Vidas Kaluškaitis. V. Landsbergiui: Kodėl dumiate mano broliams akis?

Vis netyla prof. Vytauto Landsbergio skandalingos kalbos pasakytos Vasario16-tosios progą vertinimai. Skelbiame vieną iš laiškų, šiuo kla...

Vis netyla prof. Vytauto Landsbergio skandalingos kalbos pasakytos Vasario16-tosios progą vertinimai. Skelbiame vieną iš laiškų, šiuo klausimų parašytų alkas.lt redakcijai iš Punsko.

Kas aptemdė nuotaiką stovinčio prie Signatarų namų balkonėlio Vilniuje šių metų Vasario 16-tosios iškilmėse? Važiavau daugiau kaip 200 km pastovėti ties ta vieta, iš kurios jau beveik prieš šimtą metų mūsų tautos patriarchai skelbė Lietuvos Tarybos priimtą Nepriklausomybės Aktą. Seniai tų žmonių kaulai dūli. Bet atminimo amžiai nepalietę. Jų skaisti dvasia sklandė tą dieną virš to pačio balkono ir plaikstėsi po tą pačią gatvę. Ir išgirdau tai, kuo savo ausimis negalėjau patikėti – profesorius Vytautas Landsbergis, antrasis po Jono Basanavičiaus XX-ojo amžiaus lietuvių tautos korifėjus, Lietuvos Atkuriamosios Aukščiausiosios Tarybos Pirmininkas, įsimintinais metais stovėjęs Nepriklausomybės barikadose pirmoje eilėje prieš sovietų tankus, europarlamentaras, įžvalgusis mūsų protas ir sąžinės atstovas, išeina į to paties Jono Basanavičiaus ir devyniolikos kitų didžiųjų tautos vyrų dvasiomis pašventintą balkoną ir, prigludęs prie lietuvių grožinės literatūros pradininko Kristijono Donelaičio, kuriam šiemet sukanka 300 metų, ima šaipytis iš daugiau nei 300 tūkstančių savo tėvynainių, manau, tikrai ne pašlemėkų ir ne tų, kurie savo kraštą prageria, šaiposi iš tų, kurie iš didelio sielvarto ir begalinės desperacijos per šalčius, vėjus ir lietų rinko gatvėse parašus už referendumą, kad valdžia teiktųsi atsiklausti tautos – ar šalies gyventojai sutinka uždrausti valdžiai pardavinėti Lietuvos žemę užsieniečiams. Ir kokie simboliški skaičiai: 300 metų ir 300 tūkstančių surinktų parašų.

Jonas ir Petras su Agota bei Elžbieta gali ir nesusivaikyti, kur veda mus tokia žemės pardavinėjimo politika. Bet čia, trinu akis ir krapštau ausis – ir tikrai iš balkono svaido pašaipius žodžius apie tuos savo tautos žmones, kurie bandė pasipriešinti valdžios neveiklumui, bandė užbėgti, jų manymu, baisiam blogiui už akių. Jeigu jau Profesorius tokią temą ėmėsi gvildenti, tikėjausi ir išsižiojęs laukiau, kada pateiks argumentus, dėl ko neverta pro patria nusiteikusiems žmonėms nuogąstauti. Jeigu tai būčiau išgirdęs, esu geravalis, ir mano širdis tikrai būtų atlėgusi.

Deja. Tokių argumentų net ir Jis neišsakė. Buvo tik pašaipos iš „referen-dūmo“ ar „nereferen-dūmo“. Į ką čia užgerta? Mūsų kalboje žodis „dūmas“ turi keletą prasmių, o posakyje „kalbėjo kaip dūmas“ reiškia, kad kalbantysis buvo girtas. Ir tame pseudokūrybingai perfrazuotame „referen-dūme“ tik ši viena prasmė ir tiko. Visi turime teisę viskuo suabejoti. Abejonės neapleido manęs ir toliau. Atmosferą ties balkonėliu praskaidrino kitoje gatvės pusėje stovėjęs choras, užtraukęs Maironio žodžiams sukurtą dainą:

Eina garsas Prūsų žemės –
Žirgą reik balnoti;
Daug kryžiuočių nuo Malburgo
Rengias mus terioti.
Pasilik, sesute, sveika, nuramink širdelę –
Aš pargrįšiu nepražuvęs į tėvų šalelę.

