Visuomenė kviečiama diskutuoti dėl Nėštumo nutraukimo tvarkos aprašo

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė, siekdama, kad sprendimai būtų aiškūs ir priimtini ne tik sveikatos politikams, bet i...



Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė, siekdama, kad sprendimai būtų aiškūs ir priimtini ne tik sveikatos politikams, bet ir visuomenei, kviečia aptarti Nėštumo nutraukimo tvarkos aprašo projektą. Vieša diskusija vyks š.m. rugsėjo 29 d. 16 val. Vilniaus g. 33, Vilniuje.

Nėštumo nutraukimo tvarkos aprašo projekte pagal šiuo metu galiojantį teisinį reglamentavimą atnaujinama ir patikslinama galiojanti tvarka, patvirtinta dar Sveikatos apsaugos ministerijos 1994 m. sausio 28 d. įsakymu Nr. 50.

Įsakymo projekte įvesta nauja nuostata, kad nėštumo nutraukimas gali būti atliktas ne ankščiau nei po 72 val. po kreipimosi dėl nėštumo nutraukimo. Šis terminas gali būti sutrumpintas atsižvelgiant į nėštumo trukmę (jei laukimas sąlygotų ilgesnę nei 12 savaičių nėštumo trukmę). Įsakymo projekte numatoma, kad gydytojas akušeris ginekologas, nustačius vaisiaus raidos anomalijų, privalo pasiūlyti gydytojo genetiko konsultaciją.

Atnaujintame Nėštumo nutraukimo tvarkos aprašo projekte numatoma, kad galutinį sprendimą dėl nėštumo nutraukimo priima moteris. Dėl ne medicininių priežasčių nėštumas gali būti nutrauktas iki 12 nėštumo savaičių, o dėl medicininių indikacijų nėštumas gali būti nutrauktas iki 22 nėštumo savaičių. Atsižvelgiant į nėštumo trukmę, nėštumas gali būti nutraukiamas chirurginiu arba medikamentiniu būdu.

Kiekvienu konkrečiu atveju norint nutraukti nėštumą dėl medicininių indikacijų, išvadą ar yra indikacijų nutraukti nėštumą pagal medicinines indikacijas pateikia perinatologijos centro gydytojų konsiliumas.

Susipažinti su projektu galima paspaudus šią nuorodą

Susiję

Įvykiai 4051808063221173304
item