Šventę „Šeima – gyvybės lopšys“ pasitinkant

Birželio 1-ąją, Tarptautinę vaikų gynimo dieną, šiemet sutampančią ir su Tėvo diena, Vilniuje vyks  eisena-šventė „Šeima – gyvybės lopšys...


Birželio 1-ąją, Tarptautinę vaikų gynimo dieną, šiemet sutampančią ir su Tėvo diena, Vilniuje vyks  eisena-šventė „Šeima – gyvybės lopšys“. Šiais metais ją organizuoja keturios bažnyčios: Katalikų, Stačiatikių, Evangelikų liuteronų ir Evangelikų reformatų. Eisena nuo LR Seimo Gedimino prospektu trauks iki Rotušės aikštės, kur šventę vainikuos koncertas.

Artėjant šiai šventei, gegužės 28 d. jos iniciatoriai ir organizatoriai į  spaudos konferenciją sukvietė žurnalistus.  Joje dalyvavo Lietuovos Evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis, Vilniaus arkivyskupijos vyskupas augziliaras Arūnas Poniškaitis, Lietuvos evangelikų reformatų generalinis superintendentas Tomas Šernas, Vilniaus Stačiatikių katedros klebonas Eugenijus Rudenka bei studentas Linas Braukyla. Konferenciją vedė Vilniaus arkivyskupijos kurijos komunikacijos koordinatorė Živilė Šeporaitytė.

Konferencijos metu bažnyčių atstovai pristatė šventės „Šeima – gyvybės lopšys“ idėją, supažindino su jos programa bei atsakė į žurnalistų klausimus.

Pasak  Ortodoksų bažnyčios kunigo Eugenijaus Rudenkos, tokią eiseną ortodoksai organizuoja jau nebe pirmą kartą, o trečius metus iš eilės. Pirmą kartą eisena prasidėjo Aušros vartų gatvėje, ir per Didžiąją bei Piles gatvę buvo einama nuo sačiatikių Katedros iki Šventosios Dvasios vienuolyno. Kitais metais pradėta eiti Basanvičiaus gatve nuo Konstantino ir Michailo bažnyčios iki Šventosios Dvasios vienuolyno. O šiemet, anot E. Rudenko,  kilo idėja padidinti šios eisenos mastą, įtraukaint kiek įmanoma daugiau krikščionių ir  geros valios žmonių, bei eiti pagrindinėmis sostinės gatvėmis – Gedimino prospektu nuo Seimo iki Rotušės aikštės. „Tai – pakankamai ilgas maršrutas, bet jis reikalingas tam, kad pabūtume visi kartu ir parodytume, jog visi krikščionys yra tokių pat pažiūrų – ypač šeimos, tautos ateities klausimais“, – sakė tėvas E. Rudenko.

Evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis teigė, kad poreikis šiemet jungtis keturioms bažnyčioms tai – gyvenimo padiktuota tikrovė. „Tuo mes parodome, kad požiūris į šeimą, Dievo kūriniją, žmogaus pašaukimą skirtingose krikščionių bažnyčiose yra toks pat arba labai panašus“,- sakė M. Sabutis. Jis pabrėžė, kad nors šiuo metu visuomenėje vyksta daug diskusijų dėl šeimos statuso, eisenoje bus vengiama politikavimo. Pasak jo, renginys skirtas tam, kad drauge pasidžiaugtume  šeima  kaip Dievo dovana, kurią „dažnai įvertiname per vėlai, kai jos jau nebetenkame.“

Evangelikų reformatų bažnyčios kunigas Tomas Šernas priminė, kad  Bažnyčia jau du tūkstančius metų kalba apie tokias vertybes, kaip žmogus ir šeima, šeimos svarbą visuomenei ir bažnytinei bendruomenei. Jis pasidžiaugė, kad krikščionys išeina iš savo „kultūrinių getų“ ir skelbia bendrą krikščionišką nuostatą, kad šeima yra labai svarbi Lietuvai. Taip pat kunigas džiaugėsi ir tuo, kad šventės data sutampa su Tėvo diena. „Mūsų visuomenėje tėvas, vyras yra gerokai užmiršta pozicija. Nors tėvo vaidmuo yra nepaprastai svarbus. Taigi mes tikimės, kad mūsų konfesijos ir ateityje panašiai bendradarbiaus bei drauge organizuos tokius gražius renginius“, – teigė T. Šernas.

Vilniaus arkivyskupijos vyskupas Arūnas Poniškaitis  pabrėžė, kad šioje šventėje kviečiamos dalyvauti ne tik šeimos – mamos, tėčiai, vaikai ir seneliai, bet ir kiekvienas žmogus, kuris supranta šeimos vertę ir jos svarbą visuomenėje. „Tie, kurie žvelgia į šeimą kaip bendruomenę, kuri kyla iš vyro ir moters santuokos ir iš kurių melės ryšių kyla naujoji karta“, – kalbėjo A. Poniškaitis. Jis taip pat pažymėjo, kad ši eisena nėra nukreipta prieš kažką, bet yra šventė už šeimą, už vyro ir moters tarpusavio meilę ir ištikimybę santuokoje, už vaikus bei jų laimingą ir džiugią vaikystę.

