Savivaldybėms - siūlymas nuimti visus vertybėmis nepaskelbtus sovietų viešuosius ženklus

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys, parlamentinės grupės „Už istorinę atmintį ir teisingumą“ grupės ...



Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys, parlamentinės grupės „Už istorinę atmintį ir teisingumą“ grupės pirmininkas dr. Arvydas Anušauskas siūlo savivaldybėms nuimti visus okupantų paliktus ženklus, kurie nėra įrašyti į kultūros vertybių registrus.

„Rugpjūčio 23 dieną minėsime Europos dieną stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti. Dabartinės Rusijos agresyvios politikos ir stalinizmo balinimo fone manau, kad reikia patiems dar kartą aiškiai apibrėžti, ką darome su okupantų paliktais ženklais, kuriais reabilituojama stalinizmo politika“, – sako Seimo narys dr. A. Anušauskas.

Žiniasklaida, anot parlamentaro, skelbia, jog tokių ženklų dar yra ne vienoje savivaldybėje. „Ir kalbame ne apie valstybės saugomas kapines ar pavienius kapus, kurių susijusių su žudynėmis ir karo veiksmais kultūros vertybių registre yra apie 500. Kalbame apie ženklus, kurie buvo skirti įamžinti okupantų ir jų tarnų iš NKVD ar MGB „žygdarbius“, „žuvimo vietas“ kovojant su lietuvių rezistencija. Nors dauguma tokių ženklų buvo pašalinta dar 1991–1993 metais, tačiau dar liko keliolika, dėl kurių savivaldybės niekaip negali priimti sprendimų. Jie nėra susiję su palaidojimais, todėl nėra saugomi valstybės“, – teigia A. Anušauskas.

Parlamentinės grupės „Už istorinę atmintį ir teisingumą“ grupės pirmininkas dr. A. Anušauskas siūlo „savivaldybėms apsisprendimus padaryti nedelsiant ir nuimti valstybės nesaugomus okupantų ženklus bei peržiūrėti kultūros vertybių apsaugos politiką į registrus įrašytų okupantų ženklų atžvilgiu. Jiems tikrai atsirastų vietos muziejuose, kur padėtų atskleisti nežmonišką komunistinio režimo prigimtį“.

Šaltinis: www.bernardinai.lt

Susiję

Aktualijos 4287230088665207289

Rašyti komentarą

2 komentarai

kest turbo rašė...

KĄ GI REIKIA NUVEIKTI?
1. Daugeliui permainų ir reformų reikia nemenkų lėšų, tad ekonomikos tvarkymas su mokesčių mažinimu, „šešėlio“ bei Lenkijos dempingo menkinimui, skolos išmokėjimui yra pirmaeilis uždavinys. Energetikoje, kol nėra Lietuvos AE, būtina kogeneracijos programose pirmiausia naudoti nesurenkamą 1,5 mln.t šiaudų, o ne deginti medieną, kuri kitaip naudota pvz. plokščių gamybai duoda ir dešimteriopai didesnį pelną
2.Visas NVO bei partijas reikia mokyti demokratijos abėcėlės – renkamumas tik su konkrečia programa bei atsiskaitymo terminais ir atsakomybe, akcentuojant ir viešųjų finansų e-skaidrumą, kaip ir visų valstybės pareigūnų veiklos. Būtini vieši piliečių e-forumai prie kiekvienos ministerijos ar savivaldybės svetainės, o ne tik galimybė pasiųsti laišką. Būtina Lietuvos savivaldos demokratizacija, grąžinant atstovavimą apylinkių rinkėjams. Seniūnaičių veiklą būtina praplėsti ir vietiniu teritoriniu planavimu bei verslo plėtra bedarbystės naikinimui, o ne iš esmės – socialine rūpyba. Nuovados – policijos, poliklinikos, mokyklos viršininkai turi nuolat atsiskaitinėti vietos bendruomenėms ir gauti jų pritarimą veiklai.
3.Valdžia turi įsisąmoninti, kad POILSIO-REKREACIJOS ir LAISVALAIKIO-VAIŠINIMOSI KULTŪROS apleidimas, jai neskyrus reikiamo dėmesio Tautai pernelyg brangiai kainavo, todėl būtina pasiekti, kad tradicinę masinę vaišinimosi stipriais gėrimais – whiskey, brandy, vodka ir kt. kultūrą pakeistų vaišinimosi tradiciniais lietuviškais silpnais gėrimais – midumi iki 15 laipsnių, alumi iki 7 laipsnių kultūra. Tam reikia ir propagandinės kampanijos, ir aktyvios alkoholio-narkotikų antireklamos, alkoholio pardavimo taškų sumažinimo nuo 19 tūkst. iki 500 bei suvienytos akcizų alkoholiai – tabakui mokestinės politikos visame artimame pabaltijo regione bei pasienyje su Baltarusija ir Rusija. Tai kainuoja nedaug, tačiau pozityvus efektas netruks ateiti. Būtina propaguoti, ugdyti ir palaikyti sveiką gyvenimo būdą – kurti Sveikatos miestų tinklą Klaipėdos pavyzdžiu, skatinti gamtinį, etninį turizmą, o ne lėbavimą taip vadinamose kaimo turizmo sodybose. Reikia žymiai veiksmingesnės užsienio politikos, nukreiptos prieš ES neekonomiškumą bei nuopuolį, neinvestuojamo kapitalo prastovą.
4.Reikia specialios100 tūkst. chroniškų alkoholikų ir narkomanų priežiūros bei gydymo ir socializacijos programos, sudarytos vieningomis VRM, SAM, Švietimo ir mokslo ministerijos bei SADM, savivaldybių pastangomis
5.Būtina valstybės ir valstybės remiamą žiniasklaidą pakreipti jos ir jos žmonių labui – naujos politinės ir bendrosios kultūros, geros analitikos ir tikėjimo sklaidai, pritraukiant inteligentiją.
6.Būtina sustabdyti moksleivių girtavimą, visos, o ne tik 6 Lietuvos savivaldybės turi įvesti ribojimus alkoholio pardavimui greta mokyklų. Kadangi patyčias-smurtą patiria apie ¾ mokytojų, būtina gražinti drausmės-elgesio pažymius, apmokestinti smurtinių filmų demonstravimą
7.Būtina sukurti kaime valstybinio-privataus kapitalo modernios technikos centrus, smulkių, bet besikooperuojančių ūkių rėmimui, mažinti mokesčius kooperatyvams. Bedarbystės naikinimui ir sveikatingumo didinimui būtina iškelti 20 proc. ekologinių ūkių tikslą ir jo siekti dar ir bedarbystės naikinimui: virš 200 tūkst. ha žemės yra apleista, kaime virš 70 tūkst. trobų yra užkaltais langais, o miestuose ir miesteliuose daug net nedirbančių žmonių tebelaukia bet kokio būsto.

