Lietuvos šeimos telkiasi už konstitucinę teisę auklėti savo vaikus

Rea­guo­da­mos į Sei­mui svars­ty­ti pa­teik­tas Vai­ko tei­sių ap­sau­gos pa­grin­dų įsta­ty­mo pa­tai­sas bei pri­imi­nė­ja­mą „so­cia­...

Rea­guo­da­mos į Sei­mui svars­ty­ti pa­teik­tas Vai­ko tei­sių ap­sau­gos pa­grin­dų įsta­ty­mo pa­tai­sas bei pri­imi­nė­ja­mą „so­cia­li­nes ly­tis“ įtei­si­nan­čią Stam­bu­lo kon­ven­ci­ją, Lie­tu­vos šei­mos ini­ci­juo­ja pi­lie­ti­nę ak­ci­ją „Ap­gin­ki­me šei­mą – iš­sau­go­ki­me Lie­tu­vą“. Bir­že­lio 16 d., 15 val., Vil­niaus Ka­ted­ros aikš­tė­je įvyks pir­ma­sis ren­gi­nys, ku­rio me­tu Lie­tu­vos šei­mos bus kvie­čia­mos gin­ti Kons­ti­tu­ci­jos lai­duo­ja­mą tei­sę šei­mai auk­lė­ti sa­vo vai­kus.

Anot vie­nos iš pi­lie­ti­nės ak­ci­jos or­ga­ni­za­to­rių Jo­lan­tos Kriš­čiū­nai­tės, šio ren­gi­nio tiks­las – at­kreip­ti Lie­tu­vos šei­mų ir vi­suo­me­nės dė­me­sį į svars­to­mas įsta­ty­mo pa­tai­sas, ku­rio­se vai­ko tei­sių ap­sau­gos ir tei­sėt­var­kos ins­ti­tu­ci­joms nu­ma­ty­ta ga­li­my­bė sa­vo nuo­žiū­ra, be teis­mo spren­di­mo, ne­del­siant pa­im­ti vai­ką iš tė­vų ar ki­tų tei­sė­tų vai­ko at­sto­vų.

„Di­de­lė da­lis Lie­tu­vos tė­vų, su­si­pa­ži­nę su svars­to­mo­mis pa­tai­so­mis, pri­pa­ži­no pa­si­ju­tę grą­ži­na­mi į so­viet­me­tį. Anuo­met juk vi­so­mis žmo­gaus gy­ve­ni­mo sri­ti­mis rū­pi­no­si „vi­sa­ži­nė“ to­ta­li­ta­ri­nė vals­ty­bė. Ta­čiau de­mo­kra­ti­nės Lie­tu­vos vals­ty­bės Kons­ti­tu­ci­ja lai­duo­ja tė­vams tei­sę au­gin­ti ir auk­lė­ti sa­vo pa­čių vai­kus. To­dėl į Ka­ted­ros aikš­tę su ki­to­mis šei­mo­mis ren­ka­mės pa­si­sa­ky­ti ne tik už šios tei­sės iš­sau­go­ji­mą, bet ir už pri­gim­ti­nę šei­mą, už vai­ko tei­sę aug­ti su tė­čiu ir ma­ma. Esa­me prieš smur­tą, ir smur­to ti­krai ne­to­le­ruo­ja­me, bet ne­ga­li­me leis­ti ar­dy­ti šei­mų, įtei­sin­ti so­cia­li­nių ly­čių bei ki­tų ne­su­sip­ra­ti­mų, pa­nei­gian­čių mū­sų es­mi­nės vals­ty­bės ląs­te­lės – šei­mos – ge­ro­vę ir at­ei­tį“, - tei­gia J.Kriš­čiū­nai­tė.

