Visuomenininkai klausia, ar teisėtai buvo pakeistas 47 Konstitucijos straipsnis

Visuomeninio sambūrio "Patirtis" nariai kreipėsi į Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę, argumentuotai klausdami, ar Konstitucijos ...

Visuomeninio sambūrio "Patirtis" nariai kreipėsi į Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę, argumentuotai klausdami, ar Konstitucijos 47 straipsnio pakeitimas 2003 metais buvo teisėtas. Skelbiame visą kreipimosi tekstą.

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS KONSTITUCIJOS 47 STRAIPSNIO GALIOJIMO

Lietuvoje šiuo metu įsisiūbavus prieštaringoms ir tautą skaldančioms nuomonėms dėl žemės pardavimo užsieniečiams, iškyla būtinybė grįžti prie galiojančios Lietuvos Respublikos Konstitucijos ir patikrinti jos 47 straipsnio pakeitimo 2003 metais teisėtumą:

LRK 148 straipsnis: Įstatymo projektas dėl Konstitucijos keitimo laikomas Seimo priimtu, jeigu kiekvieno balsavimo metu už tai balsavo ne mažiau kaip 2/3 visų Seimo narių.

Už LR Konstitucijos 47 straipsnio pakeitimą 2003 m. kovo 20 dieną balsavo tik 90 LR Seimo narių, todėl pakeitimo projektas turėjo būti nepriimtas ir atidėtas 12 mėnesių, kaip kad nurodyta tame pat LR Konstitucijos 148 straipsnyje. Kadangi to nebuvo padaryta, pakeitimas yra neteisėtas ir dabar tebegalioja Lietuvos Respublikos Konstitucija, kurios 47 straipsniu draudžiamas Lietuvos žemės pardavimas užsieniečiams, paliekant išlygą tik Lietuvos akredituotoms užsienio valstybių ambasadoms:

LRK 47 straipsnis: žemė, vidaus vandenys, miškai, parkai nuosavybės teise gali priklausyti tik Lietuvos Respublikos piliečiams ir valstybei. […] žemės sklypai nuosavybės teise įstatymų nustatyta tvarka ir sąlygomis gali priklausyti užsienio valstybei—jos diplomatinėms ir konsulinėms įstaigoms įkurti.

Sambūrio „Patirtis“ nariai įsitikinę, kad ne mažiau kaip dviejų trečdalių reikalavimu LR Konstitucijoje išreikšta apsauga nuo lengvabūdiško jos keitimo, pasinaudojant proga, kai ne visi LR Seimo nariai yra arba ne visi iš 141 gali dalyvauti, balsuojant svarbiausiais konstituciniais klausimais. Tačiau ir interpretuojant kitaip, skaičiuojant tik nuo 137 tuo metu buvusių LR Seimo narių, net ir apvalinant trupmeną į didesniąją pusę, vis tiek ir geriausiu atveju LR Konstitucijai pakeisti pritrūko ne mažiau kaip dviejų keitimui pritariančių LR Seimo narių.

Sambūris „Patirtis“, siekdamas išvengti tautos supriešinimo, artėjant referendumui, prašo Jūsų, gerbiama LR Seimo Pirmininke, patikrinimo ir teisinių išvadų dėl LR Konstitucijos 47 straipsnio galiojimo Lietuvos Respublikos suverenumo ir teritorinio vientisumo klausimu.

Sambūrio „Patirtis“ pavedimu: 
pirmininkas dr. Romas Pakalnis
atsakingasis sekretorius Albinas Jasiūnas

Sambūrio ,,Patirtis“ nariai: Dr. Romas Pakalnis, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos pirmininkas, gamtininkas, sambūrio pirmininkas, menotyrininkas Romualdas Budrys, disidentas Petras Plumpa, medicinos m. dr. Jonas Stankus, prof. habil. dr. Antanas Svirskis, inžinieriai Vladas Palubinskas, Albinas Jasiūnas, Algirdas Stumbras, prof. habil. dr. Irena Regina Merkienė, LMA narys, akademikas, prof. habil. dr. Zigmas Zinkevičius, Tarptautinės teatro akademijos akademikas, aktorius Donatas Banionis, kun. Edmundas Paulionis, LMA narys emeritas Antanas Tyla, prof. habil. dr. Libertas Klimka, Lietuvos rašytojų sąjungos narys, gamtininkas Selemonas Paltanavičius.

Šaltinis: www.tiesos.lt


Susiję

Politika 2850985632382835927
item