VRK narys giriasi dėl “lapais braukiamų” referendumo parašų

Tai, kas buvo prognozuojama pridavus reikiamą referendumui surengti parašų skaičių, – vyksta. VRK dirbantis Justinas Žilinskas (buvęs "...

Tai, kas buvo prognozuojama pridavus reikiamą referendumui surengti parašų skaičių, – vyksta.

VRK dirbantis Justinas Žilinskas (buvęs "Atviros Lietuvos Fondo" koordinatoriaus padėjėjas, vėliau valdžios institucijose aktyviai dirbęs derinant Lietuvos teisę prie ES reikalavimų), savo socialinio tinklo paskiroje išplatino žinutę, kurioje teigia, jog surinktus parašus neįvardintas narys braukia "ištisais lapais", t.y. pripažįsta negaliojančiais dešimtis parašų iš karto. Pats žinutės autorius irgi neslepia kai kuriuos parašus anuliuojantis, tik nurodydamas konkrečias to priežastis. Pati žinutė papuošta džiaugsmą išreiškiančia piktograma:

"Pirmieji parašų įspūdžiai: įvairovė didelė. Aš, pvz., kol kas randu brokuotiną vieną kitą, o va kolega braukia kelis ištisus lapus (rinkėjas nepaaiškino, kad nurodant adresą neužtenka parašyti "Naisiai" (pavyzdys)). Ką nors prognozuoti kol kas tikrai beviltiška. Kol kas labiausiai pradžiuginęs adresas tiesiog toks: "Paukščių takas [ir numeris]"  :) "

Panašu, pildosi dar penktadienį referendume dalyvavusių aktyvistų išsakyti nuogąstavimai, kad sunkiu triūsu surinktus parašus reikės ne tik nunešti, bet ir „apginti nuo sunaikinimo“. Jei vyraujanti parašų pripažinimo negaliojančiais priežastis bus nurodyto tikslaus adreso nebuvimas, kaip leidžiama suprasti minėtoje žinutėje, daugeliui senų vienkiemiuose gyvenančių žmonių, elementariai nežinančių savo tikslaus adreso, galimybė naudotis referendumo teise yra praktiškai atimta. 

Gruodžio 1 dieną 14 valandą buvo pastebėta, kad VRK pastate dega šviesos ir dirba žmonės. Atvykus į vietą buvo paprašyta VRK pirmininko Z.Vaigausko komentaro dėl šios žinutės ir paaiškinimo, ką veikia VRK nariai sekmadienį darbe.

Z.Vaigauskas teigė, kad žino apie Facebook tinkle pasirodžiusią žinutę, tačiau patikino, kad joks atskiras VRK narys negali "braukyti parašų" , o sprendimas dėl parašų tinkamumo priimamas tik pačios VRK.

Taip pat paklaustas, ar pačiam tekę matyti galimai brokuotus lapus, pašnekovas teigė, kad vieną lapą, kur kyla įtarimai, kad jis buvo pildomas vieno asmens, matęs ir jį parodė neįvardintas "tas pats" komisijos narys. Taip pat VRK pirmininkas yra linkęs nesureikšminti paskleistos žinutės apie "braukiamus parašų lapus".

Į klausimą, kuo šio metu užsiima VRK, Z.Vaigauskas atsakė kad yra "kuriama metodika" (parašų skaičiavimo ir tikrinimo – aut. pastaba), su kuria buvo žadėta supažindinti jau šį pirmadienį.

Tiesa, vis dar lieka neaišku, kodėl kuriant metodiką buvo nagrinėjami konkretūs parašų lapai.

Parengė Vitalijus Balkus



Susiję

Politika 7794778946560391665

Rašyti komentarą

6 komentarai

Anonymous rašė...

Ką galime padaryti, kad vrk piktybiškai nebraukytų parašų?kokie saugikliai jų savivaliavimui?????

Dovydas Skarolskis rašė...

Cituoju pono Žilinsko tekstą iš Facebook:

"Pro Patria puikiausiu PBK stiliumi pervirina mano žodžius ir padaro štai kokį atradimą:

"VRK dirbantis Justinas Žilinskas (buvęs "Atviros Lietuvos Fondo" koordinatoriaus padėjėjas, vėliau valdžios institucijose aktyviai dirbęs derinant Lietuvos teisę prie ES reikalavimų, neslėpdamas džiaugsmo savo socialinio tinklo paskiroje išplatino žinutę, kurioje teigia, jog surinktus parašus neįvardintas narys braukia "ištisais lapais", t.y. pripažįsta negaliojančiais dešimtis parašų iš karto. Pats žinutės autorius irgi neslepia kai kuriuos parašus anuliuojantis. Na, o pati žinutė papuošta džiaugsmą išreiškiančia piktograma."