Or­ga­ni­za­to­rių tei­gi­mu, ak­ci­jos „Ap­gin­ki­me šei­mą – iš­sau­go­ki­me Lie­tu­vą“ me­tu su ren­gi­nio da­ly­viais bend­raus Lie­tu­vo­je ge­rai ži­no­mi vi­suo­me­ni­nin­kai, psi­cho­lo­gai, tei­sės spe­cia­lis­tai, tė­vai, vyks kon­cer­tas. Ren­gi­nio me­tu taip pat bus su­kur­ta erd­vė vai­kams, kur jie ga­lės pieš­ti, pūs­ti mui­lo bur­bu­lus ir žais­ti.

„Ste­bė­da­mi, kaip ag­re­sy­viai ir žai­biš­kai pra­ki­ši­nė­ja­mos nau­jo­sios pa­tai­sos, smur­to są­vo­ką pra­ple­čian­čios iki ab­sur­do, ne­nu­ma­tan­čios jo­kių sau­gik­lių dėl pikt­nau­džia­vi­mo ar klai­dų, nu­ma­no­me, kad lai­ko ne­be­tu­ri­me daug. To­dėl Ka­ted­ros aikš­tė­je ren­gia­ma pi­lie­ti­nė tel­kia­mo­ji ak­ci­ja bus pir­ma­sis, bet ne pa­sku­ti­nis to­kio po­bū­džio ren­gi­nys. Vals­ty­bė, ne­at­sik­lau­su­si vi­suo­me­nės nuo­mo­nės, ne­tu­ri tei­sės pri­im­ti tarp­tau­ti­nių su­si­ta­ri­mų, at­me­tan­čių šei­mą, tra­di­ci­jas, do­ro­vę, ir prieš­ta­rau­jan­čių net ke­le­tui Kons­ti­tu­ci­jos straips­nių. Tai, kad eg­zis­tuo­ja smur­to šei­mo­je reiš­ki­nys, ne­reiš­kia, kad jis yra vi­suo­ti­nis. Juo­lab, tai ne­reiš­kia ir to, kad vals­ty­bė tu­ri pe­rim­ti iš vi­sų, net pa­do­rių tė­vų vai­kų auk­lė­to­jo vaid­me­nį“, - sa­ko vie­na ak­ci­jos or­ga­ni­za­to­rių J.Kriš­čiū­nai­tė.

Pi­lie­ti­nę tel­kia­mą­ją ak­ci­ją „Ap­gin­ki­me šei­mą – iš­sau­go­ki­me Lie­tu­vą“ pa­lai­ko Lie­tu­vos šei­mų ir tė­vų aso­cia­ci­ja, aso­cia­ci­ja „Lie­tu­vos tė­vų fo­ru­mas“, kun. Ro­ber­tas Gri­gas, mon­sin­jo­ras Al­fon­sas Sva­rins­kas ir ki­ti.

Pi­lie­ti­nės ak­ci­jos or­ga­ni­za­to­rių tei­gi­mu, vals­ty­bės pa­grin­das – šei­ma – ky­la iš vy­ro ir mo­ters, iš tė­vys­tės ir mo­ti­nys­tės, iš tė­vų ly­čių skir­tin­gu­mo ir pa­pil­do­mu­mo. „Pri­gim­ti­niai vy­ro ir mo­ters skir­tu­mai, ne­prik­lau­san­tys nuo kul­tū­ros ir auk­lė­ji­mo, skir­tin­gai, bet taip pat reikš­min­gai ku­ria šei­mą, tau­tą, vals­ty­bę. Šei­mos par­ei­ga yra rū­pin­tis ir auk­lė­ti vai­kus pa­gal sa­vo įsi­ti­ki­ni­mus, kad jie tap­tų do­rais pi­lie­čiais, kaip ir skel­bia­ma LR Kons­ti­tu­ci­jo­je“, - ra­šo­ma iš­pla­tin­ta­me pra­ne­ši­me.


Susiję

Šeimos politika 3250151211728270277

Rašyti komentarą

1 komentaras

Sandra rašė...

Ačiū už puikų pranešimą!

item