Ar Profesorius šitą dainą girdėjo? Ar per dūmus jos prasmę suvokė? Į kokią berneliui reiks grįžti tėvų šalelę, jeigu ją „profesoriai“ ir „seimūnai“ išparduos? Ir kur toji sesutė turės pasilikti? Išvada tik viena – po mirties nuo visų šitų problemų būsime laisvi.

Profesorius gailavo, kad, išstojus iš Europos Sąjungos (ES), nebus kam ir prie balkono susirinkti. Bet atsukus šiuos žodžius veidu į balkonėlyje kalbantį, pamatysime, kad jei dar ir būtų kam čia rinktis, neturėsime kur susirinkti.

Esu užsiėmęs savais darbais ir neturiu kada dėtis visų veikėjų, žemę norinčių paversti laisvai judančia preke, pavardžių į galvą. Todėl čia jų dažnai ir neminėsiu. Šiuos žmones galima atpažinti iš kitų jiems būdingų bruožų. Koks bendras šių žmonių vardiklis? Nė vienas jų žemės neturi, jie griebiasi svetimą pardavinėti. Tegu kas paaiškina, kad žemę verta parduoti, ir baigsis Lietuvoje skandalas. Tačiau to, kas nepaaiškinama, niekas net ir nebando aiškinti. Daug lengviau pūsti dūmus žmonėms į akis. Elgiamės, lyg tie ne visai trys mūsų likę milijonai turėtume žemių nuo Baltijos Jūros iki Ramiojo vandenyno už Vladivostoko. Prancūzija žemių turi daugiau už mus, o bando jas išsaugoti. Tegu pamėgina lietuvis Vokietijoje ar Lenkijoje nusipirkti žemės, ir pamatys, kiek ten yra kliūčių ir koks tas kąsnis yra neįkandamas. O mes, per Apvaizdos stebuklus išlaikę vos paskutinį lopinėlį, stovintys jau kaip tie plikbajoriai, kuriems belikę tik kelnes parduoti, ir dar taip kėsojamės. Tikrai, elgiamės kaip virš kamino besisklaidantys dūmai.

„Problema didžiausia, kad žemė dirvonuoja“, – rėžia jos pardavinėjimo šalininkai. Sielojamasi ne tuo, ką daryti, kad ją pradėtų kas dirbti, o laužoma ietis į tai, kaip tuos kelis lopkelius skubiau parduoti, kad kada nors ir nekiltų kam noro bandyti ją dirbti. Žemdirbių tauta! Žemė yra mums Dievo duota, ir patys jos daugiau nepasigaminsime. Kol žemė dirvonuoja, yra viltis, kad ją atsipeikėję imsime dirbti. O kai jos neliks, tada ir pačios vilties neliks. Bet ar žemė kalta, kad jos niekas nedirba? Kodėl nekaltiname tų prasigėrusių jos savininkų? Matyt, valdžia, perduodama ES dotacijas už žemę, nepagrįstai sudaro sąlygas tokiems savininkams vegetuoti ir gyventi žemės nedirbant. Bet kodėl tikime, kad atėję svetimi savininkai ją ims dirbti? O ką mes už tuos pinigus nuveiksime? Didžiąją dalį pragersime. Tada vėl valstybės vyrams atsvers problema, – iš kur tiek socialiai remtinų žmonių, iš kur imti pinigų jų pašalpoms?.

