Lukas Grinius. Ar valstybė gviešiasi perimti vaikų auklėtojo vaidmenį?

Diskusijos šia tema su labdaros ir paramos fondo "Algojimas" vadove Aušra Stančikiene bei žurnaliste Jolanta Miškinyte klausyki...


Diskusijos šia tema su labdaros ir paramos fondo "Algojimas" vadove Aušra Stančikiene bei žurnaliste Jolanta Miškinyte klausykitės „Laisvosios bangos“ radijo pokalbiuose apie ateities Lietuvą, gegužės 16 d., penktadienį, 21 valandą.

Praėjusią savaitę Seimo narius, dalį nevyriausybinių bei žmogaus teisių gynimo organizacijų pasiekė lietuvių motinų, gyvenančių Jungtinėje Karalystėje bei Norvegijoje, kreipimasis, kuriame jos prašo pagalbos atgauti socialinių tarnybų atimtus vaikus.

Kreipimesi teigiama, kad lietuvių mamų auginamus vaikus, Lietuvos piliečius, atėmė Jungtinės Karalystės bei Norvegijos socialinės tarnybos. Anot kreipimosi autorių, iš vaikų atimta ne tik šeima, bet ir teisė į kultūrinę tapatybę, gimtąją kalbą. Motinos tvirtina, kad minėtose šalyse teismai veikia išvien su socialinėmis tarnybomis, klastojami dokumentai, ekspertizės, taip paminant žmogaus teises. Neigiamai atsakoma į prašymus leisti globoti atimtus vaikus artimiesiems, šeimos draugams, jie atiduodami svetimiems žmonėms, į svetimą kultūrinę ir kalbinę aplinką.

Lietuvės motinos konstatuoja, kad tokios „vaiko teisių apsaugos“ sistemos tikslas yra ne vaiko gerovė, bet siekis atimti kuo daugiau vaikų ir išdalinti vadinamiesiems profesionaliems globėjams, kuriems už svetimų vaikų priežiūrą valstybė moka didelius pinigus.

Nors motinos prašo paramos ir teisybės ne tik oficialiose valstybėse, kuriose gyvena, bet ir Lietuvos institucijose, vargu ar jų balsas bus išgirstas mūsų politikų. Nepaisant to, kad Konstitucijoje įtvirtinta nuostata, jog Lietuvos valstybė globoja savo piliečius užsienyje, dauguma Lietuvos politikų kaltina ne perdėm skrupulingai į vaikų teisių gynėjų vaidmenį įsijautusių užsienio socialinių tarnybų specialistus, bet pačias vaikus praradusias lietuvių šeimas.

Visgi, pažvelgus į dabartinį kontekstą, tokia dalies Lietuvos politikų nuostata stebinti neturėtų. Mat vis dažniau viešumoje pasirodo pranešimų, kad Lietuvoje ruošiama įteisinti tvarką, kurioje socialinės tarnybos vaikus iš tėvų galės paimti be teismo. 

Didžioji dauguma Lietuvos šeimų, tėvų bei nevyriausybinių organizacijų prieštaringai vertina visai neseniai Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Seimui pateiktą svarstyti naująjį Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą. Šeimų organizacijų atstovai bei žmogaus teisių ekspertai teigia, kad naujuoju įstatymu ketinama sukurti teisines prielaidas iš Lietuvos šeimų nepagrįstai atiminėti nepilnamečius vaikus. Jų tvirtinimu, naujo įstatymo rengėjai itin pesimistiškai vertina lietuvių šeimų gebėjimus auklėti vaikus, todėl yra sumanę jų auklėjimą patikėti valstybei. 

Užsienio valstybių socialinių tarnybų ir teisminės sistemos veikimu vaikų paėmimo bylose besidomintys apžvalgininkai pastebi, kad Lietuvoje link panašios sistemos įteisinimo einama itin sparčiai. Štai Seime visai neseniai pateikta Baudžiamojo kodekso pataisa, kuria siūloma įtvirtinti baudžiamąją atsakomybę už teismo bylos medžiagos, susijusios su nepilnamečiu, atskleidimą. Lietuvos žurnalistų sąjungos vadovas Dainius Radzevičius pastebėjo, kad Seimo narių Irenos Šiaulienės ir Rimantės Šalaševičiūtės pateiktas įstatymo projektas yra aiškus noras eiti ne demokratiniu keliu, o naudoti diktatūroms būdingas priemones – persekioti ir bausti žurnalistus. 

Iš naujos vaikų globos sistemos projektų ir jų šalininkų viešų pasisakymų matyti, kad  reformos autoriai dalį Lietuvos šeimų ir piliečių yra linkę matyti kaip smurtaujančias, neatsakingas, nesirūpinančias savo vaikais ir nesugebančias to daryti. Toks požiūris nuosekliai reikalauja visuomenę perauklėti, o tam ir reikalingas griežtesnių įstatymų kompleksas.

Kyla klausimas – koks bus mūsų vaikų  ir jaunų šeimų likimas? Ar valstybė tikrai ruošiasi perimti vaikų auklėtojo vaidmenį iš tėvų? O gal tokie įstatymai kuriami pagrįstai, siekiant perauklėti smurtaujančius ir griežčiau vaikus linkusius auklėti tėvus? 

Susiję

Lukas Grinius 8609202320370835712
item