Kęstutis Girnius. Kokios bus rinkimų į EP pasekmės?

E. Levin nuotrauka Galime įvairiai vertinti sekmadienį vykusius rinkimus į Europos Parlamentą (EP). Jų nelaikau reikšmingais, nes n...


E. Levin nuotrauka

Galime įvairiai vertinti sekmadienį vykusius rinkimus į Europos Parlamentą (EP). Jų nelaikau reikšmingais, nes nelaikau EP rimta ir naudinga institucija. Didžiausias rinkimų privalumas yra tai, kad mes pagaliau žinome, kurie politikai ir politinės partijos yra populiariausios šiuo metu. Įprastai reikia pasikliauti tyrimo bendrovių duomenimis. Jos paprastai apklausinėja apie tūkstantį žmonių ir tuo pagrindu padaro platesnius apibendrinimus. Rinkimuose į EP savo nuomonę gali išreikšti visi norintys tai daryti registruoti Lietuvos balsuotojai. Šios „didžiosios apklausos“ dėka populiariausios partijos laimi vietas EP, pateptieji kandidatai tampa labai gerai apmokamais europarlamentarais. Bet dėl to gyvenimas Lietuvoje nei pasikeis, nei pagerės.

Rezultatai buvo gana nelaukti. Konservatoriai surinko daugiausia balsų, nuo jų ne itin daug atsiliko kita dešiniųjų partija – Liberalų sąjūdis. Nuolatiniai gyventojų apklausų lyderiai – socdemai – turėjo tenkintis antra vieta, surinkusi tūkstančiu mažiau balsų negu konservatoriai. „Tvarkiečiai“ buvo trečioje vietoje, „darbiečiai“ – ketvirtoje. Taigi, valdančioji koalicija patyrė reikšmingą nesėkmę, o dešinieji iškovojo nelauktą pergalę. Bet nereikia sureikšminti rezultatų. Rinkėjų aktyvumas buvo gerokai mažesnis negu per Seimo rinkimus, kuriuose aktyviau dalyvauja apatiškesnis kairiųjų elektoratas.

2009 EP rinkimuose Lietuvoje balsavo rekordiškai mažas skaičius rinkėjų – aktyvumas siekė 20,98 proc. Šį kartą balsavo net 47,3 proc. rinkėjų, daugiausia todėl, kad vyko antrasis prezidento rinkimų ratas. Apskritai europiečiai nerodo didesnio susidomėjimo EP rinkimais. Nuo 1979 m. juose dalyvauja vis mažesnis gyventojų nuošimtis. 1979 m. balsavo 62 proc. rinkėjų, o 1984 m. – 59 proc., 2004 m. – 45,47 proc. ir tik 43 proc. – 2009 m. Šįmet balsavo apytikriai tiek pat žmonių, nors vienose šalyse buvo gerokai daugiau, kitose mažiau.

Rinkėjų abejingumas yra akivaizdus smunkančio pasitikėjimo EP ženklas. Yra pagrindo skeptiškai vertinti šią silpną ir neveiksmingą instituciją, kurios nariai dažnai užsiiminėja šalutiniais, smulkmeniškais, net asmeniškais reikalais. Lisabonos sutartis suteikė EP daug naujų galių, viliantis, kad tai leis iš dalies įveikti vadinamąjį ES „demokratijos deficitą“. Šie lūkesčiai nepasiteisino. Susidaro įspūdis, kad europarlamentarams labiausiai rūpi praplėsti savo galias ir didinti ES išlaidas, nors per ūkio krizę atskiros šalys radikaliai mažino savo biudžetus ir buvo priverstos atleisti valstybės tarnautojus. Pastaruoju metu EP stengiasi sau prisiskirti teisę paskirti naująjį Europos Komisijos prezidentą, o tai gali sukelti rimtą konfliktą su valstybėmis narėmis.