Dabar, Broliai, pasiklausykite, ką manoji akis kiekvieną vasarą stebi. Gyvename prie kelio, jungiančio Punską su Sangrūda, Mockais ir Būdviečiu. Labai norėčiau čia pasikviesti visus tuos, kas rėkia, kad reikia leisti Lietuvos žemę išparduoti. Atvažiuokite į mūsų kuklią sodybą prie kelio, pagyvenkite mėnesį ar du, ir pamatysite, kiek iš anos pusės sienos traktorių su dviem priekabom varo nuo ankstyvo ryto į Lietuvą diena iš dienos po kelis ar gal ir keliolika reisų. Visom jėgom stengiasi kuo daugiau kartų apsukti ir vežti į savo aruodus Lietuvos auksą. Lietuva bent kelius žvyruoja, kad turėtų kaip važinėti Būdviečio ar Sangrūdos gyventojai, o anų sunkiasvoriai traktoriai sumala juos, bet taisyti nesiima. Kam?

Šiandien jie Lietuvoje tik nuomoja žemių plotus ir juos eksploatuoja. Rytoj juos nusipirks ir dirbs jau savo. Bet keliai ir toliau bus Lietuvos turtas, tegu ji ir taiso juos. Bus kaip tam žmogui, kuris su gudragalviu pirko karvę per pusę – gudragalvio buvo pasturgalis, o žmogaus pirmagalys. Vienam šerk, kitas melžia. Tik žmogus susiprato tą pirmagalį papjauti. Tuomet ir pasturgalys galą gavo. Mums net ir tokios išeities neliks, nes neturėsime teisės primagalio papjauti, kol pasturgalis bus produktyvus.

Šiandien du mėnesius į metus diena išdienos važinėja tik mūsų keliu dešimtys kombainų bei šimtai sunkiasvorių traktorių ir tempia pas save grūdų priekabas. O tokių keliukų yra ne vienas. Ir gerai abiem pusėm. Žemės savininkai Lietuvoje gauna Europos dotacijas už žemę ir, kad sąžinė negraužtų, turi kuo atsidėję dumti akis, o anie tempia vasaros derlių į savo namus. Kur tu rasi geriau? Labai norėtųsi į savo sodybą pasikviesti ir Egidijų Masiulį, ir profesorių Vytautą Landsbergį, ir tą geranorį TV žurnalistą, kuris bent jau tiek supranta, kad referendumo negalima užgniaužti, bet žemės neturėdamas ir tas ją pardavinėti nori. Gal iš ten patys pamatytų, kokio biznio Lietuva netenka. Tuo tarpu tą žemę svetimi iš anapus tik nuomoja, ir dar tik pasienio gyventojai. Kai nusipirks, tiems buvusiems savininkams Europa net priedų nemokės. Juos susigriebs nauji teisėti žemės savininkai ir ankstesniems galės špygą po nosimi paverti. Kas šiems mokės pašalpas? Beje, Lietuvai ir vėl liks tik pirmagalys, kuris laukia, kada jį pašers, o pieną kiti sau laisvai galės melžti.

Profesorius balkone juokavo: „Negi jums gaila, kad latvis Janis iš lietuvio Jono nusipirks hektarą žemės?“ Profesoriau, tikrai negaila latviui to hektaro. Ar lietuvis, ar latvis – visi mes tie patys baltai, tik latvis gal už mus, matyt, yra gudresnis. Bet žemė čiužuos ne šiaurės kryptimi, ką bent jau Jūs, kilmingasis Profesoriau, tikrai suprantate. Tai kodėl dumiate mano broliams akis? Jeigu žemė turi niekur nedingti iš Lietuvos, tai juo labiau ji liks Europoje, kaip ir bankai likę Lietuvoje. Tik kad per juos pajamos iš Lietuvos plaukia. Į kur žemė slinktų, nuo to geografija nepasikeis. Tik „etnologija“ Europoje bus kita. Europa gyvens be mūsų. Pasitraukėme nuo Vyslos, jai vardą davę, išnyksime ir prie Nemuno. Kada nors ir šios upės tik vardas liudys, kad mūsų gyventa. Dinozaurai išnyko, nes negebėjo prie naujų sąlygų prisitaikyti. Ir mes neprisitaikę išnyksime. Deja, šį kartą savo valia.

