Prezidentės patarėja V. Būdienė: „Rusija nusitaikė į jaunus protus“

Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja švietimo, mokslo, kultūros ir nevyriausybinių organizacijų klausimais Virginija B...



Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja švietimo, mokslo, kultūros ir nevyriausybinių organizacijų klausimais Virginija Būdienė teigia, kad Rusija savo iniciatyvomis kurti mokyklas Baltijos šalyse pagal savo standartus, taip pat rengdama įvairius populiarios muzikos koncertus siekia patraukti jaunus protus.

Patarėja pabrėžė būtinybę Lietuvoje „labiau ugdyti atsparumą propagandai ir griežtinti įstatymus“.

„Reikia nepamiršti, kad Rusija kovoja propagandinį karą, tai yra tam tikras minkštosios galios karas, skirtas (...) patraukti dalį Baltijos šalių visuomenės į savo pusę, skatinti nostalgiją. Lietuvai yra pavojingiausia, tai yra bandymas patraukti jaunimą steigiant mokyklas, kviečiant populiarias roko grupes, kurios nėra toks nekaltas dalykas, kaip iš pirmo žvilgsnio atrodo“, – „Žinių radijui“ sakė V. Būdienė.

Šalies vadovės vyriausioji patarėja tokias priemones vadino „kelių pakopų šliaužiančia protų okupacija, kur taikomasi ne tik į Baltijos šalis, bet ir į visą Europą“.

„Ant mūsų užmetama tarsi migla, paskui voratinklis, o dar vėliau ir visas tinklas, traukiantis mus atgal į posovietinę erdvę ir bandantis mus ten išlaikyti“, – aiškino V. Būdienė.

Kaip pavyzdžius prezidentės patarėja paminėjo Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo išsakytus ketinimus Baltijos šalyse steigti rusiškų mokyklų tinklą, kuriose bus mokoma pagal rusiškas ugdymo programas. Tokiems ketinimams V. Būdienė išsakė nepritarimą.

Prezidentūros atstovė atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje veikia tautinių mažumų mokyklos, kurios veikia pagal Lietuvoje sukurtas ugdymo programas, jose mokoma lietuvių kalbos, lietuviškai mokoma ir dalis dalykų, susijusių su Lietuvos istorija, pilietiškumu, istorija, geografija.

V. Būdienės žiniomis, bent Vilniuje nėra problemos dėl vietų trūkumo rusakalbėse mokyklose. „Jos yra apylaisvės. Taigi yra galimybių puoselėti savo kultūrą ir tapti lojaliais integruotais į Lietuvos visuomenę piliečiais“, – sakė prezidentės patarėja.

Ji atkreipė dėmesį, kad prezidentės iniciatyva vasarą vyriausybė jau pakeitė savo nutarimą, sugriežtinant leidimų išdavimą mokykloms, veikiančioms pagal kitų šalių programas.

To, prezidentės patarėjos įsitikinimu, nepakanka. „Manytume, kad teks pakeisti teisinę bazę, ją sugriežtinant“, – sakė V. Būdienė.

Šaltinis: www.ekspertai.eu, parengta pagal elta.lt informaciją


Susiję

Politika 5524324073241225405
item