Mokyklos ruošiasi streikui

Prie įspėjamojo streiko spalio 1-ąją, negalutiniais duomenimis, ketina prisidėti iki 100 mokyklų iš 1200 šiandien veikiančių, teigia Lietuv...

Prie įspėjamojo streiko spalio 1-ąją, negalutiniais duomenimis, ketina prisidėti iki 100 mokyklų iš 1200 šiandien veikiančių, teigia Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas.

„Faktas, kad streikas tikrai vyks. Manau, kad dalyvaus apie 100 mokyklų, galima prognozuoti. Smarkiai gal ir nesikeis tie skaičiai“, – BNS pirmadienį sakė A. Navickas.

Rugsėjo 3 d. įvyko pirmasis Vyriausybės sudarytos darbo grupės, rengsiančios pasiūlymus dėl ugdymo kokybės ir pedagogų darbo sąlygų gerinimo, posėdis. Pasak į šią grupę pakviesto Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininko Andriaus Navicko, jau pirmasis susitikimas parodė, kad nei formato, nei turinio požiūriu šio Vyriausybės žingsnio derybomis vadinti neįmanoma. Todėl ir planų toliau rengtis protestams ir streikams neatsisakoma.

„Nors Premjeras ir pakvietė valstybės institucijų ir socialinių partnerių atstovus siekti aktyvaus dialogo sprendžiant visuomenei aktualius švietimo sistemos klausimus, tačiau ministerija aiškiai įvardijo, jog tai nėra derybos dėl profsąjungų iškeltų reikalavimų“, – teigia LŠDPS pirmininkas.

Be to, apmaudu, kad kai kurie neseniai įsteigtų profesinių sąjungų (Lietuvos švietimo profesinė sąjunga – LŠPS ir Lietuvos švietimo įstaigų profesinė sąjunga – LŠĮPS) pirmininkai nelabai supranta, kas yra derybos, o kas tik pasiūlymų rengimas darbo grupėje. Numatyta, kad darbo grupė pasiūlymus dėl mokinių ugdymo kokybės, veiksmingumo, pedagogų socialinių sąlygų gerinimo ir bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkymo turės pateikti iki 2015 m. vasario 1 d. „Koks tolesnis pasiūlymų likimas – niekas nesvarsto. Tuo tarpu Darbo kodekse įtvirtintos kolektyvinio ginčo procedūros numato labai aiškius terminus: taikinimo komisija, kurią ministerijos buvo prašoma sudaryti ir ko ji nepadarė, sprendimą turėtų priimti per septynias dienas. Toks sprendimas būtų privalomas vykdyti, o kas ir kada realizuos pasiūlymus, – neaišku“, – svarsto LŠDPS vadovas.

Maža to, švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis susitikimo pabaigoje pasiūlė … „nesvaigti“ dėl to, kad finansavimas švietimui bus atkurtas. Ministro išsireiškimai jau ne pirmą kartą šokiruoja švietimo bendruomenę bei kelia didelį pasipiktinimą. „Ilgai laukėme, kol ministras „apsipras“, kol pradės pagaliau įsisąmoninti savo pareigas, tačiau panašu, kad atėjo laikas skelbti nepasitikėjimą D. Pavalkiu“, – dėsto A. Navickas.

Darbo grupės pirmajame posėdyje taip pat dalyvavo Krikščioniškosios švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Aldona Kindurienė, Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos pirmininkė Jūratė Voloskevičienė.

Primename, kad birželio 17 d. Lietuvos švietimo profesinių sąjungų jungtinė atstovybė: Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, Krikščioniškoji švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, Lietuvos mokytojų profesinė sąjunga, Lietuvos profesinių sąjungų federacija „Sandrauga“, Švietimo ir mokslo profesinė sąjunga „Solidarumas“ Švietimo ir mokslo ministerijai įteikė šiuos reikalavimus:


Iki 2014 m. rugsėjo 1 d.:

  • Atkurti mokinio krepšelio dydį, buvusį iki 2009 m. (3774 Lt, šiuo metu – 3348 Lt);
  • Ikimokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų atlyginimus prilyginti bendrojo ugdymo mokytojų atlyginimams;
  • Atkurti bazinę mėnesio algą (BMA), buvusią iki 2009 m. (128 Lt, šiuo metu – 122 Lt);
  • Ikimokyklinio ugdymo įstaigų 1,5 metų vaikų grupes sumažinti iki 10, o 3-7 metų – iki 15 vaikų, bendrojo ugdymo mokyklų pradinėse klasėse maksimalų mokinių skaičių sumažinti iki 20-22, 5-8 klasių mokinių maksimalų skaičių sumažinti iki 24-26, o 9-12 klasėse – iki 22-24 mokinių;
  • Pasirašyti šakos kolektyvinę sutartį;
  • Iki 2015 m. rugsėjo 1d. sudaryti palankias sąlygas mokytojams išeiti į senatvės pensiją nuo 55 metų.
  • Beje, darbo grupė buvo sudaryta tą pačią dieną, kai Lietuvos švietimo darbuotojų profesinių sąjungų jungtinė atstovybė pranešė spalio 1 d. rengianti įspėjamuosius streikus.

Susiję

Aktualijos 7754718445128403105

Rašyti komentarą

item