Ar tie, kas nesutinka parduoti savo žemės, yra prieš ES? Ne. Jie nėra nei savižudžiai, nei mulkintojai. Jie nori gyventi savo žemėje, kiek jos dar mums likę. Ir tai gerai žino visi Briuselio tribūnų rėksniai. Tik per ketvirtį amžiaus foteliuose keisdami vis kitų spalvų kelnes, vyrai pamiršo, kad stojant į ES – didžiąją laisvų valstybių sandraugą – privalėjo apdrausti savo vienintelį turtą – žemę, kurios jau taip mažai liko. Kas moka žemės raštą skaityti, tie mato, kur link mūsų istorija traukėsi ir kiek mūsų beliko. Beje, materija, susitraukusi iki nulio, daugiau neturi kur trauktis. O išsikvėpus energijai ir atgal iš mirties taško pajudėti negali. Tai ten link mūsų kelias?

Regėjimo kampas priklauso nuo stebėjimo kampo. Mano požiūris skiriasi nuo požiūrių tų, kurie sėdi Lietuvos Seime, Lietuvos Televizijoje, ar – Lietuvos Briuselyje, nes aš pasaulį stebiu iš savo sodybos. Pavažiavus Punsko kryptimi realybė atrodo kitaip.

Ir žinote ką? Iš šios perspektyvos atrodo, kad Lietuvai nei Seimo reikia, nei Televizijos, nei pagaliau Briuselio, jeigu jis mūsų nepadeda ginti.

Kol šitų institucijų nebuvo, – Lietuva Pilėnus atlaikė.

Šaltinis: www.alkas.lt



Susiję

Vidas Kaluškaitis 1631482110404121386

Rašyti komentarą

17 komentarų

Anonimiškas rašė...

Aš taip pat pasirašiau už šią, referendumo dėl "žemės nepardavimo užsieniečiams" iniciatyvą, taip pat, išgirdęs profesoriaus kalbas piktinausi tokia profesoriaus pozicija, tačiau dabar imu manyti, kad profesorius buvo teisus! Kodėl taip manau? Pirmiausia, mano manymu, iš referendumo rengėjų pusės buvo išmestos ne visos kortos, o matant tik vieną (kovą dėl savo žemės) - viskas atrodė pozityvu. Buvo pakankamai daug nežinomųjų, nebuvo įmanoma sudėlioti bendro vaizdo, nebuvo aišku, kieno labui ta kortų dėlionė dėliojama. Kaip žinome, vieni pagrindinių šios iniciatyvos autorių - Lietuvos tautininkai. Iš esmės, juk tai žmonės, kurie mus visus moko Tėvynės meilės, žygiuoja iškėlę trispalves eisenose Vasario 16-osios bei Kovo 11-osios progomis... ? Kaip manote, kokia buvo jų pozicija įvykių Ukrainoje kontekste? Apstulbau sužinojęs! Pasirodo, didieji patriotai ir Tėvynės "mylėtojai" stojo į vieną gretą su tokiais veikėjais, kaip Rusijos įtakos agentai, interneto komentatoriai - "Vania iš Švedijos", "Kuznecovas" ar mums žinomi realūs veikėjai, tokie kaip J.Subotinas ar V.Ivanovas! Man šis faktas paaiškėjo, kai vienas iš mano facebook "kolegų" veidaknygėje ėmė rašinėti keistus postus, kuriuose, sena sovietine retorika bei argumentavimo būdu (naudota "what about'izmo" taktika) ragino ne imti į dėmesį įvykius Ukrainoje, o verčiau - "pasirūpinti Somalyje badaujančiais vaikais bei genocidu Centrinės Afrikos respublikoje..."! Tuo metu, kai Ukrainoje, nuo nusikalstamo režimo rankų žuvo mūsų broliai ukrainiečiai (po brolių latvių, ukrainiečiai, mums patys artimiausi, su jais mus sieja keli šimtai metų istorijos bendroje valstybėje), tautininkai porino - "gal gana kovoti svetimus karus"! (Beje, kai kurie tautininkams simpatizuojantys veikėjai prieš nusikalstamą režimą kovojusius Ukrainos žmones išvadino "valstybėje sumaištį keliančiais durniais, riaušininkais, kuriuos teisėtai išrinktas prezidentas turėtų išvaikyti jėga"!). Sakykite, ar tai nesusišaukia su Kremliaus propagandisto Dugino, ar kokio "Komsomolskaja Pravda" pozicija? (Tiesa, Duginas bei "Komsomolskaja Pravda" nevengia šūkių ir apie "siautėjančius fašistus", tai čia bene vienintelis skirtumas...). Ar mums tai nepažįstama? Mano nuomone, tai tik savita dainelės, apie tai, kaip - "savi šaudė į savus" versija, kuri propaguojama tikrai ne Lietuvai draugiškų jėgų! Mano nuomone, įvykiai Ukrainoje, tai tas lakmuso popierėlis, ta antroji dėlionės korta, atskleidžianti tikruosius tautininkų interesus. Trečioji dėlionės korta - kaip Pilypas iš kanapių iššokusi "Lito referendumo" iniciatyva. Iš idėjos, mintis kaip ir nebloga, juk siekiama savo valiutos išlaikymo! (Tačiau nepamąstoma, kokios žalos tai gali pridaryti). Tai gi, kai matome kelias kortas bendroje dėlionėje - spręsti žymiai lengviau. Reziumuojant, noriu pasakyti, kad mano pozicija tautininkų iniciatyvų atžvilgiu radikaliai pasikeitė (ir, kad prof. Landsbergis, greičiausiai, buvo teisus. Po šio (žemės) referendumo seks kitas (tas pasitvirtino iškilus "lito referendumo dėjai"), po to seks dar kitas (gal, pvz. dėl išstojimo iš Europos Sąjungos?), o po to - ir vėl - kitas (matyt, dėl prisijungimo prie kokios nors "broliškų respublikų sąjungos"?). Mano išvada tokia: iš pirmo žvilgsnio tautininkų giesmelės pozityvios, tačiau, jos giedamos ne lietuvių tautos ir valstybės labui ! Jos, lemiamais momentais, stebėtinai sutampa su mūsų "didžiojo brolio" interesais!

