Rugsėjo 13 d. vyks piligriminis jaunimo žygis Aušros Vartai – Trakai

Rugsėjo 13 dieną vyks tradicinis Vilniaus arkivyskupijos jaunimo piligriminis žygis nuo Aušros Vartų į Trakų Švč. M. Marijos Apsilankymo b...


Rugsėjo 13 dieną vyks tradicinis Vilniaus arkivyskupijos jaunimo piligriminis žygis nuo Aušros Vartų į Trakų Švč. M. Marijos Apsilankymo bažnyčią, garsėjančią stebuklingu Dievo Motinos, Lietuvos Globėjos paveikslu.


Piligrimystės tradicijos siekia XVII a. pradžią. Viena pirmųjų ir garsiausių piligrimysčių buvo 1604 m. iš Vilniaus į Trakus jėzuitų ir Vilniaus vyskupo Benedikto Vainos surengta procesija. Po bado, sausros bei maro metų pasipylusios liūtys neleido pasėti javų ir naikino pasėlius, todėl maldininkai keliavo į Trakus prie stebuklingojo Marijos paveikslo prašyti Dangaus pagalbos. Visą kelią nuo Vilniaus iki Trakų pats vyskupas ėjo basas, eisenoje dalyvavo beveik visi vilniečiai. Procesija kas mylia sustodavo ir žmonės klausydavo pamokslų, kuriuose buvo raginama atsiversti, atgailoti. Maldininkams išėjus iš miesto, lietus liovėsi ir visą kelionę buvo giedra. Tais metais pasėliai pasitaisė ir laukai davė gerą derlių. Tokios malonės sulaikę žmonės kasmet rengdavo procesijas į Trakus, kad galėtų pasimelsti prie stebuklingojo Dievo Motinos paveikslo Trakuose.

2006 m. rugsėjo 9 d. Vilniuje prie Aušros Vartų prasidėjo Vilniaus arkivyskupijos jaunimo diena ,,Quo vadis?“ (Kur eini? – lot., pgl. Jn 13, 34–14,6). Beveik 700 jaunuolių, iš įvairių arkivyskupijos vietovių ir parapijų pasveikino Vilniaus metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis. Jis pabrėžė, kad piligriminė kelionė – tai būdas pasinerti į apmąstymus, nugalėti nuovargio sukeltus sunkumus, nepatogumus ir tikėjimo žinia pasidalinti su kitais bendraamžiais.

VAJC komanda, pastebėjusi šio žygio prasmę ir jaunų žmonių užsidegimą bei paraginta kardinolo A. J. Bačkio, ryžosi šį žygį padaryti kasmetiniu renginiu Vilniaus arkivyskupijos jaunimui ir atgaivinti keturių šimtmečių senumo tradiciją.

2007 m. piligriminis žygis į Trakus tapo atskiru renginiu ir susilaukė beveik 500 jaunų žmonių iš Vilniaus arkivyskupijos ir kitų Lietuvos vietų dėmesio. Jaunimas noriai dalyvavo piligrimystėje ir su entuziazmu sutiko žinią apie šios tradicijos atgaivinimą.

Žygio programa:

8.00 Registracija prie Aušros Vartų

9.00 Piligriminio žygio pradžia

14.00 Sustojimas Lentvaryje ir pietūs iš savo krepšelio

18 val. 30 min. Šv. Mišios Trakuose

20.00 Gospel komandos HARK! koncertas

21.00 Organizuotas išvykimas į Vilnių

Šaltinis: www.bernardinai.lt

Susiję

Įvykiai 1770498190266845014

Rašyti komentarą

item