Tomaševskis lenkiškų obuolių nekremta: mano nuomonė nepasikeitė

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis teigia nekeičiantis nuomonės dėl kruvinų įvykių Ukrainoje. Jis...



Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis teigia nekeičiantis nuomonės dėl kruvinų įvykių Ukrainoje. Jis aiškina manantis, kad buvo teisus, kai sakė, jog Maidano kovotojų palaikyti nereikėjo, o mitingai prieš buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus valdžią tik įsiūbavo kruviną revoliuciją. Tuo metu į protesto akciją, kurioje ketinama pasmerkti Rusijos veiksmus Ukrainoje, kviečiančio Liberalų sąjūdžio atstovas Remigijus Šimašius teigia nesistebintis V. Tomaševskio retorika. Jo teigimu, tokio pobūdžio pareiškimai iš Georgijaus juostelę nešiojusio politiko lūpų nuostabos kelti neturėtų.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis savo „Facebook” profilio paskyroje kviečia sudalyvauti ketvirtadienį rengiamoje protesto akcijoje prie Rusijos ambasados Vilniuje. Per piketą ketinama atkreipti dėmesį į ne vieną mėnesį trunkantį ginkluotą konfliktą Ukrainoje, kuris pareikalavo daugybės nekaltų žmonių aukų.

„Jei Rusija nustotų tiekti ginklus Rytų Ukrainos separatistams, beprasmės žudynės ir miestų griovimas liautųsi. Ateikime ir garsiai pasakykime „Putinai, nesiųsk ginklų teroristams!" – teigiama kvietime dalyvauti protesto akcijoje.

Naujienų portalas Alfa.lt primena, kad liepos mėnesį Ukrainoje buvo numuštas Malaizijos oro linijų lėktuvas „Boeing 777”, kuriuo skrido apie 300 žmonių. Visi lėktuvu skridę žmonės žuvo. JAV priešraketinei gynybai pavyko užfiksuoti priešlėktuvinės raketos „žemė-oras“ paleidimą likus vos kelioms akimirkoms iki lėktuvo katastrofos. Žvalgybos analitikai tikrina duomenis, siekdami nustatyti, ar raketa buvo paleista Ukrainoje veikiančių prorusiškų separatistų, Rusijos pajėgų kitapus sienos ar Ukrainos vyriausybinių pajėgų. Tuo metu viešojoje erdvėje daugėja informacijos apie tai, kad lėktuvą numušė būtent Ukrainoje veikiantys prorusiški separatistai, kuriems zenitinį raketų kompleksą perdavė Rusija.

Nuomonės išsiskyrė

LLRA pirmininkas V. Tomaševskis, Alfa.lt paklaustas, ar verta rengti protesto akcijas Lietuvoje, kuriose smerkiami Rusijos veiksmai Ukrainoje, pažymėjo, kad savo nuomonės dėl įvykių Ukrainoje nepakeitė. Anot jo, nereikėjo remti praėjusių metų pabaigoje Kijeve prasidėjusių protesto akcijų prieš V. Janukovyčiaus valdžią, mat esą dabar kruvinos revoliucijos sustabdyti nepavyks.

„Mano nuomonė nepasikeitė. Deja, aš buvau teisus, kada dar kovo pradžioje komentavau situaciją Ukrainoje ir sakiau, kad valdžią reikia rinkti prie balsavimo urnų, o ne mitinguose, kur liejasi kraujas, kur yra daromos provokacijos. Iki rinkimų buvo likę nepilni metai, bet kažkas suorganizavo revoliuciją. Aš esu revoliucijų priešininkas, kadangi revoliucijos yra didžiausias blogis mūsų pasaulyje. Mes, lietuviai ir visi kiti, Europos dalyje nukentėjome nuo bolševikinės revoliucijos”, – kalbėjo LLRA lyderis.

„Ką čia aš galiu komentuoti? Mano komentaro dabar nėra. Tegul komentuoja tie, kurie organizavo revoliuciją, kurie nenorėjo girdėti tokių balsų kaip mano balso – kad nereikėjo remti revoliucijos, nereikėjo važiuoti į Maidaną, nereikėjo ten rėkti, kadangi revoliucijos dabar niekas nesustabdys. Kas dabar atsakys už tai, kad ten žuvo penki tūkstančiai žmonių ir nėra dar karo pabaigos?” – aiškino V. Tomaševskis, pareiškęs, kad platesnio komentaro įvykių Ukrainoje tema pateikti nenorintis.

Tuo metu kitas LLRA narys, Seimo pirmininkės pavaduotojas Jaroslavas Narkevičius naujienų portalui Alfa.lt pažymėjo, kad protesto akcijos yra normali demokratijos išraiška. Be to, jis neslėpė pats smerkiantis Rusijos veiksmus Ukrainoje.

„Aš manau, kad jokia svetima valstybė neturi kištis į vidinius reikalus kitos valstybės, tuo labiau netiesiogiai militariškai remti vieną iš vidinių kažkokių jėgų. Jeigu dėl to žmonės išeina ginti demokratiškumą ir nesikišimą į kitos valstybės reikalus, tuo labiau, jeigu tai yra militarinis kišimasis, tai yra ginklų tiekimas, tai yra gerai. [...] Puiku, jeigu žmonės gina ne tik demokratiją savo šalyje, bet ir demokratiją, žmonių teises kitose valstybėse”, – komentavo J. Narkevičius ir pabrėžė, kad tai yra jo asmeninė, o ne LLRA pozicija.