jkl rašė...

Ties "what-about'izmu" sustojau skaityt jūsų komentarą. Kliedesiai, ir nieko daugiau.

Anonimiškas rašė...

ir vis dėlto profesorius teisus...

Anonimiškas rašė...

taip taip, jokiu būdu neskaitykite protingų pastebėjimų. O tai dar ims ir paveiks.

Pikc rašė...

Tiesiog iki skausmo pažįstamas braižas - "irgi maniau, kad taip yra, bet paskui akys atsivėrė!". Anksčiau bandė liberastai ("buvau patriotas, paskui pamačiau, kad čia iš tikrųjų nacei-fašei"), dar anksčiau - bolševikai ("tikėjau laisve, bet pasirodė, kad čia supuvusių Vakarų pinklės"). Nihil novi sub sole, kaip sako. :)

Anonimiškas rašė...

Rusai puola. Puola rusai. Labai puola rusai Mus rusai labai puola. GELBĖKITE, RUSAI ATEINA! Pilnas internetas RUSŲ. Po Landsbergio lova nuolat knibžda RUSAI. Po Juknevičienės taip pat. Jie, bjaurybės, nori Išgąsdinti konservatorius. Neišdegs! Lietuvos konservatoriai NIEKO NEBIJO, netgi RUSų. Konservatoriai BEBAIMIAI. Ir visai jie nepamišę, tiesiog tų rusų labai daug lenda iš visų pakampių. Profesorius teisus - mes nepasiduosim rusų provokacijoms! Štai matau LENDA IŠ ROZETĖS RUSAS, toks raudonas, su pjautuvu ir kūju...Na kas belieka daryti, einu išgersiu rusus atbaidančio skysčio, kur vakar daktaras išrašė. Net gražu žiūrėti, kaip rusai bijo to skysčio. Sulenda po televizorium ir šaldytuvu - ir nė krust kokią valandą. Bet konservatorių neapgausi. Profesorius pasakė "rusai puola", vadinasi puola rusai.

