Kijeve pareigūnai pralaužė barikadas, žūsta protestuotojai

Ukrainos sostinėje Kijeve trečiadienio naktis buvo palyginti rami, tačiau išaušo kruvinas rytas. Susidūrimai tarp protestuotojų ir mili...



Ukrainos sostinėje Kijeve trečiadienio naktis buvo palyginti rami, tačiau išaušo kruvinas rytas. Susidūrimai tarp protestuotojų ir milicijos atsinaujino, kai pareigūnai pradėjo ardyti barikadas, informuoja BBC.

Milicija protestuotojų barikadas Hruševskio gatvėje ėmė šturmuoti po 8 val. Lietuvos laiku. 12 val. 15 min. Lietuvos laiku pareigūnai dar kartą puolė ir keliose vietose pralaužė barikadas.

Kiek anksčiau teisėsaugos institucijų darbuotojams pavyko išvalyti Hruševskio gatvę iki viešbučio „Dnipro“.

Protestuotojų įvykio vietoje buvo labai mažai, milicijos specialiųjų pajėgų „Berkut“ pareigūnai į juos mėtė kurtinamąsias granatas.

Į įvykio vietą skubėjo greitosios pagalbos automobiliai. Aktyvistai paskelbė, kad milicija nušovė žmogų. Pranešama dar apie mažiausiai dvi aukas.

Prezidentas derėsis su opozicija

Ukrainos prezidentas V.Janukovyčius pats pakvietė opoziciją prie derybų stalo. Kaip praneša zn.ua, opozicijos lyderiai sutiko.

Jau susitarta dėl susitikimo, kuris įvyks trečiadienį 13 val. 45 min. vietos laiku. Apie tai savo „Twitter“ paskyroje pranešė „Batkivščina“ lyderis Arsenijus Jaceniukas.

Aukų - jau trys

Zn.ua praneša apie antrą Hruševskio gatvėje nušautą žmogų – kulka jam pataikė tiesiai į širdį. Tai jau trečias per pastarąją parą žuvęs žmogus. Jis medikams buvo pristatytas 8 val. 30 min., bet jų pastangos buvo bevaisės. 9 val. konstatuota mirtis. Vyro amžius – 25-30 metų.

Kitas nuo kulkos kritęs Maidano gynėjas – dvidešimtmetis Sergejus Nigojanas. VRM patvirtino šių abiejų asmenų mirtį.

Aukų gali būti daugiau

Opozicijos manymu, aukų gali būti gerokai daugiau, nei pranešama. Deputatas, partijos „Batkivščina“ atstovas Aleksandras Turčinovas sakė: „Valdžia peržengė visas ribas. Šaudo į beginklius žmones, medikus ir žurnalistus.

Mes manom, kad aukų kur kas daugiau. Nes keletą žmonių, kurie parkrito su šautinėmis žaizdomis, „Berkut“ nusitempė į savo teritoriją. Jų tolimesnis likimas, taip pat ir klausimas, ar jie gyvi, ar ne, mums nežinomas“.

Daugėja žuvusiųjų

Ukrainos vidaus reikalų ministerija patvirtino, kad sostinės Hruševskio gatvėje rastas negyvo vyro kūnas su kol kas nenustatyto pobūdžio sužalojimais.

„Lavonas yra. Tai tiesa. Jis yra pagalbos teikimo punkte. Sužeidimų ir kūno sužalojimų pobūdis dar nenustatytas“, – trečiadienį agentūrą „Interfax“ informavo Vidaus reikalų ministerijos spaudos tarnyba.

Įvykio vietoje dirba milicininkai, kurie aiškinasi vyro mirties aplinkybes.

Kiek anksčiau vienas iš Euromaidano medicinos tarnybos medikų pranešė, kad per protestuotojų ir jėgos struktūrų atstovų susirėmimus Hruševskio gatvėje praėjusią naktį vienas iš demonstrantų buvo pašautas.

Pasak jo, paryčiui sužeistas vyras mirė.

Antradienį ligoninėje mirė dar vienas protesto akcijų Hruševskio gatvėje aktyvistas.

Maidano gynybos štabo duomenimis, 22 metų aktyvistas sausio 20-osios vakarą per susirėmimus su jėgos struktūrų pareigūnais nukrito nuo 13 metrų aukščio „Dinamo“ stadiono kolonos.

Pirmiausia informacija apie jo mirtį pasirodė socialiniuose tinkluose, vėliau ją patvirtino Maidano gynybos štabas. Žuvusiojo pavardė iki šiol nepaskelbta. 

Du nušovė snaiperis

Kaip praneša liga.net, Hruševskio gatvėje snaiperis nušovė du demonstrantus. Taip vieną portalą informavo Euromaidano medicinos tarnyba.

Pasak mediko, nuo snaiperio kulkų žuvę vyrai – 30-35 metų amžiaus, abiem sužalota galva. Snaiperis, esą, šaudo iš vieno Gruševskio gatvės pastato šeštojo aukšto.

Oficialūs šaltiniai šios informacijos nepatvirtino. VRM patvirtino tiktai vieno žmogaus mirtį, tačiau neigia, kad buvo naudojami šaunamieji ginklai.

