A. Merkel kviečia federalizuoti Ukrainą

Dėl Ukrainos krizės turi būti rastas sprendimas, kuris nekenktų Rusijai ir kurį Ukrainos žmonės turi pasirinkti patys, kaip praneša BNS...



Dėl Ukrainos krizės turi būti rastas sprendimas, kuris nekenktų Rusijai ir kurį Ukrainos žmonės turi pasirinkti patys, kaip praneša BNS, sekmadienį kalbėdama per Vokietijos visuomeninę televiziją ARD sakė Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

„Noriu rasti būdą, kuris nekenktų Rusijai“, – savo tradiciniame vasaros interviu prisipažino A.Merkel.

Šis interviu įvyko kitą dieną po jos apsilankymo Kijeve. Turint omeny, kad šį antradienį Minske įvyks lemiamos derybos tarp Ukrainos prezidento Petro Porošenkos, Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir ES aukšto rango pareigūnų, šis A. Merkel vizitas į Ukrainą turėjo didelę simbolinę reikšmę.

Savo interviu A.Merkel pasveikino numatytas trišales derybas, bet perspėjo, kad jose veikiausiai nebus pasiekta jokio „lemtingo persilaužimo.“

Tačiau Vokietijos kanclerė pabrėžė: „Turi vykti dialogas. Galimas tik politinis sprendimas“. Ir pridūrė, kad „nėra šio konflikto karinio sprendimo“.

Be to, A.Merkel pareiškė, jog ji yra įsitikinusi, kad ir ukrainiečiams turi būti leista pasirinkti savo likimą, kaip tai buvo leista padaryti vokiečiams po 1990-ųjų susivienijimo.

Taip ji pakomentavo Vokietijos vicekanclerio ir ekonomikos ministro Sigmaro Gabrielio išsakytą prielaidą, kad vienintelis galimas Kijevo ir prorusiškų separatistų konflikto gyvybingas sprendimas – sukurti federalinę Ukrainą.

Jos teigimu, "Tai, ką Vokietijoje vadiname federalizmu, Ukrainoje vadintina galios decentralizacija. To nori prezidentas Petras Porošenka ir tai reikšmingas žingsnis siekiant, kad rusų populiacija jaustųsi Ukrainos dalimi ir norėtų joje likti".

A.Merkel taip pat pažymėjo, kad jeigu Ukraina pasirinktų prisijungti prie Eurazijos Sąjungos su Baltarusija, Kazachstanu ir Rusija, Europa dėl tokio sprendimo „didelio konflikto“ nesukeltų.

Vokietijos kanclerė taip pat pridūrė, kad Europa nori palaikyti „supratingus santykius“ su Maskva.

Šaltinis: www.tiesos.lt

Susiję

Pasaulis 5937323520978074795

Rašyti komentarą

item