Maltos pilietybės „išpardavimas“: 650 tūkst. eurų už teisę gyventi ES

Maltos parlamentas pažadėjo pardavinėti šalies pilietybę už 650 tūkst. eurų, suteikiant pirkėjams pasą, atveriantį vartus į 28 valstybių Eur...

Maltos parlamentas pažadėjo pardavinėti šalies pilietybę už 650 tūkst. eurų, suteikiant pirkėjams pasą, atveriantį vartus į 28 valstybių Europos Sąjungą (ES).

Planas, kuriam buvo pritarta trečiadienį, turėtų įsigalioti po kelių savaičių. Premjeras Josephas Muscatas (Džozefas Maskatas) prognozuoja, kad naujoji priemonė padės sumažinti šalies deficitą ir pritrauks „didelės vertės“ žmones, kurie čia investuos.

J.Muscatas apskaičiavo, kad maždaug 45 nauji piliečiai atneš maždaug 30 mln. eurų kasmet. Kompanija „Henley and Partners“, kuri tvarkys naujokų dokumentus, nurodo, jog tikisi gauti 200-300 paraiškų per metus.

Parlamentarai iš opozicinės Nacionalistų partijos nepritarė tokiam žingsniui ir žadėjo panaikinti naująjį įstatymą bei atšaukti visas parduotas pilietybes, jeigu grįš į valdžią.

Maltos, kaip ES narės, piliečiai gali laisvai įvažiuoti ir į bet kurią iš 27 kitų bloko narių, ir ten gyventi, ir, be kitų privilegijų, gali kelti savo kandidatūrą į Europos Parlamentą. Briuselyje ES atstovas Michele Cercone (Mikelė Čerkonė) pažymėjo, kad Malta ir kitos Bendrijos narės turi visišką suverenitetą spręsti, kaip ir kam suteikti pilietybę.

Maltos, kurioje gyvena 418 tūkst. gyventojų, piliečiu galės tapti bet koks žmogus, sulaukęs 18 metų. Be to, bus patikrinta pretendentų praeitis – ar jie nėra padarę nusikaltimų, tačiau nebus būtina nei investuoti šioje saloje, nei joje gyventi. Maltos pilietybę įsigiję asmenys šios šalies pasus po 25 tūkst. eurų galės nupirkti ir savo artimiausiems giminaičiams.

Šaltinis: www.balsas.lt

Susiję

Pasaulis 8129183365627978593
item