Seimas po pateikimo pritarė Konstitucinės šeimos sampratos tikslinimui

Seimas po pateikimo pritarė siūlymui papildyti Konstituciją straipsniu, kuris šeimą kildintų iš santuokos ar tėvystės. Už tai balsavo 65 Sei...

Seimas po pateikimo pritarė siūlymui papildyti Konstituciją straipsniu, kuris šeimą kildintų iš santuokos ar tėvystės. Už tai balsavo 65 Seimo nariai, 8 buvo "prieš", 11 "susilaikė".

Konservatoriaus Rimanto Jono Dagio ir Mišrioje Seimo narių grupėje dirbančios parlamentarės Rimos Baškienės parengtame projekte siūloma įrašyti į Konstituciją, kad šeima sukuriama sudarius santuoką bei šeima taip pat kyla iš motinystės. Vėliau šį siūlymą pasirašė 107 Seimo nariai.

R.J.Dagys aiškino, kad po Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimo šeimos sąvoka pakibo ore. KT yra paskelbęs, jog šeima gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu, o santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi.

„Mes galime būti pavyzdys Europos Sąjungai, o ne tos valstybės, kurios neišbandė eksperimento „šeima“, – iš tribūnos aiškino konservatorius.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis klausė konservatoriaus, ar nesusituokusių partnerių vaikai pagal šį siūlymą bus globojami valstybės taip pat, kaip susituokusiųjų atžalos. Liberalas pridūrė, kad Konstitucija turi apimti visas visuomenės grupes.

„Konstitucija turi apimti visas grupes, bet ne kiekvienas straipsnis turi apimti visas grupes iš karto“, – jam atsakė R.J.Dagys.

Liberalų sąjūdžio frakcijos narė Dalia Kuodytė konservatoriaus iniciatyvą pavadino Konstitucijos prievartavimu: „Aš labai prašyčiau įvertinti, kad realybė Lietuvoje yra žymiai įvairesnė nei R.J.Dagio įsivaizdavimas. Pakeitus Konstituciją, niekur nedings KT išaiškinimas, kad šeima yra ne tik štampas pase, bet įsipareigojimas. Taip tik pasakysime daliai piliečių, kad jie yra užribiniai.“

Seimas praėjusių metų birželį jau balsavo dėl panašios Konstitucijos pataisos, kuria siūlyta įtvirtinti, kad šeima kyla iš santuokos, taip pat iš motinystės ir tėvystės, tačiau ją patvirtinti po pirmo balsavimo pritrūko vieno balso.

Šaltinis: www.15min.lt


Susiję

Politika 5182245014712913448

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonymous rašė...

liberalas masiulis per balsavima maciau turi du vaikucius,tai ar jis noretu,kad jo vaikuciam reiktu patirti kasmara

item