Už eurą sumokės sąžiningiausi piliečiai

Kas pusę metų atvykstanti TVF Europos departamento misija, vadovaujama šio departamento atstovės Julijos Kozak (Julie Kozack), darbą Lietuvo...

Kas pusę metų atvykstanti TVF Europos departamento misija, vadovaujama šio departamento atstovės Julijos Kozak (Julie Kozack), darbą Lietuvoje pradėjo šių metų rugsėjo 17 dieną. TVF ekspertai analizavo bendrą Lietuvos makroekonominę būklę, įvertino ūkio raidos tendencijas, padėtį finansų sektoriuje, biudžeto ir socialinės politikos priemonių įgyvendinimą. Svarbiausias šios revizijos verdiktas: Lietuva turi didinti mokesčius.

„Pamatėme, kad dabar Lietuvoje didžioji dalis fiskalinių sprendimų yra pagrįsta išlaidų mažinimu, norėtume pamatyti, kad ateityje požiūris keistųsi ir pajamos būtų didinamos. Tai gali būti daroma ir didinant mokesčius. Mes manome, kad toks mokesčių didinimas galėtų būti taikomas turtui, automobiliams ir ypač nekilnojamajam turtui. Šie mokesčiai užtikrina stabilesnį pajamų šaltinį, jie mažiau iškreipia žmonių galimybes susirasti darbą ir yra labiau progresiniai“, - sakė TVF Europos departamento vadovė J.Kozak.

Ji aiškino, kad kapitalo apmokestinimas Lietuvoje taip pat yra žemesnis nei kitose Europos šalyse.

„Nepaisant santykinai spartaus ūkio atsigavimo, pajamų rezultatai yra prasti, ypač iš vartojimo mokesčių surenkamų pajamų“, - konstatavo TVF misija, prognozuodama, kad šiemet fiskalinis deficitas turėtų siekti 2,9 proc. BVP.

Premjeras Algirdas Butkevičius jau paaiškino, kad dabar esminiai mokesčių pakeitimai neplanuojami, nes dauguma jų jau yra priimti iki liepos 1 d., tačiau su biudžetu dar bus teikiamos ir mokesčių pataisos. „Kai kurios mokestinės pataisos bus pateiktos kartu su biudžetu, - sakė jis. - Viena pagrindinių krypčių: išvengti arba likviduoti tam tikras mokestines spragas, ypač tas, kurios yra sudarytos kalbant apie kapitalo mokesčius“.

Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataro Audriaus Rudžio komentaras:

- Po TVF planinės revizijos mūsų valdžiai buvo pasakyta, kad reikia didinti tiesioginius mokesčius. Ar sutinkate su tokiu verdiktu?

- Taip. Tačiau tam, kad tai suprastum, nereikia jokio Tarptautinio valiutos fondo. Lietuvoje surenkamų pajamų dalis bendrajame vidaus produkte (BVP) yra gerokai mažesnė, negu turėtų būti. Aš tai sakau jau 18 metų...

- Pas mus mokesčių didinimo būtinybė aiškinama tuo, kad esą reikia kuo greičiau įsivesti eurą... Na, įsivesime, žmonės bus dar labiau nuskurdinti, viskas automatiškai pabrangs net ir nepadidinus mokesčių. Nejaugi nėra kitokio varianto?

- Čia jau visai kitas klausimas. Bet tiesioginius mokesčius didinti reikia ne dėl euro. Yra kita galimybė. Tai valstybinio sektoriaus išlaidų mažinimas. Tačiau apie išlaidų mažinimą pas mus apskritai niekas nekalba. Čia ir slypi atsakymas. Bet pažiūrėkime faktais. Lietuvoje mokesčiai sudaro 29 proc. BVP, o tai yra necivilizuotos šalies požymis. Šiuolaikinėje civilizuotoje šalyje šis rodiklis siekia mažiausiai 35 proc. Todėl turime mažiausiai 6 proc., apie kuriuos mes turėtume galvoti ir be jokių TVF patarimų. Jums tai pasakys bet koks ekonomistas, nesusijęs su Laisvosios rinkos institutu ir jo indoktrinuota propaganda. Tie 35 proc. nebūtų pernelyg sunku, tai nebūtų stabdys ekonomikai, nes nebūtų viršytos protingos mokesčių ribos. Lietuvai tai būtų optimalus variantas. Tačiau reikia ne mechaniškai didinti visus tarifus, o labai rimtai peržiūrėti kiekvieną mokestį atskirai. Pavyzdžiui, pridėtinės vertės mokestį reikėtų net mažinti, nes 21 proc. yra pernelyg daug. Todėl reikia didinti tiesioginių mokesčių dalį.

- Jeigu tai pasakys dabar valdžioje sėdintys politikai, įdomu bus pažiūrėti į jų reitingus...

- Aišku, kad tai yra nepopuliaru. Tačiau nematau kitos išeities. Nors pats turiu automobilį, pasisakau už automobilių apmokestinimą. Taip pat turiu nuosavą namą, bet pasisakau už nekilnojamojo turto mokesčio įvedimą.

