Nauja nėštumo nutraukimo tvarka gąsdina ir kūdikio, ir moters apsisprendimo gynėjus

Pasaulinės kovos už teisę į saugų ir teisėtą nėštumo nutraukimą dienos proga, rugsėjo 29-ą, Sveikatos apsaugos ministerijoje surengta ...




Pasaulinės kovos už teisę į saugų ir teisėtą nėštumo nutraukimą dienos proga, rugsėjo 29-ą, Sveikatos apsaugos ministerijoje surengta atvira diskusija dėl pateikto Nėštumo nutraukimo tvarkos aprašo projekto. Itin karštoje ir garsių šūksnių sulaukusioje diskusijoje dalyvavo Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė, kiti valstybės bei suinteresuotų grupių – bažnyčios, nevyriausybinių organizacijų – atstovai. Ar reikalingas 72 valandų periodas, kurį moteris privalomai turėtų laukti iki nėštumo nutraukimo?

Medikamentinis abortas po 72 val.?

Didelė diskusija kilo dėl minėto tvarkos aprašo, kuris šiuo metu yra atnaujinamas, tikslinamas, tačiau sukurtas dar Sveikatos apsaugos ministerijos 1994 m. sausio 28 d. įsakymu Nr. 50., kurį patvirtino tuometinis Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis. Dabartiniame įsakymo projekte įvesta nauja nuostata, kuria nėštumo nutraukimas gali būti atliktas ne anksčiau nei po 72 val. po kreipimosi dėl nėštumo nutraukimo. Šis terminas gali būti sutrumpintas atsižvelgiant į nėštumo trukmę (jei laukimas sąlygotų ilgesnę nei 12 savaičių nėštumo trukmę).

Įsakymo projekte numatoma, kad gydytojas akušeris ginekologas, nustačius vaisiaus raidos anomalijų, privalo pasiūlyti gydytojo genetiko konsultaciją. Nėštumas gali būti nutrauktas iki 12 nėštumo savaičių, o dėl medicininių indikacijų nėštumas gali būti nutrauktas iki 22 nėštumo savaičių.
Tai nėra vienintelė pataisa, kuri sulaukė kritikos – numatoma, kad, atsižvelgiant į nėštumo trukmę, nėštumas gali būti nutraukiamas chirurginiu arba medikamentiniu būdu. Kiekvienu konkrečiu atveju, norint nutraukti nėštumą dėl medicininių indikacijų, išvadą ar yra indikacijų nutraukti nėštumą pagal medicinines indikacijas pateikia perinatologijos centro gydytojų konsiliumas.

Šalaševičiūtė: žudyti vaikų nenorime

Sveikatos apsaugos ministerijos Motinos ir vaiko valdybos Nėščiųjų sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Aušra Armonavičienė, pristatydama rengiamą, tačiau dar nepatvirtintą tvarkos aprašą, teigė, kad ši diskusija – itin aktuali šiais laikais.

„Šiam aprašui parengti buvo sudaryta darbo grupė, mat dabartinis tvarkos aprašas buvo patvirtintas prieš dvidešimt metų. Reikia atkreipti dėmesį, kad naujame tvarkos apraše atsiranda nauja nuostata – medikamentinis nėštumo nutraukimo būdas“, – aiškino A. Armonavičienė.

Pasak jos, nėščiai moteriai turi būti suteikta informacija apie galimybes gauti psichologo ir / ar socialinio darbuotojo konsultaciją, valstybės ar savivaldybės įstaigų ir nevyriausybinių organizacijų teikiamą pagalbą krizinio nėštumo atveju, nėštumo išsaugojimo galimybes, valstybės paramą motinai ir naujagimiui. Išskiriama, kad naujame tvarkos apraše būtų labai svarbus punktas – suteikiama nuolatinė informacija apie šeimos planavimo būdus.

Jai paantrino ir Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė, kuri tikino, kad buvo būtina atnaujinti dvidešimt metų nesikeičiančius ir naujoms medicininėms technologijoms netinkamus įsakymus. Didžioji dalis ginčų, kaip išskyrė ministrė, kyla dėl 72 valandų reikalavimo, po kurio motina gali kreiptis dėl nėštumo nutraukimo.

