Čekijoje priešlaikinius rinkimus laimėjo socialdemokratai

Suskaičiavus visus balsus, paaiškėjo, kad daugiausia balsų Čekijos parlamento rinkimuose gavo Socialdemokratų partija, kuriai vadovauja buvę...

Suskaičiavus visus balsus, paaiškėjo, kad daugiausia balsų Čekijos parlamento rinkimuose gavo Socialdemokratų partija, kuriai vadovauja buvęs premjeras Bohuslavas Sobotka. Socdemai surinko 20,4 proc. balsų, skelbia „Laisvosios Europos radijas“.

Antroje vietoje liko partija ANO, kurios lyderis yra milijonierius verslininkas Andrejus Babis. Ši partija gavo 18,6 proc. balsų. Trečioje vietoje atsidūrė Vojtecho Filipo vedami komunistai, kuriems atiteko 14,9 proc. balsų.

Kadangi socialdemokratai neturi pakankamai balsų, kad vieni sudarytų vyriausybę, egzistuoja reali galimybė, kad pirmą kartą nuo pat 1989 metų į valdžią galį grįžti komunistai, kurie taptų koalicijos partneriais.

Rinkimuose nesėkmę patyrė centro dešiniosios jėgos, kurios buvo valdžioje didžią laiko dalį per paskutiniuosius 7 metus. Šios partijos piliečių yra laikomos atsakingos už drastiškus biudžeto apkarpymus ir korupcijos skandalus.

Birželį trijų partijų centro dešinioji koalicija žlugo, kai premjero Petro Necaso padėjėja ir meilužė Jana Nagyova buvo sulaikyta ir apkaltinta kyšio davimu ir piktnaudžiavimu pareigomis. Ji buvo apkaltinta, kad įkalbėjo karinę žvalgybą pradėti sekti ministro pirmininko žmoną.

Po centro dešiniųjų vyriausybės žlugimo šalį kurį laiką dar valdė daugiausiai iš technokratų sudarytas ministrų kabinetas, tačiau rugpjūtį vyriausybė patyrė pralaimėjimą balsavime dėl pasitikėjimo. Tai ir privertė rengti išankstinius parlamento rinkimus.

Dauguma rinkėjų teigė norintys pokyčių ir aiškino, kad yra pavargę nuo korupcijos.



Susiję

Pasaulis 907059055125311896
item