Filmas „Pavergtųjų sukilimas“

Kova už laisvę – tai ne tik tautos teisė, bet ir pareiga. Ypač tautos, praradusios savo valstybingumą. Už 1939 – 1941 metų įvykius Lietuv...

Kova už laisvę – tai ne tik tautos teisė, bet ir pareiga. Ypač tautos, praradusios savo valstybingumą. Už 1939 – 1941 metų įvykius Lietuvoje ir dar daugelį dešimtmečių po Antrojo pasaulinio karo atsakingos dvi valstybės-agresorės: Sovietų sąjunga ir nacistinė Vokietija. Jos sugriovė Lietuvos valstybę, atimdamos tautai nepriklausomybę. Niekam nevalia nurodinėti, kaip lietuviai turėjo kovoti, būdami palikti vienų vieni su dviem priešais.

„Pavergtųjų sukilimas“ - istorinis dokumentinis filmas apie 1941-ųjų metų birželio įvykius. Šis filmas ypač aktualus šiuo metu, kai vis dažniau mėginama sumenkinti tariamai atgyvenusią tautinę savimonę ir akademiniuose sluoksniuose juodinamas pats 1941-ųjų sukilimas ir po jo sukurta Laikinoji Vyriausybė.





Scenarijaus autoriai: Algis Kuzminckas, Vidmantas Valiušaitis
Režisierius: Algis Kuzminskas
Prodiuseris: Saulius Bartkus
Direktorė: Agnė Zalanskaitė


Susiję

Politika 6882896966571931995

Rašyti komentarą

5 komentarai

Pikc rašė...

Seniai laukiau - atsibodo latviams dėl jų "Rygos sargybos" ir estams dėl "Gruodžio karščio" ir "Vardų marmure" pavydėti. Ačiū autoriams!
Beje - ar man pasivaideno, ar 0:32 garsinį šovinį deda?

Linas Stankevičius rašė...

Tai kad, besidžiaugiant lietuviška istorine dokumentika, išlieka tas "baltas pavydas". Nes vaidybinio "didelio" istorinio filmo nei mes sukūrėm (Lietuvos tūkstantmečiui, Žalgirio 600-osioms metinėms), nei ketinam kurti (pvz. Vasario 16-osios Lietuvos šimtmečiui). O juk tai vienas iš nedaugelio efektyvių būdų sutelkt tautą (lenkai istorinius-patriotinius filmus "kepa" vieną po kito). Mūsų "elito" tikslai, deja, priešingi...
Prisimenu, kaip lygiai prieš trisdešimt metų garbės reikalu buvo pažiūrėti kine "Skrydį per Atlantą":) Dabar kuo galim pasidžiaugt - gal arkliavagio "istorija"? Bene vienintelė paguoda per daugiau nei dvidešimt metų - Vaitkaus "Vienui vieni".

Budrys rašė...

Iš esmės-pritariu Linui Stankevičiui, nes vaidybinio filmo, išskyrus minėtąjį "vienui vieni", kaip nėra taip nėra... Ir tas pats, kiek žinau, buvo planuotas kelių serijų, bet atėjus valdžion lddpšnikam ir taip menkas biudžetas skirtas filmui, buvo dar labiau apkarpytas (matyt tam, kad ruskių neerzint)
"filmas apie arkliavagį" kaip ir pretendavo į istorinį, bet tik pretendavo :) Jame, beje yra keletas patriotiškų frazių, bet to maža.
Na, o dokumentiškai-vaidybinių yra ir daugiau: http://www.youtube.com/watch?v=SOqHhMqyokA turėtų būti baigtas, nors nežinau tiksliai, buvo dar Bartkaus apie Saulės mūšį ir pan.
Ir taip: 0:32 deda garsinį-imitacinį šovinį :) Ir dar patiko moteris bei mergina su švarutėliais tautiniais rūbais daržus beravinčios, matyt "prie Smetonos" visos lauko darbus dirbdavo pasipuošusios šventiniais tautiniais drabužiais :)

Pikc rašė...

Aha, išsidūriau - paskubėjau komentarą rašyti, ir nepamačiau, kad čia dokumentika. Antra vertus, vis tiek gerai, nors tikro patriotinio meninio filmo labai norėtųsi, bet nemanau, kad artimiausiu metu sulauksime - "nemadinga". Šventiniai rūbai darže ir man užkliuvo :)
Bet šiaip - vis tiek kūrėjai šaunuoliai!

Anonymous rašė...

Filmo mintis gera. Bet kodėl jame kaip po sukilimo dalyviai yra parodomas J.Paleckio krikštasūnis ir jo kolega iš Intos lagerio laikų. Šie asmenys lageryje buvo remiami LKP sistemos, dalyvavo lietuvių politkalinių fiziniame naikinime. Jiems, tėvynės išdavikams ir aktyviems KPSS sistemos kolaborantams, turėjo būti iškeltos baudžiamosios bylos. Yra surinkti liūdininkų parodymai LGGRTC-e, prokuratūroje. Štai čia filmo statytojams yra gėda- reikėjo ir šliuchą A.Sniečkų parodyti teigiamu asmeniu...

item