„Daug diskusijų čia kilo dėl 72 valandų, tačiau apraše nurodyta, kad daktaras ar psichologas suteiktų visą reikiamą informaciją. ES Struktūriniai fondai pereina prie „minkštųjų projektų“, tad tikimasi, kad ateityje tokios srities psichologų bus daugiau. Gydytojas motinoms duos visus nukreipimus, – teigė ministrė. – Jei aprašas bus patvirtintas, jis įsigaliotų sausio pirmą dieną.“

R. Šalaševičiūtė išskyrė, kad diskusija su visuomene yra labai svarbu, tačiau, nepaisant aršių nuomonių, ministerija žada nekeisti 72 valandų termino.

„Mes taip nepadėsime moterims, vaikams, turime pasverti kiekvieną žodį, mintį, tad šito punkto išmesti negalime. Kita argumentuotina aprašo dalis – medikamentinis nėštumo nutraukimas. Praktika yra plačiai paplitusi, bet diskutuotina, ar Lietuvai išvis to reikia. Jau daugelis kaimyninių šalių pakeitė sprendimą dėl medikamentinio nėštumą nutraukiančio vaisto, triukšmauti nereikia, nes medikamentais žudyti vaikų mes nenorime“, – sakė ministrė.

Anot jos, Lietuva spręs ir dėl medikamentinio (vaistais) nėštumo nutraukimo. Ministrės teigimu, vaistas iki šiol pardavinėtas Lietuvoje nebebus parduodamas, tačiau bus diskutuojama, koks sprendimas dėl medikamentinio nėštumo nutraukimo bus priimtas ateityje.

„Neteisingai traktuojama, kad nebuvo atlikta vaisto ekspertizė. Jei mifepristonu naudojasi kelios ES valstybės, jo ekspertizės kitoms ES valstybėms nereikia. Buvo derinama su vienuolika kitų valstybių, kad jis atsirado tarp vaistų, tačiau nuo šiol jis turi tapti neregistruojamas. Pas mus neregistruotas kitas vaistas, kurį būtina vartoti su mifepristonu. Kol ir jis nebus registruotas, jo rinkoje nebus“, – diskutavo ministrė, kuri patikino, kad šio vaisto nebus įmanoma lengvai įsigyti vaistinėse visiems norintiems.

Kitoje pusėje – aršios diskusijos

Diskutuoti šia tema atvyko ir Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė. Seimūnė nedaugžodžiavo, tačiau pažymėjo, kad, jos nuomone, 72 valandų terminas nėra teisingas.

„Tos moterys, kurios apsisprendžia, neturi laukti – tai primena inkviziciją. Kita problema – ką reikės daryti su moterimis iš rajonų? Sakoma, kad sveikatos paslaugos turi būti prieinamos visiems, o ką jūs darote?“ – Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų klausė Seimo narė.

„Negalima ignoruoti visuomenės balso, tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad, jei mes abortą laikysime medicinine procedūra, tai apgausime save. Tos 72 valandos, per kurias turime apsispręsti dėl aborto, mes turime žinoti vieną dalyką – atimti gyvybės negalima. Tai, bet kuriuo atveju, būtų gyvybės atėmimas. Žinoma, tai dar nėra aukos, kurios gali surikti, tačiau tai irgi yra žudymas, didelė moralinė problema. Jei bus priimami sprendimai, ignoruojant tą faktą, kad tai yra žmogus, apgausime save.

Jei išplis medikamentinis abortas, tai kaip jausis jauna mergina? Tai nebebus jos problema, mat kiekvienas vaikinas sakys: „Būk moderni, išgerk tabletę.“ Mes paliekame visą nelaimę moterims, jaunoms merginoms, nes, jei mes manome, kad tai ją išlaisvins, priešingai, vyras taps neatsakingu. Moteris bus it indas nuleisti jų problemoms. Žinodama verslininkų godumą, manau, kad tai bus moterų žudymo ginklas“, – nuomonę išreiškė kita parlamentarė Vilija Aleknaitė-Abramikienė.

Savo požiūrį išreiškė ir atvykę medikai iš įvairių institucijų. Kol vieni tylėjo, kiti teigė, kad vaikas turi teisę užaugti, tad bet koks žudymas nėra leistinas.

Šaltinis: www.alfa.lt

Susiję

Aktualijos 2575042018390532594
item