Anonimiškas rašė...

O savo žemelės ar turi, profesoriaus pasekėjau?

Anonimiškas rašė...

Ir vis dėlto profesorius nusikalba.

Anonimiškas rašė...

TAigi, tamsta, su Lietuvos zeme parduok savo ir taip "gerbiamo" prifesoriaus kelnes, paskui gausi bedarbio pasalpa, tik ar pragyvensi is jos? Protingi ukininkai stengiasi islaikyti savo zeme, o nukvake pijokai bile tik nedirbti, gyventi uz svetima gera. Gerai, tamsta, pamastyk pries rasydamas niekus. Jau greitai kaime nepamatysi karves, avies, arklio, sernus baigia isnaikinti. Savo laiku kinieciai isnaikino zvirblius, paskui importavi is kitu saliu. LT bus panasiai, muziejuje galesim vaikam parodyt lietuviska karve, kiaule. Va taip, zmogau, mastyk.

Anonimiškas rašė...

Na ir daunas tas "anonimiskas",todel gedijasi net prisistatyti.Mat Ukrainos banditu uztarejas atsirado....Na taip nesiorientuoti globaliniuose procesuose tiesiog neatleistina.Nebent trolis.Tuomet viskas aisku...l

Anonimiškas rašė...

Tikiu Tauta, norisi žymiai daugiau tautiškumo Lietuvoje, bet netikiu referendumo vedliais Šliužu ir Panka. Ir ką dabar daryti?

Smikiz rašė...

Šliužas yra Šliužas. Toks visata buvo – sovietinis ir postsovietinis. Dėl Pankos nesu tikras. Bet dėl, kad kai kurie "tautiniai" išties kalbėjo prieš Ukrainą iš grynai prorusiškų pozicijų, tai teko patirti ir man. Neįtikėtina, bet ir po šiuo straipsniu išlindo vienas "kremlinas" – prakalbo apie ukrainiečių banditus, matyt, tuos, kurie žuvo Maidane. Karas pas mus vyksta visu smarkumu, deja. Laimei, kol kas dar tik informacinis. Bet su dabartine putiniška retorika ir akiplėšišku melu, kuris iš Rusijos kanalų sklinda visais frontais, nenustebčiau, jei tai peraugs į kai ką baisesnio. Nors turiu viltį, kad iki tokios beprotybės neprieisim.

zemaitis rašė...

Jei jums nepatinka Panka, Sliuzas, tai esate pasekejas Masiuliu,Kubiliaus,Butkeviciaus ir kitu valdzios zmoniu.Dabar kai rusai sutrauke didziules pajegas prie Baltu sienu, 28 saliu ES kariuomenes nerodo jokio zenklo kad pades mums atremti okupantus.Tai kur dabar profesorius su savo giliais isitikinimais, uztikrinanciais visus Lietuvos zmones, kad ju zemes ir taika salyje bus apginta.Zemes pirkti jie pasiruose, o ginti nesiruosia. Labai teisingai, mes patys ir ne kazkas turim apginti savo krasta, turim mirti stovedami, bet nepasiduoti,taciau jokiu pardavimu savo salies teritorijos nebus tai irgi turime aiskiai pasakyti.

Anonimiškas rašė...

Gerbiamieji autoriau ir komentatoriai .
Viena didoka tos diskusijos yda - ji isleidzia is akiracio bendresnius procesus vykstancius Europoje ir pasaulyje.Ir ideologini bei civiliacini musi uz ateiti. Ta zemes pardavimo problema tik menkute dar vieno globalistu triuko dalis. Zemes supirkinejimas vienas is budu dar labiau sumenkinti valstybe ir pastumti visuomene nuo savo krasto valdymo ir savivaldos. Tai stambaus tarptautinio korporacinio biznio planai ir uzmancios. V. Landbergio pozicija - tiesiog apgailetina ir naivi. Ir labai pavojinga! Manyciau kad profesorius Landsbergis tapo zaisliuku Briuselio uzkulisines mafijos rankose.
Pagarbiai.