- Bet kodėl reikia papildomai apmokestinti tuos, kurie užsidirbo sąžiningai? Visi žino, kad pas mus yra milžiniška šešėlinė ekonomika, daugybė žmonių verčiasi iš kontrabandos ir t.t., o apmokestins vėl tuos, kurie sąžiningai ir dabar moka?

- Taip. Tačiau šitos blogybės, įskaitant kontrabandą, klesti dėl pernelyg išpūstų netiesioginių mokesčių. Jeigu nori sumažinti kontrabandą ir šešėlį, tai sumažink akcizus ir PVM. PVM mažinimas būtų viena išeičių. Pavyzdžiui, lenkai mėsos produktams taiko lengvatinį PVM tarifą, o mes šito neturime. Rezultatas - mūsų rinka užversta lenkiška mėsa, visa ši produkcija realizuojama turguje.

- Bet mums nuolat aiškinama, kad Briuselis neleidžia mažinti akcizų?

- Tiksliau būtų sakyti, kad neverčia didinti daugiau kaip... Pavyzdžiui, degalų akcizai pas mus yra aukštesni nei ES reikalavimai. O taip yra todėl, kad konservatorių valdžia nutarė, jog taip yra lengviausia surinkti mokesčius. Tačiau tokiu būdu parduodama mažiau legalios produkcijos. Taigi, jie iš tikrųjų padidino įplaukas, bet tai buvo trumpalaikis efektas, atspindintis tik vieną rodiklį. Iš tikrųjų pajamos dar sumažėjo, nes tie patys degalai pradėjo plūsti į Lietuvą per įvairius kanalus, kurie nėra apmokestinami iš viso.

- Grįžkime prie TVF misijos. Ar tai jums neprimena vadinamųjų brandaus socializmo laikų, kai atvažiuodavo emisarai iš Maskvos ir sakydavo, kad komunizmas jau netoli, todėl reikia vykdyti jų nurodymus? Toks vaizdas, kad mūsų valdžia apskritai už nieką neatsako ir tik vykdo svetimųjų nurodymus.

- Skirtingai nuo to laikotarpio, dabartiniai misionieriai mums gali tik patarti, rekomenduoti. Teoriškai jie negali liepti. Dabar jau nuo mūsų valdžios priklauso, kiek ji priims šitas rekomendacijas. Aš manau, kad šitų rekomendacijų ji nepriims. Kodėl? Todėl, kad netiesioginių mokesčių mažinimas, kas būtų racionalu, ir tiesioginių mokesčių didinimas kertasi su interesais tų oligarchinių sluoksnių, kurie ir yra tikroji Lietuvos valdžia. Todėl politikai, kurie turi sprendimų priėmimo galią, šiuo atveju paklausys ne TVF, bet tų, kas užsako muziką Lietuvoje. Kitaip sakant, mokesčių sistema Lietuvoje nebus profesionaliai ir rimtai peržiūrima.

- Ar tai reiškia, kad visas euro įvedimo išlaidas kaip paprastai apmokės paprasti ir sąžiningi mokesčių mokėtojai?

- Neabejotinai. Kitaip ir būti negali. Todėl, kad iš nesąžiningų paimti nėra kaip. Kaip neįmanoma paimti iš tų, kurie apskritai nieko niekada nemokėjo.

TVF pastebėjimai ir nurodymai Lietuvai

Ūkio augimas yra stabilus ir pasitikėjimas grįžta. BVP po truputį grįžta prie lygio, buvusio prieš krizę, o šiemet ūkio augimas turėtų siekti 3,5 proc. BVP. Eksportas ir privatus vartojimas buvo pagrindiniai veiksniai, skatinantys augimą. Vidutinė infliacija šiemet turėtų sumažėti iki maždaug 1,25 proc., daugiausiai dėl esą mažėjančių energijos kainų.

Dabartinis ekonomikos augimo tempas turėtų išlikti, o rizika mažėti. Prognozuojama, kad kitąmet BVP augimas sieks 3,5 proc. Infliacija sieks 2,25 proc.

Šiais metais fiskalinis deficitas turėtų viršyti nustatytą tikslą maždaug 0,5 proc. BVP, nepaliekant galimybių tolesniems nukrypimams. Nors ūkio atsigavimas yra gana spartus, pajamų, ypač iš vartojimo mokesčių, surinkimo rezultatai gana prasti. Kadangi Lietuva siekia įsivesti eurą, tai reiškia, kad daugiau neatitikimų nebegali būti, o biudžetas turi būti įgyvendinamas atsargiai visais valdžios lygmenimis.

2014 m. fiskalinio konsolidavimo pastangos turėtų būti stiprinamos, ypač taikant konkrečias priemones pajamoms didinti. Pirmiausia reikėtų plėsti turto apmokestinimo bazę ir įvesti nekilnojamojo turto bei automobilių mokesčius, kurie užtikrintų nuolatines įplaukas. Tačiau pajamos, gautinos iš šito šaltinio, neturėtų būti įtraukiamos į biudžetą, kol jos realiai nėra gautos.

Euro įvedimas beveik pasiekiamas ranka, tačiau būtina toliau taikyti fiskalinės drausmės priemones siekiant sumažinti valstybės skolos santykį.

Parengta pagal www.respublika.lt informaciją

Susiję

Politika 6344007419209811755

Rašyti komentarą

item