Vilniaus universiteto studentas Linas Braukyla  pridūrė, kad šventėje kviečiamas dalyvauti ir jaunimas. „Į šią eiseną nereikėtų žiūrėti kaip į tam tikros interesų grupės pasirodymą. Mes jau Konstitucijoje esame sutarę, kad šeima yra visuomenės pagrindas, ir ši eisana man pirmiausia yra politinis veiksmas, primenantis tai. Šeima yra visuomenės veidas, kurį reikia šiek tiek atnaujinti, nes visuomenė be veido yra niekieno žmonių visuomenė. Visuomenė be šeimos geba tik deklaruoti žmogaus orumą, bet ne jį besąlygiškai ginti. Šeimoje mes išmokstame gerbti žmogaus orumą, išmokstame doros, šeimoje auga intelektualesni ir atviresni kitiems žmonės. Todėl ši eisena skatina visa tai prisiminti. Ir ypač jaunimą, nes jauni žmonės Lietuvoje, kuri kuriama dabar, gyvens ilgiausiai“, – sakė L. Braukyla.

Po renginio „Šeima – gyvybės lopšys“ idėjos pristatymo kunigas Eugenijus Rudenko supažindino su šventės programa. Jis paragino į šventę pradėti rinktis sekmadienį 13.30 prie LR Seimo Gedimino prospekte, kur bus dalijama šventės atributika. Jis išreiškė viltį, kad renginio dalyvių grupės atvyks ne tik iš Vilniaus, bet ir Kauno, Kaišiadorių, Šiaulių bei Telšių. E. Rudenka pasidžiaugė, kad eiseną ves karinių oro pajėgų orkestras, taip pat dalyvaus Vilniaus „Santaros“ vidurinės mokyklos pučiamųjų instrumentų orkestras. Šventinę nuotaiką kurs parapijų chorai. Eisenoje talkins ir savanoriai. Pasak E. Rudenkos, planuojama, kad eisena pajudės 14 val. Gedimino prospektu, o Pilies gatve bus pasiekta Rotušės aikštė, kur apie 15 val. vyks šventinis koncertas. Čia į susirinkusiuosius kreipsis bažnyčių atstovai ir savo talentais dalinsis tokie atlikėjai, kaip „Saulės Vaikų Mergaitės“, „Caca“, Jūratė Miliauskaitė, Milda Rasilavičiūtė ir Petras Daunys, Deivis ir Renata, choras „Ave vita“, Eglė Petrikaitė ir „Roxy 5“, Povilas Meškėla ir Vaida Genytė. Koncerto pabaiga planuojama 16.30.

Spaudos konferencijos pabaigoje jos dalyviai atsakė į čia susirinkusių įvairių žiniasklaidos priemonių atstovų klausimus.

Žurnalistai teiravosi, ar žmonės, kurie neturės galimybės atvykti į šventę sostinėje, galės dalyvauti „satelitinėse“ eisenose savo parapijose, miestuose bei miesteliuose. Kunigas E. Rudenka patikino, kad panaši eisena, organizuojama Stačiatikių ir Katalikų bažnyčių, birželio 1-ąją vyks ir Klaipėdoje.

Žurnalistams kilo klausimas, kokiu principu buvo atrinkti koncerto dalyviai, kaip buvo sudaryta koncerto programa.Pasak kunigo Eugenijaus Rudenko,  atlikėjai  koncerte dalyvauja ne atsitiktinai. „Kai mes sudarinėjome repertuarą, pirmiausia buvo žiūrima, kad nebūtų atgarsių, jog šie žmonės čia dainuoja, o iš tiesų gyvena kitaip. Taigi, šie atlikėjai yra žmonės, gyvenantys darniose šeimose ir remiantys tradicinę šeimą bei neturintys krikščionybei priešiškų vertybių,“ – patikino kunigas.

Į žurnalisto klausimą, ar šioje šventėje yra pageidaujami žmonės, kurie gyvena nesusituokę, vyskupas Mindaugas Sabutis  atsakė, kad  nuo pat pradžių principinė organizatorių  nuostata buvo tokia, kad šventėje pageidaujami visi. „Ir tie, kurie dar nesukūrė šeimos, ir netgi, kurie yra vieniši. Taip pat ir tie, kurie yra praradę šeimą“, – užtikrino M. Sabutis.

Žurnalistui suabejojus, ar šioje šventėjė bus garantuota jos dalyvių apsauga nuo įvairių provokacijų iš šalies, kunigas Eugenijus Rudenka nuramino, kad dalyviams dėl to bijoti nereikėtų.

„Mūsų policija diba labai gerai, ji visada budi,  ir mums atrodo, kad birželio 1-ąją ji kaip ir visada atliks savo pareigas. Be abejo, mus lydės vienas policijos ekipažas, kuris važiuos kolonos priekyje. Aišku, mūsų savanoriai nėra niekaip įpareigoti saugoti viešąją tvarką, tačiau jiems pasakyta, kad šie, pamatę ką nors įžeidžiančio ar provokuojančio, turi kreiptis į policininkus, kurie nuspręs, kaip elgtis toliau. Beje, ankstesniais metais neteko susidurti su jokiomis provokacijomis, tad tikimės, kad ir šiemet viskas vyks sklandžiai,“ – teigė E. Rudenka.

Parengė Jurga Žiugždienė

Šaltinis: www.bernardinai.lt

Susiję

Aktualijos 3408322454105691946

Rašyti komentarą

item