Valstybė pateikė milijoninį ieškinį Medininkų byloje

Generalinė prokuratūra Vilniaus apygardos teismui, nagrinėjančiam buvusių trijų omonininkų bylą dėl Medininkų pasienio kontrolės poste 199...


Generalinė prokuratūra Vilniaus apygardos teismui, nagrinėjančiam buvusių trijų omonininkų bylą dėl Medininkų pasienio kontrolės poste 1991 metais įvykdytų Lietuvos pareigūnų žudynių, valstybės vardu pateikė 2 mln. 257 tūkst. 615 litų civilinį ieškinį dėl nusikaltimu valstybei padarytos žalos.


Rusijos piliečiams – Andrejau Laktionovui, Česlavui Mlinykui ir Aleksandrui Ryžovui – kaltinimai pareikšti už akių. Rusija į Lietuvos teisinės pagalbos prašymą atsakymo nepateikė. Teismas mano, kad Rusijos piliečiai vengia atvykti į teismą, todėl teismas pradėjo nagrinėti bylą jiems nedalyvaujant. Lietuvos įstatymai tam tikrais atvejais leidžia nagrinėti bylas kaltinamiesiems už akių – kai kaltinamasis gyvena užsienio valstybėje, yra žinoma jo gyvenamoji vieta ir jis vengia atvykti į teismo posėdį.

1991 metais įvykdytą septynių savo pareigas vykdžiusių Lietuvos policijos ir muitinės pareigūnų nužudymą teisėsaugos pareigūnai kvalifikuoja kaip nusikaltimą žmoniškumui.

Dėl Medininkų žudynių kol kas nuteistas vienas asmuo – 2011 metų pavasarį Vilniaus apygardos teismas Latvijos pilietį (dabar jau Rusijos), buvusį omonininką Konstantiną Michailovą įkalino iki gyvos galvos. Vilniaus apygardos teismas šioje byloje iš dalies patenkino Lietuvos valstybei atstovaujančios Generalinės prokuratūros, pateikusios daugiau kaip 3 mln. litų civilinį ieškinį, ir iš K. Michailovo priteisė beveik 2,26 mln. litų padarytai žalai atlyginti. Šis nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs.

Bylos nagrinėjimą teismas tęs kitą savaitę – rugsėjo 25 dieną.

Susiję

Aktualijos 8107475389632029762
item