Anonimiškas rašė...

Pirmasis komentaras buvo mano. Prisistatyti nebūtų problemų. Tik tada to nepavyko padaryti dėl "parašo" pasirinkimo problemos. Tiesiog nepavyko to padaryti. Kiti komentarai (vardu "Anonimiškas" - ne mano). Beje, savo nuomonės neišsižadu. Esu tikras, kad mūsų tautininkai ir toliau gieda tą pačią giesmelę. Jų daug vėlesnis vertinimas / pareiškimas dėl įvykių Ukrainoje buvo priverstinis. Iššauktas situacijos. Kitaip, iš ties, žmonės jais būtų pradėję bjaurėtis. O dėl žemės pardavimo - atsakant į kažkurio komentatoriaus klausimą - taip - turiu. Ir neparduosiu. Bet tai mano reikalas. O tryzniuojantiems dėl žemės pardavimo baubų - pirma - siūlyčiau skirti valstybės žemės kontekstą (t.y. valstybės teritorijos) ir dirbamos žemės pardavimo klausimus. Valstybės teritorijos juk niekas neparduos. O antra - tai pirmyn visi rėkaujantys - eikit ir dirbkit tą savo žemelę. Kas trukdo? Beje, gal verčiau pamanykit dėl to, kaip atsiimti tas dirbamas žemes iš tokių žemės supirkėjų kaip Žiemelis ir co ir visi kiti jos pirkliai... Jų supirkta ir dirvonuojanti žemė kelia didesnį pavojų nei užsieniečio dirbamas ir prižiūrimas ūkis Lietuvoje. Mieli ponai, kas jums trukdo eiti ir dirbti tą brangią Lietuvos žemelę? O dauguma Jūsų juk miestuose sėdit ir tos žemelės kvapo senai neuostėt... Beje, kaip šitie žemės referendumo iniciatoriai vertinat naujausią seimo šedevrą - įstatymą, pagal kurį paprastas lietuvis galės turėti tik 10 h žemės? patinka? prisikukavot

Anonimiškas rašė...

Aha-pritariu (paskutiniam komentatoriui)-dauguma referendumo aktyvistų ,neturėdami nei 1 kvadratinio metro žemės visvien rėkia-" neišparduokimeLietuvos",o kad lietuviai gali nusipirkti tik tuos varganus 10 ha-štai kur paradoksas.Ir vėl čiupt už vadžių ir iš pradžių-mažažemiai ūkininkai,gal tų jau gana-priperėta trihektarių,priperėta ir žemvaldžių.Kai įstaymus kurpiatie,kas neturi jokio sąlyčio su žeme,išeina kurioziški įstatymai,kad turinčiam žemės ir norinčiam jos įsigyti ir vystyti toliau savo ūkį,neįmanoma.Čia,kaip tas šuo ant šieno -nei pats ėda nei kitam duoda..Neišparduosim jokiems užsieniečiams tos mūsų žemelės,nebent atsitiks taip,kad Lietuvoj liks vien tik žemgrobiai ir prasigėrusi kaimo "balsuotojų" armija,po gero bambalių injekcijų kiekio ,traukianti taip ir neišmoktą tautinę giesmę ,nepataikydami natosna..Šitas supriešinimas referendumininkų ir žemės savininkų laisvės apsispręsti yra niekinis ir daromas dirbtinai.O kieno užmačios vis ragina viskam priešintis ir nieko nedaryti tinkamo apsisaugoti nuo invazijos-akivaizdžiau nei akivaizdu.Nereikia taip peikti Landsbergio-jis įžvelgė truputį giliau nei jūs pamatėte.Ir tikrai-jis teisus.

Anonimiškas rašė...

O kiek reikia turėti banke arba kiek hektarų žemės reikia turėti, kad jau žmogus galėtų pareikšti nuomonę valstybės klausimais?

item