Pakartosiu savo žinutę. "Pirmieji parašų įspūdžiai: įvairovė didelė. Aš, pvz., kol kas randu brokuotiną vieną kitą, o va kolega braukia kelis ištisus lapus (rinkėjas nepaaiškino, kad nurodant adresą neužtenka parašyti "Naisiai" (pavyzdys)). Ką nors prognozuoti kol kas tikrai beviltiška. Kol kas labiausiai pradžiuginęs adresas tiesiog toks: "Paukščių takas [ir numeris]" "

Kad paskui parašiau, kad Vilniaus ir Tauragės parašai, kuriuos tikrinau, surinkti gražiai - nei žodžio. Kad kantriai aiškinau, kaip yra su tais adresais - irgi. Ir, žinoma, humoro neturėjimas - fantastiškas. Man tikrai nuoširdžiai smagu, kai yra adresas, pvz., "Paukščių takas 42" - tai beveik sci-fi. Bet, žinoma, teisibės ieškotojams viskas yra įtartina, baisu, rimta ir visiškai nejuokinga. Taip ir norisi paklausti: "Ponai, kodėl tokie rimti? Tokiomis išraiškomis daromos didžiausios kvailystės Žemėje".

Beje, pasakysiu, kodėl pradėjau rašyti apie parašų tikrinimą. Ogi dėl to, kad noriu to skaidrumo. Ir man, tiesą sakant, per daug nerūpi, užteks organizatoriams tų parašų ar ne, aš noriu pats pasižiūrėti, kaip visa tai atrodo ir padaryti viską taip, kaip reikalauja įstatymas. Dabar dėl sekmadienio - VRK turi ribotą laiką patikrinti parašams (15 dienų). Todėl dirbama ir savaitgaliais (aš, pvz., dirbau šeštadienį)."

Žodžiu, eilinį sykį bandot susižerti marginalų dėmesį melagingai interpretuodami.
Duskit, pavidolei.

Anonymous rašė...

Justinai, noriu perspėti, jei juokinga. Tu manai, kad labai malonu eit nuo durų iki durų kaip kokiam bomžui ir rinkt parašus? Tai teko daryt ir mokslo daktarams, Lietuvos mokslo lyderiams. Ir tai viskas per jūsų parazitų sistemą, kai pagal žinomas apklausas referendumui pritaria >2/3 piliečių (>1 mln.). Mes neturėjom nieko rinkti, tas referendumas turėjo būt paskelbtas valdžios, kurią jūs klastodami rezultatus ir pasodinat. Tai žinok TAIP, yra keli šimtai lapų, kurių numeriai sužymėti ir puikiai žinoma, kiek galima atmesti pagal taisykles. Dauguma lapų ten idealūs, pagal taisykles pasirašytas to Vaigausko neseniai. Bus patikrinti visi atskirai, ir jei atmesit NORS VIENĄ parašą ne pagal taisykles, asmeniškai atsakysit kiekvienas. Manai sunku Tavo "paukščių taką" surasti? :) Jei jūs tyčiojatės iš mūsų tautos, daugiau jūs neskaičiuosit. O tau Astute patarsiu patylėt čia nesireiškus. Teks dar ne kartą susitikti, žiūrėk kad nereiktų teisintis ilgai ir nuobodžiai... Dabar susikaupiat VISI labai rimtai, tas darbas jūsų paskutinis išbandymas!

Anonymous rašė...

Kuo juokingas gatvės pavadinimas Paukščių Takas? Vilniuje, Bajoruose yra tokia gatvė.

Aurelija rašė...

Dovydai, tekstas čia tik perpublikuojamas. Ko neloji ant pirminio šaltinio? Ar tik ne piktybiškas nusistatymas :).

Anonymous rašė...

kuzia dirbs issijuosusi, bet is jos pykciu dvelkianciu rasliavu musu tautai , teiseina snipstas, kip ir ji pati - tik shnipshtas! geriau plaukus ir marmuze issiplautumei, o burna isskalautumei, nes dvokas ir per tukstancius myliu jauciamas. Fe!

item