Baltijos šalių nepriklausomybės aktų signatarai kreipėsi į B. Obamą

Lietuvos, Latvijos ir Estijos nepriklausomybės aktų signatarus vienijančių klubų nariai viešu laišku kreipėsi į JAV prezidentą Baraką O...



Lietuvos, Latvijos ir Estijos nepriklausomybės aktų signatarus vienijančių klubų nariai viešu laišku kreipėsi į JAV prezidentą Baraką Obamą, siekdami atkreipti dėmesį į Rusijos keliamą grėsmę Vidurio Rytų Europos šalims ir jų saugumo užtikrinimo svarbą. Skelbiame visą kreipimosi tekstą. 

Kreipimasis į Jo Ekscelenciją  Jungtinių Amerikos Valstijų Prezidentą Baraką Obamą,

Praėjo 25 metai, kai trijų Baltijos valstybių žmonės susikibo rankomis, parodydami pasauliui savo ryžtą siekti nepriklausomybės ir tikėjimą, kad istorinę neteisybę galima ištaisyti taikiomis priemonėmis. Per 600 kilometrų nusidriekęs Baltijos kelias apjungė per du milijonus žmonių. Šis solidarumo ženklas pritraukė viso pasaulio dėmesį ir toliau išlieka vienu stipriausių Vidurio ir Rytų Europos valstybių išsilaisvinimo iš sovietų komunizmo okupacijos. 

Baltijos valstybėms minint šio svarbaus istorinio įvykio 25-metį, mūsų žmonės suvokia, kad principai, kuriais paremtas ne tik demokratinės visuomenės gyvenimas, bet ir tarptautinis teisingumas, pažeidžiami smurtiniu būdu būtent Europos žodyne. Netoli mūsų sienų, suverenioje valstybėje – Ukrainoje okupuota dalis šalies teritorijos, atakuojamos šalies ginkluotosios pajėgos, žudomi taikūs gyventojai. Visa tai tik todėl, kad Ukraina išreiškė savo teisę eiti tuo pačiu keliu, kuriuo žengė Baltijos valstybės, pasirinkdamos Baltijos kelią, o pasaulis stebi, kaip Rusija laužo tarptautines sutartis. Šis konfliktas liečia mus visus, nes Rusijos agresija Ukrainoje kelia grėsmę ne tik Ukrainai. 

Rusijos agresijos tikslas – susigrąžinti Sovietų valdytas teritorijas ir įtakas. Rusija kelia grėsmę taikai ir gerovei visoje Europoje. Šiandien Ukraina kovoja ne tik už savo šalies vientisumą, bet ir už visos Europos laisvę ir sienų neliečiamumą. Šioje kovoje laisvasis pasaulis turi veikti ryžtingai.

Žlugus komunizmui, JAV dėjo labai daug pastangų, siekdamos įtvirtinti Europoje saugumą ir demokratinę santvarką. Šia politika rėmėmės ir mes formuodami savo principinę politiką. 

Prezidente, tikime, kad šiuo kertiniu laikotarpiu Jūs ir toliau laikysitės pabrėžtinai vienareikšmiškos pozicijos ir ginsite laisvos Europos viziją, o mes išvengsime liūdnos perspektyvos – karo nusiaubtos Europos.

Baltijos valstybės, prieš 25 metus išsivadavusios iš SSRS okupacijos, šiandien kovoje dėl Europos ateities vėl yra priešakinėse gretose. Atviras Kremliaus neoimperializmas skatina mus baimintis, kad tapsime potencialiu Rusijos ekspansijos objektu.

Baltijos valstybės visada palaikė ypatingus ryšius su JAV ir jautė nuoširdų dėkingumą už Jungtinių Valstijų vaidmenį padedant atkurti ir įtvirtinti Baltijos valstybių nepriklausomybę. Būtent JAV XX a. penktajame dešimtmetyje pirmoji paskelbė mūsų valstybių aneksijos nepripažinimo politiką ir nuosekliai jos laikėsi visą okupacijos laikotarpį. Būtent JAV atliko reikšmingą vaidmenį derybose dėl Rusijos karinių pajėgų išvedimo iš mūsų valstybių teritorijos. Būtent JAV suteikė mums reikalingą pagalbą ir paramą stojant į NATO.

Jūsų Ekscelencija Prezidente Barakai Obama, 

Mes, pasirašantieji šį kreipimąsi Lietuvos, Latvijos ir Estijos Valstybių atkūrimo deklaracijų signatarai, esame įsitikinę, kad ryšys tarp mūsų valstybių yra nepažeidžiamas ir, kad bet koks išpuolis prieš mus susilauks kompleksinio karinio atsako iš Aljanso pusės. Galimos agresijos akivaizdoje kreipiamės į Jus prašydami užtikrinti nuolatinį karinį sąjungininkų buvimą mūsų valstybių teritorijoje. Nuo to priklauso visos Europos saugumas ir laisvė.

JAV Prezidentas Džonas F. Kenedis 1963 m. Berlyne, ištardamas istorinius žodžius „Ich bin ein Berliner“ patvirtino, kad visi laisvi žmonės, kur jie begyventų, yra Berlyno piliečiai. Jis suvokė, kad laisvojo pasaulio ateitis glaudžiai susijusi su šios mažos laisvės salos, kurią supo priespaudos jūra, likimu.

Įsipareigojimas ginti Baltijos valstybes yra ne tik įsipareigojimas mūsų bendram saugumui, bet ir įrodymas tikėjimo, kad mūsų bendri laisvės, teisingumo ir teisės į laisvą apsisprendimą principai užtikrins taiką,  nugalės priespaudą ir smurtą.

Susiję

Aktualijos 4481488888996824361

Rašyti komentarą

2 komentarai

Anonimiškas rašė...

O kur pavardės pasirašiusiųjų ?

Anonimiškas rašė...

dedules makufeli,visi pasirase vyko referendumas

item