Kraujomaiša turi būti įteisinta – sako Vokietijos etikos taryba

Vokietijos nacionalinė etikos taryba balsavo, kad būtų įteisinta kraujomaiša tarp brolių ir seserų. Rugsėjo 24 d. spaudoje buvo paskelb...



Vokietijos nacionalinė etikos taryba balsavo, kad būtų įteisinta kraujomaiša tarp brolių ir seserų. Rugsėjo 24 d. spaudoje buvo paskelbta, kad dauguma tarybos narių tiki, jog baudžiamoji teisė nebeturėtų saugoti šio socialinio tabu.

Vokietijos etikos tarybą sudaro žymūs gydytojai, teisininkai, filosofai ir teologai, tarp kurių yra ir vyskupas Antonas Losingeris, Augsburgo vyskupijos vyskupas augziliaras. Ši taryba yra patariamasis organas, įkurtas federalinės valdžios ir parlamento. Etikos tarybą paskiria federalinio parlamento, Bundestago, pirmininkas.

Svarstant kraujomaišos klausimą, buvo balsuojama 14 prieš 9, 2 nariai balsavime susilaikė. Tokie rezultatai leido Etikos tarybai rekomenduoti atšaukti 173-ią Vokietijos baudžiamojo kodekso straipsnį. Pirmininkė Christiane Woopen pripažino, kad iš visų nutarimų, kuriuos yra pristačiusi Vokietijos etikos taryba, šis yra pirmasis taip tiesiogiai paliečiantis giliai įsišaknijusius tabu visoje visuomenėje.

Taryba paaiškino, kad kraujomaišos tarp suaugusio brolio ir sesers atveju, nei neigiamų pasekmių šeimai baimė, nei galimybė kraujomaišos santykiuose susilaukti vaikų, neturėtų pateisinti kriminalinio draudimo. Buvo papildyta, kad fundamentali teisė suaugusiems broliams ir seserims patiems apsispręsti dėl savo seksualinių santykių, yra svaresnė nei abstrakti šeimos apsaugos idėja.

Balsavimas buvo surengtas dėl pakartotinio Patricko Stuebingo iš Leipcigo kreipimosi.

Stuebingas, būdamas trejų metų, buvo atiduotas į globos namus, septynerių – įvaikintas. Jis vėl susitiko savo tuomet šešiolikmetę seserį Susaną Karolewski pats būdamas 24-erių metų. Mirus jų motinai, brolis ir sesuo tapo labai artimi ir pradėjo seksualinius santykius. Jie kartu susilaukė keturių vaikų, iš kurių du yra neįgalūs. Prieš tai Stuebingas buvo nuteistas dėl kraujomaišos.

Karolewski nebuvo nuteista, nes ji buvo pripažinta tik dalinai atsakinga už nusikaltimą dėl rimto asmenybinio sutrikimo ir silpno mokymosi sutrikimo. Porai buvo įsakyta gyventi atskirai ir visi, išskyrus jauniausią jų vaiką, buvo paimti globoti.

Stuebingas 2008 m. nesėkmingai kreipėsi į Vokietijos Federalinį konstitucinį teismą, kuris paskelbė, kad net jei jo šeimyninis gyvenimas buvo apribotas tesimo sprendimu, šis sprendimas buvo teisingas, nes jis siekė apsaugoti kitų asmenų moralę ir teises. Šis teismo sprendimas buvo konkrečiai nukreiptas į šeimos apsaugos įstatymą nuo žalingo kraujomaišos poveikio.

Europos žmogaus teisių teismas 2012 m. balandžio mėnesį palaikė Vokietijos teismo sprendimą ir paskelbė, jog Vokietijos kraujomaišos draudimas nepažeidė asmens teisės į privataus ir šeimos gyvenimo gerbimą, garantuojamą Europos žmogaus teisių konvencijos 8-uoju straipsniu. Teismas pastebėjo, kad dauguma Europos žmogaus teisių konvenciją pasirašiusių šalių taiko baudžiamąsias sankcijas kraujomaišos atveju ir kad nėra buvę jokių visuotinių judėjimų už to įteisinimą. Taip pat santuoka tarp brolio ir sesers draudžiama netgi tose keliose šalyse, kuriose teisiškai kraujomaiša yra toleruojama.

Atsakydama į Etikos tarybos teiginį, Elisabeth Winkelmeier-Becker, Angelos Merkel Krikščionių demokratų partijos atstovė, teigė, jog 173-io straipsnio panaikinimas siųstų visuomenei klaidingą signalą. Jei būtų panaikinama kriminalinė bausmė, esant kraujomaišai šeimoje, tuomet šis sprendimas visiškai prieštarautų nekliudomo vaiko vystymosi apsaugai.

Stephanas Mayeris, Krikščionių demokratų partijos parlamentinės grupės Bundestage narys, šią rekomendaciją apibūdino kaip skandalingą, sakydamas, kad Etikos taryba turi pagalvoti, ar priimtas sprendimas atitinka tarybos vardą. Mayer teigė, kad komiteto sprendimas visiškai nepriimtinas.

Tarybos rekomendacijos pasirodė praėjus mėnesiui po to, kai Australijos apygardos teismo teisėjas Garry Neilsonas buvo suspenduotas nuo bylų svarstymo ir plačiai pasmerktas, nes jis pareiškė, kad kaip visuomenė priėmė nesantuokinius ir homoseksualius santykius, taip pat greičiausiai priims ir kraujomaišos santykius. Pasak Neilsono, „vienintelė priežastis”, kodėl kraujomaiša vis dar yra nusikaltimas, tai didelė vaikų, gimusių kraujomaišos santykiuose, genetinių apsigimimų rizika, tačiau dabar ši problema nebe tokia svarbi, nes kontracepcija ir abortai tapo labai lengvai prieinami.

Parengta pagal http://www.aleteia.org informaciją

Susiję

Pažangos ideologija 3867844016754088529
item