Lenkiškos gatvių lentelės kabo - Vyriausybė atsitraukė

Gatvių lentelės liko, vyriausybės atstovas atsitraukė, – rašo prolenkiškas naujienų portalas L24.lt. skambiai pavadintame pranešime spa...



Gatvių lentelės liko, vyriausybės atstovas atsitraukė, – rašo prolenkiškas naujienų portalas L24.lt. skambiai pavadintame pranešime spaudai: „Pergalė prieš veidmainystę: lentelės liko, vyriausybės atstovas atsitraukė“.

Nors Lietuvos žiniasklaida prieš keletą dienų ištransliavo skambią žinią, kad Lietuvos įstatymų veikimas Vilniaus ir Šalčininkų rajuonuose atstatytas ir įstatimus pažeidžiančios neteisėtos lenkakalbės lentelės yra nukabintos, tačiau Lietuvos lenkai to nepripažįsta. „Dvikalbės gatvių pavadinimų lentelės ant pastatų sienų liko. Tai yra didelis Lietuvos lenkų bendruomenės, kuri pastaruosius keletą metų kovojo už jai priklausančias teises, laimėjimas“, – spalio 22 d. vakare tokią informaciją išplatino portalas L24.lt.

Pasak šio portalo Vilniaus apygardos administracinis teismas nutraukė administracinę bylą dėl dvikalbių lentelių Vilniaus rajone, nes Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje atsiėmė savo skundą. Tuo tarpu dvikalbės gatvių pavadinimų lentelės ant pastatų sienų liko…

„Lietuvos lenkų bendruomenė savo tvirtos pozicijos ir ryžto dėka pasiekė didelį laimėjimą – dvikalbės lentelės ant privačių namų liko, o Lietuvos lenkai jau nebepersekiojami dėl gatvių pavadinimų lentelių, užrašytų savo gimtąja kalba“, – džiaugiasi L24.lt ir piktinasi Lietuvos žiniasklaida paskelbusia, kad lenkiškų lentelių ant namų jau nėra, –  „tikrovės neatitinka žiniasklaidos spekuliacijos dėl dvikalbių lentelių nukabinimo nuo privačių namų – dvikalbės lentelės ir toliau lieka ten kabėti“.

Vyriausybės atstovas spalio 20 d. teismo posėdyje atsiėmė savo skundą, teigdamas, kad jo reikalavimai buvo įvykdyti, kadangi šaligatviuose buvo įrengti kelio ženklai su gatvių pavadinimais valstybine kalba.

Tačiau Lietuvos įstatymų pažeidėjai ir portalas L24.lt stebisi tuo, kad Vyriausybės atstovas savo skundą atsiėmė tik dabar. Juk tiek Vilniaus, tiek Šalčininkų rajonuose kelio ženklai su gatvių pavadinimais valstybine kalba ant šaligatvių buvo įrengti dar prieš 3 ar 4 metus. Tačiau tai nesutrukdė Vyriausybės atstovui viešai eskaluoti neteisėtų gatvių lentelių problemą.

Tad nelegalių lentelių kabintojams kyla logiškas klausimas: atsižvelgiant į faktą, kad toks sprendimas galėjo būti priimtas jau prieš 3 ar 4 metus, iškyla klausimas: kas atsakys už sugaištą laiką, sugadintus nervus ir viešą tautinių mažumų atstovų persekiojimą?

Ir iš tikrųjų – kas turėtų už visa tai atsakyti?

Priminsime, kad rugsėjo 3 dieną Šalčininkų rajono apylinkės teismas Šalčininkų rajono administracijos direktoriui Josifui Rybakui skyrė 1880 litų baudą už teismo sprendimo nukabinti dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles Šalčininkų rajone nevykdymą.

Antstolės Terezos Gerasimovič skundas tąkart buvo patenkintas iš dalies – teismas atsižvelgė į J.Rybako pastangas ir rodomą iniciatyvą sprendžiat dvikalbių lentelių nukabinimo klausimą. J.Rybakui už kiekvieną nevykdymo dieną, skaičiuojant nuo šių metų birželio 2 dienos, tai yra, kada jis pradėjo eiti pareigas, skirta 20 litų bauda.

Iki J.Rybako direktoriaus pareigas ėjusiam Boleslavui Daškevičiui šiemet teko sumokėti 43,4 tūkst. litų baudą, pridėjus išieškojimo išlaidas, suma pasiekė daugiau kaip 47 tūkst. litų. Nors bauda buvo sumokėta, tačiau 2008 metais priimtas teismo sprendimas taip ir liko neįvykdytas, todėl antstolė ir Vyriausybės atstovas apskrityje prašė skirti naujas baudas.


Susiję

Aktualijos 5074472004166201901

Rašyti komentarą

item