Europos paveldo dienos – perprantant XX a. pradžios skonį

Rugsėjo 19-21 dienomis Lietuvoje vyks Europos paveldo dienų (toliau - EPD), tema „XX a. pradžios skonis", renginiai. Europos Taryb...



Rugsėjo 19-21 dienomis Lietuvoje vyks Europos paveldo dienų (toliau - EPD), tema „XX a. pradžios skonis", renginiai. Europos Tarybos programą „Europos paveldo dienos" Lietuvoje koordinuoja ir organizuoja Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos (toliau - Departamentas) kartu su Lietuvos miestų bei rajonų savivaldybėmis, kultūros ir švietimo įstaigomis, kultūros paveldo objektų valdytojais, nevyriausybinėmis organizacijomis.

Šių metų EPD tema „XX a. pradžios skonis" skiriama pažinčiai su praėjusio amžiaus pradžia ir šio laikotarpio politinės, ekonominės ir mokslo situacijos atspindžiu kultūros pavelde.

Departamento direktorės pavaduotojas Algimantas Degutis pasakoja, kad pasirinkta tema siekiama kultūros paveldą visuomenei atskleisti kasdienėse erdvėse. „Gyvename tokioje skuboje, kad net gatve žingsniuodami pamirštame apsidairyti: viskas, ką matome, yra didžiulės, prekėmis mirgančios parduotuvių vitrinos. Nė nepastebime, kad jos įsikūrusios rūmuose ar kituose istorija turtinguose ir architektūrinėmis detalėmis gausiuose pastatuose". A. Degutis kviečia pasinaudoti EPD renginiais ir išvysti XX a. pradžios laikotarpį visomis jo formomis – nuo carinės Rusijos imperijos palikimo, dvarų iki pradėjusių modernėti miestų: „Pažvelkime kad ir į mūsų sostinę. Atrodo, pažįstame Vilnių, tačiau norėdami jį iš tikrųjų suprasti, turime įvertinti ne tik senamiestį, bet ir kitų ryškesnių miesto plėtros etapų atspindžius miesto veide. Tą patį galime pasakyti apie kiekvieną Lietuvos gyvenvietę, todėl EPD renginiai vyksta visoje šalyje. Ir ne tik joje – EPD vyksta visoje Europoje, tik temos skiriasi priklausomai nuo kiekvienos valstybės aktualijų. Taigi dar kartą kviečiu dalyvauti Europos paveldo dienų renginiuose ir pamatyti tą kultūros paveldą, į kurį paprastai neatkreipiame dėmesio".

EPD metu vyks pažintinės išvykos, konferencijos, viešosios paskaitos, edukaciniai užsiėmimai, parodos ir kita. Tai – renginiai, leisiantys atskleisti kultūros paveldo objektų vertę, kursiantys supratimą apie istorinės atminties puoselėjimo svarbą, ugdysiantys kartas bei mokysiantys saugoti senuosius istorinius objektus.

Kultūros paveldo departamentas vilniečius ir miesto svečius kviečia susipažinti su XX a. pradžios pastatų interjerais, Vilniaus miesto panorama ir jos pokyčiai XX a. pradžioje, buvusia „Pohulianka" ir jos architektūra, Naujamiesčio prieigomis, lietuviškuoju XX a. pr. Vilniumi. Architektūros tyrimų centras kviečia į pažintinį pasivaikščiojimą „XX a. pradžios moderno skonis – ART NOUVEAU", o Bažnytinio paveldo muziejus – į parodą prie Katedros „Tarpukario Vilniaus istorija: nuo stichinių nelaimių iki įspūdingų atradimų". Iš viso sostinėje vyks daugiau nei 20 renginių.

Keli neeiliniai jų rengiami ir privačia iniciatyva. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Česlav Okinčic kvietimu bus galima apsilankyti buvusiame privačiame bute (dab. Advokato Česlav Okinčic kontora) ir pamatyti autentišką interjerą. Kelis renginius - lietuviškuosius arbatvakarius Umiastovskių rūmuose - siūlo penktus metus EPD dalyvaujantis „Vilniaus klubas". Kultūros paveldo departamentas ypatingai džiaugiasi tokiomis savarankiškomis iniciatyvomis ir kviečia kuo daugiau istorijos, kultūros ar kultūros paveldo sritis išmanančių ar kultūros paveldo objektus valdančių piliečių dalyvauti Europos paveldo dienose ir domėtis kultūros paveldu.

Kauno miesto ir rajono savivaldybės šiais metais ypač daug dėmesio skiria moksleiviams ir akademiniam jaunimui: vyks ekskursija garlaiviu į tarpukario Kulautuvą, architektūros dirbtuvės, kultūrinio orientavimosi konkursai, kiti edukaciniai renginiai. Taip pat visuomenė kviečiama pažintinių pasivaikščiojimų metu pamatyti banko rūmus, B. ir V. Sruogų bei M. ir K. Petrauskų namus, paveldą, menantį Maironį ir kita. Palangiškiai turės progą sudalyvauti istoriniuose pasivaikščiojimuose po XX a. pr. Palangą, šiauliečiai – susipažinti su tarpukario modernizmu Šiauliuose, o panevėžiečiai – sudalyvauti konferencijoje apie miesto architektūrą ir gyvenimą tarpukariu. EPD renginiai vyks daugelyje Lietuvos miestų ir miestelių – visus juos galima rasti programoje www.kpd.lt/epd2014.

Visi renginiai nemokami, tačiau į kai kuriuos būtina išankstinė registracija. Detalesnę informaciją apie šiuos ir kitus renginius rasite programoje.

Daugiau informacijos
Akvilė Jagminaitė - 852 734 236

Susiję

Įvykiai 2783857099646473073

Rašyti komentarą

item