žukas.

Laidos vedėjas palygino kaimyninės Estijos ir Lietuvos rezervo karių skaičius: vien ateinančiais metais Estijoje ketinama „pakartotiniems mokymams pakviesti“ 10 tūkst. karių.

Lietuvos kariuomenės vadas pabrėžė, kad viskas priklauso nuo finansų. Pasak jo, ateityje planuojama didinti rezervinių karių skaičių. O ir sumažintas jis buvo dėl finansinės krizės, kurios metu buvo drastiškai mažinamos išlaidos.

Generolas majoras pabrėžė, jog yra ne tik rezerviniai kariai, bet ir apie tūkstantis profesionalų Lietuvos kariuomenėje tarnavusių karių.

J.V. Žukas skaičiavo, jog sudėjus rezervinių karių, profesionalų karių, karininkų ir seržantų, kurie „neseniai išėjo iš kariuomenės“, skaičių, būtų surinkta apie keturis tūkstančius karių. Kariuomenės vadas pažymėjo, kad į ginkluotųjų pajėgų sudėtį įeina ir viešosios tarnybos bei pasienio pareigūnai.

Lietuvos kariuomenės vadas šnekėdamas apie padėtį Ukrainoje, patikino, kad separatistų ir Rusijos taktika jam labai gerai pažįstama.

„Aš apie tą taktiką girdėjau dar 1992  metais, kai pradėjau mokytis <...> mums labai gerai paaiškino, kas yra “specnazas", - dėstė J.V. Žukas.

Šaltinis: www.alfa.lt

Susiję

Aktualijos 2475176647068913688

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Lietuvos kariuomenei - lyginant su ta, kuri SĖKMINGAI gynė nuo bolševikų - trūksta dainos.

item