Paul Goble. Nūdienos čemberlenai Vakaruose greit sulauks dar didesnio karo

Karas, kurį Vladimiras Putinas pradėjo prieš Ukrainą, neapsiribos ta šalimi – tai yra realybė, kurios „banalieji čemberlenai“ šiandieną...



Karas, kurį Vladimiras Putinas pradėjo prieš Ukrainą, neapsiribos ta šalimi – tai yra realybė, kurios „banalieji čemberlenai“ šiandieną Vakaruose nepajėgė suvokti bei į ją atsakyti, ir pasaulis nuo to kentės, nebent ir iki tol, kol atsiras naujasis Čerčilis, anot vieno komentatoriaus iš Rusijos.

Andrejus Ivlyjevas, rašantis žinių agentūrai „Novyi Region“, šiandieną teigia, jog Putino inicijuota Krymo aneksija ir jo įsikišimas kituose Ukrainos regionuose supykdė Vakarų vadovus, bet jie taip ir nepajėgė suvokti tikrosios jo keliamos grėsmės ar imtis veiksmų užkirsti tai grėsmei kelią.

Putino veiksmai „tapo įmanomi“ didele dalimi dėl Europos priklausomybės nuo Rusijos dujų ir jos „ciniško“ noro bandyti ieškoti taikos su agresoriumi, kuris begėdiškai meluoja ir už tą melą iš jo beveik nereikalaujama pasiteisinimo.

„Istorija kartojasi, – sako Ivlyjevas. – Per 70 metų gerovės Vakarų vadovai degradavo į banalius čemberlenus. Pasaulis laukia naujo Čerčilio pasirodymo. Jei to nenutiks, „mir“ abiem savo reikšmėmis – pasaulis ir taika – baigsis“.

„Kiekvienam jau aišku, kad Rusijos agresija yra geopolitiškai apgailėtinos Vakarų lyderių prigimties, kurie laiko pinigus svarbesniais už „įstatymą, sąžinę ir garbę“, pasekmė. Tai, kas nutiko Ukrainoje, jau yra siaubinga, „tačiau tai tik mažmožis palyginti su tuo, kas laukia pasaulio rytoj.“

Dėl savo apgailėtino negebėjimo atsakyti niekuo daugiau nei ekonominėmis sankcijomis, tęsia apžvalgininkas, „Vakarų šalys iš tiesų stumia Putino nusikaltėlius įvykdyti rimtus karinius nusikaltimus“. Ir dabar yra aišku, kad „sankcijos tėra… atsako imitacija, kuri negali sustabdyti jau įsižiebusios karo ugnies“.

Visi supranta, kad Ukraina pati viena „yra nepajėgi priešintis karinei Rusijos jėgai“ ir kad Vakarai per savo „demonstratyvų neveiksnumą“ pasmerkė ją pralaimėti. Ši vakarietiška „politika“ yra „visais atžvilgiais amorali“, ypač turint omenyje Vakarų išreikštą „susirūpinimą“ apie dabartinę padėtį – tai savo ruožtu yra „banalios veidmainystės ir išskirtinio ciniškumo“ atspindys.

„Kaltė už tęsiamą Rusijos agresiją Ukrainoje didele dalimi krenta ant Vakarų“, kurių „gražūs ir korektiški žodžiai“ negalėjo paslėpti jų neveikimo Putino ir Rusijos agresijos akivaizdoje „išdavikiško pobūdžio“, – sako Ivlyjevas.

„Bet“, kaip jis pastebi, „žemė yra apvali, ir ateis laikas, kai ateis ir suvokimas. Tik šio suvokimo kaina, „kaip ir prieš 70 metų, bus labai didelė“ ir taip dar kartą pasitvirtins seniai pastebėta tiesa, kad „pats brangiausias dalykas žemėje yra kvailumas – už jį tenka mokėti daugiausiai“.

Iš anglų kalbos vertė Vladas Nėniškis

Šaltinis: www.tiesos.lt; parengta pagal www.interpretermag.com

Susiję

Pasaulis 2546933438340530705
item