Referendumo dėl žemės nepardavimo užsieniečiams dokumentai - VRK rankose

Rugpjūčio 19 d. iniciatyvinė referendumo „Tautos valia“ grupė, siekianti, kad būtų užkirsta galimybė Lietuvos žemę išparduoti užsieniečia...

Rugpjūčio 19 d. iniciatyvinė referendumo „Tautos valia“ grupė, siekianti, kad būtų užkirsta galimybė Lietuvos žemę išparduoti užsieniečiams, Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pakartotinai pateikė visuotiniam privalomom referendumui surengti reikiamus dokumentus.

Rugpjūčio 1 d. Lietuvos Respublikos piliečių iniciatyvinė grupė siekianti, kad būtų užkirsta galimybė Lietuvos žemę išparduoti užsieniečiams,  Lietuvos Respublikos Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) įteikė prašymus įregistruoti iš 31 asmens sudaryta referendumo rengimo grupę ir pateikė visuotiniam privalomom referendumui teikiamo konstitucinio įstatymo projektą.

Piliečių iniciatyvinės grupės vardu į VRK reikiamus dokumentus įteikė piliečių iniciatyvinės grupės koordinatorius Pranciškus Alfredas Šliužas ir iniciatyvinės grupės narė Rita Jusienė.

„Dabar  lauksime dvi savaites. Tuomet vyks posėdis ir komisija spręs ar leis skelbti tokia formuluote referendumą, ar ne. Jei taip – mažiausiai 15 iniciatyvinės grupės narių turės prisiekti ir pasirašyti. Formuluotę redaguos teisingumo ministerija ir keli universitetai. Ir jei viskas gerai dar po savaitės jau turėsime rinkimo lapus. Laukime žinių“, – sakė viena iš iniciatyvinės grupės narių Elona Stasiūnaitė.

Piliečių iniciatyvinė grupė privalomajam referendumui paskelbti VRK pateikė referendumu priimti skirto konstitucinio įstatymo projektą. Šiuo konstitucinio įstatymo projektu siūloma:

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 9-ąjį straipsnį išdėstyti taip:

Svarbiausi valstybės bei Tautos gyvenimo klausimai sprendžiami visuotiniu referendumu.
Visuotinį referendumą gali skelbti Lietuvos Respublikos Seimas paprasta Seimo narių balsų dauguma. Referendumas taip pat skelbiamas, jeigu jo reikalauja ne mažiau kaip 100 000 rinkimų teisę turinčių piliečių.
Visuotiniu referendumu priimtos nuostatos keičiamos tik visuotiniu referendumu.
Referendumo skelbimo ir vykdymo tvarką nustato įstatymas.

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 147-ąjį straipsnį išdėstyti taip:

Sumanymą keisti ar papildyti Lietuvos Respublikos Konstituciją turi teisę pateikti Seimui ne mažesnė kaip ¼ visų Seimo narių grupė arba ne mažiau kaip 100 000 rinkimų teisę turinčių piliečių.
Nepaprastosios padėties ar karo padėties metu Konstitucija negali būti taisoma.   

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 47-ąjį straipsnį išdėstyti taip:

Žemė, vidaus vandenys, miškai, parkai Lietuvos Respublikoje nuosavybės teise gali priklausyti tik Lietuvos Respublikos piliečiams ir valstybei.
Lietuvos Respublikai išimtine nuosavybės teise priklauso: žemės gelmės,  valstybinės ir bendruomeninės reikšmės vidaus vandenys, miškai, parkai, keliai, istorijos, archeologijos ir kultūros objektai, o pramoninis išteklių panaudojimas leidžiamas tik pritarus visuotiniam referendumui.
Lietuvos Respublikai priklauso išimtinės teisės į oro erdvę virš jos teritorijos, jos kontinentinį šelfą bei ekonominę zoną Baltijos jūroje.
Žemės sklypai Lietuvos Respublikoje nuosavybės teise įstatymų nustatyta tvarka ir sąlygomis gali priklausyti užsienio valstybei tik jos diplomatinėms bei konsulinėms įstaigoms įkurti.

Šių metų rugpjūčio 24 d. 11 val. Lietuvos piliečių referendumo dėl žemės nepardavimo užsieniečiams iniciatyvinė grupė Kauno sporto halėje ketina sušaukti Lietuvos Žemės gynėjų suvažiavimą. Suvažiavimo tikslas – sutelkti visų Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių jėgas siekiant visuotinio referendumo surengimo šiais neatidėliotinais klausimais.

„Tai yra 26 ar 27-as bandymas surengti referendumą iš apačios, nė vienas iš jų nebuvo sėkmingas, tad žinome kaip yra sunku surinkti 300 000 piliečių parašų, tačiau manome, kad bendromis pastangomis žadindami tautą kovai už patį švenčiausią lietuviui dalyką – mūsų protėvių Žemę, sugebėsime įveikti šį sudėtingą barjerą ir priversime valdžią įsiklausyti Lietuvos piliečių nuomonę“, – Alkas.lt portalui sakė vienas iš piliečių iniciatyvinės grupės narys, Tautininkų sąjungos vicepirmininkas Julius Panka.

Pirmą kartą referendumo dokumentai buvo įteikti šių metų rugpjūčio 1 d., tačiau gavę VRK pastabas referendumo iniciatoriai atsižvelgdami į jas patikslino referendumui teikiamas konstitucinio įstatymo formuluotes.

Šių metų rugpjūčio 24 d. 11 val. Kauno sporto halėje ketinama sušaukti visuotinį Lietuvos Žemės gynėjų suvažiavimą kuris sutelks visų Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių jėgas  rengiant šį visuotinį referendumą.

Parduoti žemę užsieniečiams Lietuva įsipareigojo stojimo į ES sutartimi, tačiau buvo sutarta dėl pereinamojo laikotarpio, kuris pratęstas jau du kartus.

Jei šio referendumo surengti nepavyks tai nuo 2014-ųjų gegužės 1 d. Lietuvoje ūkinės paskirties žemę bei miškus galės įsigyti bet kurios Europos Sąjungos valstybės piliečiai.

Šaltinis: www.alkas.lt


Susiję

Politika 5137205766743073546

Rašyti komentarą

item