Andorai neleista vaizduoti Jėzaus ant euro monetų

Pagal 2011 m. pasirašytą susitarimą su Europos Komisija, Andora oficialiai įsivedė eurą kaip nacionalinę valiutą. Andora negali spausdinti e...

Pagal 2011 m. pasirašytą susitarimą su Europos Komisija, Andora oficialiai įsivedė eurą kaip nacionalinę valiutą. Andora negali spausdinti euro banknotų, bet nuo šių metų liepos 1 įgijo teisę pradėti kalti ir į apyvartą išleisti euro monetas. Vis dėlto, andoriškų euro monetų pasirodymas nukeltas pusei metų į priekį, t. y. iki 2014 m. sausio 1.

Viena iš šio uždelsimo priežasčių yra ta, kad Europos Sąjungai nepatiko andoriškų 10, 20 ir 50 euro centų monetų dizainas, kuriame vaizduojamas Jėzus ir bažnyčia. Pagal pirminį variantą, ant andoriškų monetų turėjo būti pavaizduota (dešinėje pusėje) Santa Kolomos bažnyčios varpinė bei (kairėje pusėje) Jėzaus pantokratoriaus atvaizdas, nukopijuotas nuo freskos iš kitos XII a. Andoros bažnyčios.

Briuselis griežtai pareikalavo laikytis religinio neutralumo. Vis dėlto, bažnyčios varpinė ant monetų liks, nes Andorai pavyko įtikinti, kad tai Europos architektūrinis paveldas, kuris 1999 m. buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Ant 1, 2 ir 5 euro centų monetų Andora nusprendė pavaizduoti pirėninę gemzę. Ant 1 euro nominalo monetų bus vaizduojami „Slėnių namai“, kuriuose jau daugelį metų yra įsikūrusi Andoros valdžia, o ant 2 eurų nominalo monetų bus pavaizduotas šalies herbas.

Praėjusiais metais su panašiomis problemomis susidūrė ir Slovakija. Europos Komisijos nurodymu, slovakai iš pirminio varianto su šventaisiais Kirilu ir Metodijumi turėjo pašalinti nimbus bei kryžių nuo šventųjų drabužių.

Šaltinis: www.patriotai.lt


Susiję

Pasaulis 97564063185903847
item