EP yra nepopuliarus dėl įvairiausių priežasčių. Patys europarlamentarai neįkvepia pasitikėjimo, dažnai jais išrenkami garbingi iš aktyviosios politikos besitraukiantys partijų grandai, kurie nebeturi didesnio vaidmens savo šalies politikoje. Įspūdingai dideli EP deputatų atlyginimai, lėšos kelionėms ir reprezentacijai padaro deputato mandatą bene įspūdingiausia sinekūra (gerai apmokama ir nereikalaujanti jokio darbo tarnyba – Alfa.lt) visoje Europoje.

Europarlamentarų ryšys su žmonėmis yra minimalus. Paprastas rinkėjas žino, kuris Seimo narys atstovauja jam ir jo apygardai, kas yra „jo“ deputatas. Bet EP rinkimuose visa Lietuva yra viena ir ta pati rinkimų apygarda, tad visi europarlamentarai lygiai atstovauja visiems rinkėjams, kas reiškia, kad jie ir niekam neatstovauja. Kas atstovauja Antakalniui – ar Juozas Imbrasas, ar Leonidas Donskis, ar Laima Liucija Andrikienė, ar Justina Vitkauskaitė-Bernard?

Per Seimo rinkimus gali išmesti nevykusią valdančiąją koaliciją, išrinkti naują, viliantis, kad ji pasuks šalį labiau teigiama linkme. Ta prasme piliečių pasirinkimas gali turėti pasekmių. To negalima sakyti apie EP rinkimus. Akivaizdu, kad EP veiklai nesudarys jokio skirtumo, ar Lietuva į Briuselį pasiųs šešis socdemus ir vieną konservatorių, ar šešis konservatorius ir vieną socdemą.

Antieuropietiškos partijos gali džiaugtis pergale. Daugiausia balsų jos surinko Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje, Graikijoje ir Danijoje, stipriai pasirodė Švedijoje, Austrijoje ir Italijoje. Jos laimėjo apie 140 mandatų iš 751, o tai reiškia, kad tradiciškesnės partijos laimėjo apie 600 vietų. Antieuropietiškų partijų įtaka mažina ir tai, kad jų nuostatos gerokai skiriasi, išskyrus priešiškumą ES. Pažymėtina, kad Lietuvoje Tautininkų partija surinko tik 2 proc. Tai rodo, kad nesiliaujantys nuogąstavimai dėl dešiniųjų radikalų – perdėti. Labiau sekėsi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (6,62 proc.), kurios nuostatose esama priešiškumo ES.

Visoje Europoje pirmą vietą užėmė centro dešinės Europos liaudies partija, nors laimėjo gerokai mažiau mandatų, nei ji turėjo iki šiol. Socialistų ir demokratų pažangusis aljansas liko antroje vietoje ir taip pat iškovojo mažiau mandatų. Silpnas abiejų partijų pasirodymas apsunkins EP pastangas paskirti saviškį Europos Komisijos pirmininku.

Rinkimų rezultatai kelia susirūpinimą. Reikia viltis, kad Europos vadovai padarys tinkamas išvadas, matys, kad akivaizdžiai didėja nepasitikėjimas ES, supras, jog reikia rimtai įvertinti jos institucijų trūkumus ir juos keisti. ES biurokratai ir tarptautinės finansinės institucijos vis dažniau atskiroms šalims primeta ūkio politikos gaires. Europos Komisija smulkiai nurodinėja, ką reikia daryti. EP yra kita institucija, kuri didina „Briuselio“ įtaką, bet lieka neatskaitinga rinkėjams. Kaip pažymi Didžiosios Britanijos savaitraštis „The Economist“, reikia stiprinti ne EP, bet nacionalinius parlamentus, jiems suteikti daugiau galių, skatinti juos prisiimti didesnę atsakomybę už savo šalių ir visos Europos likimą. Lietuvai toks „decentralizavimas“ yra naudingas, nes būtų žingsnis į daugelio pageidaujamą „tautybių Europą“. Bet nežinia, ar EP rinkimų rezultatai tam procesui suteiks reikalingą postūmį.

Šaltinis: www.alfa.lt

Susiję

Kęstutis Girnius 6247411065364542068
item