kest turbo rašė...

ESMINĖS LIETUVOS PROBLEMOS
1. EMIGRACIJA ir KAIMO bei PROVINCIJOS NYKRA: demografinė, geografinė, kultūrinė, ekonominė
( emigracija pastaraisiais metais net 6 kartus viršijo pasaulio vidurkį ir vertinama virš 800 tūkst., 4 200 kaimų telikę tik pavadinimai, renovacijos reikia pusei – 26 tūkst. km melioracijos griovių, kuriuose kuriasi iki 100 tūkst. dydžio bebrų populiacija, 145 tūkst. ūkių stipriai vargsta, nes likusieji apie 5 tūkst. ūkių valdo 40 proc. dirbamos žemės ir paėmė daugiau nei pusę ES paramos -apie 5 mlrd.Lt, kasmet ūkių skaičius visą dešimtmetį mažėja po 10 tūkst.)
dėl ją sukėlusių
2. NEDARBO ir MAŽŲ ATLYGINIMŲ, STIPENDIJŲ, PAŠALPŲ, PENSIJŲ
( nedarbas pastaruoju metu nuolat siekia apie 200 tūkst., minimalus atlyginimas tėra tik 1000 lt, socialinę nelygybę atspindintis GINI indeksas – vienas didžiausių visoje ES )
3. NUSIKALSTAMUMO, ŽINIASKLAIDOS NEGATYVUMO ir LĖKŠTUMO bei TENDENCINGUMO, NEPAGARBOS ŽMOGUI
( Lietuvoje pastoviai yra apie 0,5 mln. ikiteisminių tyrimų - Tauta „kriminalizavosi“, nes nėra nenukentėjusios šeimos )

4. POILSIO – REKREACIJOS BEI VAIŠINIMOSI ir DARBO bei POLITINĖS PARTIJŲ ir NVO bei VALSTYBĖS VALDYMO KULTŪROS – viešumo, kolegialumo, intelektualumo, atskaitomybės, atsakomybės STOKOS, veiklos neefektyvumo, REALIOS DEMOKRATIJOS SILPNUMO netgi SAVIVALDOS LYGMENYJE, SUSVETIMĖJIMO VALSTYBEI PLĖTRA, INTELIGENTIJOS NUSIŠALINIMAS nuo VALSTYBĖS TVARKYMO
(Lietuvoje stipriai išgeriančių yra apie 450 tūkst., vidutiniškai „ant galvos“ žmogui per metus tenka 15,2 l spirito – trečias rodiklis pasaulyje, išplito paauglių girtavimas, apie 100 tūkst. asmenų yra oficialūs alkoholikai bei narkomanai. Moksleiviai kasmet padaro per 3 tūkst. Nusikaltimų – daugiau nei pusė vagystės)

5. MAŽESNI nei ES LIETUVOS ŽMONIŲ SVEIKATINGUMAS, ILGAAMŽIŠKUMAS, SAUGUMAS
(ES tebepirmaujama pagal širdies kraujagyslių sistemos susirgimus, grėsmingai daugėja onkologinių susirgimų, apytikslis vidutinis ilgaamžiškumas vyrų – 69 m. ir moterų – 79 yra beveik 12 metų mažesnis nei pirmaujančių švedų ir ispanų)

6. SOCIALIAI DEGRADAVUSIŲ ar DEGRADUOJANČIŲ ASMENŲ GAUSA
( 450 tūkst. stipriai išgeriančių asmenų, kurių „branduolį“ sudaro apie 100 tūkst. oficialių alkoholikų bei narkomanų su jų 2-3 artimaisiais sudaro apie 2 mln. dydžio kenčiančių, nelaimingų žmonių antikultūrinę terpę dėl kurios lietuviai yra laikomi vieni nelaimingiausių–kasmet 1 tūkst. savižudybių)
7. EKONOMINIS SILPNUMAS dėl NEEFEKTYVIOS MOKESČIŲ POLITIKOS, sukėlusios DIDŽIULĮ „ŠEŠĖLĮ“
(šešėlinė ekonomika yra vertinama apie 30 mlrd.Lt, o valstybės skola yra išauginta iki 50 mlrd.lt/metus su beveik 3 mlrd/lt kasmetėmis palūkanomis)

item