VRM patvirtino - žmogus nušautas

Jaunas žmogus, kurio kūnas trečiadienį ryte rastas Kijevo centre esančioje Hruševskio gatvėje, mirė nuo šautinių žaizdų, pranešė šaltinis teisėsaugos institucijose.

„Šis jaunas žmogus – iš Dnepropetrovsko. Jo krūtinėje ir galvoje yra šautinės žaizdos“, – sakė šaltinis.

Jis atkreipė dėmesį, kad teisėsaugos institucijų pareigūnai, esantys Hruševskio gatvėje, neturi šaunamųjų ginklų.

Kiek anksčiau Ukrainos vidaus reikalų ministerija patvirtino, kad sostinės Hruševskio gatvėje rastas negyvo vyro kūnas su kol kas nenustatyto pobūdžio sužalojimais.

„Lavonas yra. Tai tiesa. Jis yra pagalbos teikimo punkte. Sužeidimų ir kūno sužalojimų pobūdis dar nenustatytas“, – trečiadienį agentūrą „Interfax“ informavo Vidaus reikalų ministerijos spaudos tarnyba.

D.Grybauskaitė pasmerkė

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį pareiškė, kad atsakomybė dėl situacijos Kijeve tenka Ukrainos vadovybei, ir griežtai pasmerkė kraujo praliejimą Ukrainos sostinėje.

„Prezidentė griežtai smerkia kraujo praliejimą ir jėgos panaudojimą Kijeve. Atsakomybė už susidariusią situaciją tenka Ukrainos vadovybei“, - pareiškė D.Grybauskaitė. Jos komentarą BNS perdavė prezidentės spaudos tarnyba.

Žadėjo išvaikyti protestuotojus

Ukrainos ministras pirmininkas Mykola Azarovas antradienį įspėjo, kad protestuotojai gali būti išvaikyti jėga, jeigu smurtinės „provokacijos“ nesiliaus, informuoja „EU business“.

M.Azarovas Rusijos televizijai sakė, kad prieš „provokatorius“ gali būti imtasi priemonių pagal naująjį protestų įstatymą. Anot premjero, valdžios atstovai jau parengė planą, kaip atgauti protestuotojų užimtas aikštes ir gatves. Ukrainos vyriausybės vadovas tikėjosi, kad griežtų priemonių imtis neteks.

„Mes tikimės protestuotojų supratimo, - kalbėjo M.Azarovas. - Žmonės turi suprasti, kad jiems siūlomas chaosas ir naikinimas“.

Naktis - ramesnė

Naktį iš antradienio į trečiadienį Ukrainos sostinėje vyko pavieniai susidūrimai tarp milicijos ir demonstrantų, tačiau situacija buvo ramesnė nei pastarąsias dvi dienas, praneša „EU business“.

Protestuotojai saugumo pajėgas kartkartėmis apmėtydavo akmenimis ir Molotovo kokteiliais, o milicija atsakydavo ašarinėmis dujomis ir garsinėmis granatomis.

Sužeistųjų daugėja

Policijos duomenimis, per pastarųjų dienų susirėmimus Kijeve sužeisti mažiausiai 163 pareigūnai, 80 iš jų paguldyta į ligoninę. Opozicijos atstovų teigimu, sužeista šimtai protestuotojų, tačiau tikslūs skaičiai nebuvo pateikti. Ukrainos masinės žiniasklaidos instituto duomenimis, sužeisti mažiausiai 35 žurnalistai, kai kurie iš jų nukentėjo nuo pareigūnų paleistų guminių kulkų.

Vidaus reikalų ministerija praneša, kad sulaikyta 50 protestuotojų, jiems pateikti kaltinimai riaušių kurstymu ir dalyvavimu jose.

Dėl prastėjančios situacijos Ukrainoje savo susirūpinimą išreiškė Jungtinių Tautų (JT) ir Rusijos atstovai. JT žmogaus teisių komisarė Navi Pillay antradienį kalbėjo, kad protestai Kijeve ją „labai jaudina“, ir paragino valdžios atstovus netaikyti prieštaringai vertinamo naujojo protestų įstatymo.

Kur kas griežtesnę nuomonę išreiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. Ministras antradienį pareiškė, kad „situacija Ukrainoje darosi nevaldoma“, o protestai prieš valdžią yra „gąsdinantys“ ir „prieštaraujantys visoms europietiškoms teisės normoms“. S.Lavrovas taip pat sukritikavo „nepadorų“ Europos Sąjungos moralinį protestuotojų prieš Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus valdymą palaikymą.

Šaltinis: www.lrytas.lt


Susiję

Pasaulis 3672101163694801052

Rašyti komentarą

3 komentarai

Anonimiškas rašė...

"M.Azarovas Rusijos televizijai sakė, kad prieš „provokatorius“ gali būti imtasi priemonių pagal naująjį protestų įstatymą."

Teisingai, kad čia žodis "provokatoriai" kabutėse. Azarovas čia naudoja neleistinai švelnų žodį. Reikia sakyti - iš užsienio apmokamų gaujų banditai, Tėvynės išdavikai, pilietinio karo kurstytojai, naujieji kryžiuočiai.

Anonimiškas rašė...

Nesamone.

Pikc rašė...

ТАСС уполномочен заявить, ane? ;)

item