Šimašius: Tomaševskis demonstruoja patį žemiausią lygį

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime narys Remigijus Šimašius naujienų portalui Alfa.lt teigė, kad LLRA vadovo V. Tomaševskio pareiškimai apie įvykius Ukrainoje stebinti neturėtų.

„Ko kito iš Georgijaus juostelių nešiotojo galima tikėtis? Man tai atrodo visiškai nesuvokiama ir keista. Būnant Lietuvoje lietuviu ar lenku nesuvokti tos geopolitinės situacijos, kurioje esame, nesuvokti istorijos, nuo kurios ir lietuvių, ir lenkų tautos taip smarkiai nukentėjo, tai, man atrodo, yra labai žemas lygis. Ir, deja, ponas V. Tomaševskis šitą patį žemiausią lygį pabrėžtinai ir pakartotinai visą laiką demonstruoja. Manęs jau tas pareiškimas nestebina, nes ponas V. Tomaševskis ne kartą yra įvairiais žodžiais ir veiksmais tai pakartojęs. Tai labai liūdina, bet jau nebestebina”, – į V. Tomaševskio teiginius reagavo R. Šimašius.

Naujienų portalas Alfa.lt primena, kad V. Tomaševskis gegužės 9-osios dienos renginyje, minint Antrojo pasaulinio karo pabaigą, Antakalnio kapinėse pasipuošė juodai oranžine Georgijaus juostele, kuri rusakalbiams simbolizuoja Sovietų Sąjungos pergalę minėtame kare. Vieningos Ukrainos rėmėjams Georgijaus juostelė yra agresoriaus ženklas, nes tokias juosteles Ukrainoje nešioja prorusiški separatistai.

Liberalas R. Šimašius neslėpė manantis, kad ketvirtadienį organizuojamoje protesto akcijoje prie Rusijos ambasados sostinėje galėtų dalyvauti ir Lietuvos lenkai, mat lenkų tauta, kaip ir lietuviai, yra nukentėję nuo didžiosios Rytų kaimynės agresijos Pirmojo, Antrojo pasaulinių karų metu, tarpukariu.

„Aš manau, kad, jeigu Lietuvoje būtų tautiniu pagrindu organizuota politinė jėga, kuri atstovauja Lietuvos lenkams, tai aš net neabejoju, kad tos jėgos atstovai tokioje ar panašioje akcijoje būtų”, – sakė R. Šimašius.

Kitas Liberalų sąjūdžio atstovas, parlamentaras Eugenijus Gentvilas, komentuodamas V. Tomaševskio pareiškimus apie įvykius Ukrainoje, priminė neseniai Rusijos priimta sprendimą apriboti vaisių ir daržovių importą iš Ukrainą palaikančios Lenkijos.

„Nežinau, ar naivus yra V. Tomaševskis, ar sąmoningai taip sako. Akcijos su Georgijaus juostelėmis reikalingos, o protestas už ukrainiečių laisvę nereikalingas..? Ką jis čia labiau myli, tada nežinau, ypač kai jo tėvynainiams Lenkijoje taikomas embargas vaisiams ir daržovėms. Lietuviai į tai sureagavo. Galėtų sureaguoti ir Lietuvos lenkai, bet jie nereaguoja. Tada čia kyla didelis klaustukas, ką jie palaiko – ar tautų laisvę, ar okupuojančiuosius tą laisvę”, – kalbėjo E. Gentvilas.

Reaguodamas į LLRA lyderio pareiškimus, liberalas prisiminė viešojoje erdvėje iki šiol platinamą poziciją, kad Rusijos užsienio politikos kritika gali sukelti didžiosios Rytų kaimynės ekonomines sankcijas. E. Gentvilo manymu, tokio scenarijaus tikimybė egzistuoja, tačiau, kaip teigė liberalas, Rusija Lietuvą spaudė iki šiol, todėl baimintis nėra pagrindo.

„Prisiminkime, kad Maidanas prasidėjo praėjusių metų lapkritį, o Lietuva jau nuo rugsėjo mėnesio patyrė ir draudimus vežti pieno produktus, ir transporto apribojimus. Rusija seniai tam ruošėsi. Sankcijų, embargo politika yra Rusijos politika, kurią tik vėliau lydėjo veiksmai Ukrainoje ir Lietuvos ar Lenkijos protestai prieš tuos veiksmus. Taip kad mes neapsigaukime ir žinokime, kad kai dar nebuvo jokių įvykių Ukrainoje, net Maidano žodžio daug kas nežinojo, sankcijos Lietuvai jau buvo taikomos. Taigi nereikia čia šnekėti, kad „neprotestuokime prieš Rusiją, nes ji pritaikys mums kokias nors sankcijas”. Darykime taip, kaip galvojome ir supraskime, kad Rusija yra agresyviai nusiteikusi, ir dar iki Ukrainos įvykių tai darė”, – aiškino E. Gentvilas.

Parengė Gytis Pankūnas

Šaltinis: www.alfa.lt

Susiję

Aktualijos 1919082069908722095
item