Norvegijos vaikų teisių gynėjai iš lietuvio ir rusės šeimos tris dukreles atėmė remdamiesi gandais

Norvegijos vaikų teisių apsaugos prižiūrėtojai iš lietuvio Roberto Bendiko ir rusės Tatjanos Bendikienės šeimos atėmė tris dukteris. Mergait...

Norvegijos vaikų teisių apsaugos prižiūrėtojai iš lietuvio Roberto Bendiko ir rusės Tatjanos Bendikienės šeimos atėmė tris dukteris. Mergaitės iš tėvų buvo atimtos remiantis vyriausios dukters dvylikametės draugės parodymais. Kol kas neaišku, kokias vaikų teises pažeidė tėvai, rašo newsru.com.

Iš sutuoktinių atimtos 13 metų Evelina, 5 metų Emilija ir 3,5 metų Eliza. R. ir T. Bendikų šeima į Norvegiją atvyko prieš ketverius metus iš Kaliningrado srities. Šiuo metu šeima gyvena Torvikbukto gyvenvietėje Norvegijos pietvakariuose. Vyriausioji duktė gimusi dar Rusijoje, dvi jaunesniosios jau Norvegijoje. Tačiau visos trys mergaitės yra Rusijos pilietės, Rusijoje registruotos.

Rusijos vaiko teisių apsaugos įgaliotinis Pavelas Astachovas sakė tiriantis atvejį dėl trijų vaikų atėmimo iš Rusijos pilietės. Kaip rašo ELTA, Rusijos pareigūnas tai šeštadienį pranešė savo tinklaraštyje. Pasak P. Astachovo, sprendimą paimti tris Tatjanos ir Roberto Bendikų dukreles Norvegijos vaikų globos tarnyba priėmė, remdamasi dviejų moksleivių ir mokyklos direktoriaus pareiškimais. Į bendrą kovą dėl vaikų grąžinimo šeimai įsijungs Lietuvos ambasada Norvegijoje, rašo įgaliotinis. P. Astachovo nuomone, šiuo klausimu reikia kreiptis į Norvegijos vaikų reikalų, lygiateisiškumo ir socialinės integracijos ministrę Ingą Marte Thorkildsend.

P.Astachovo versiją patvirtino ir atimtų vaikų mama. „Atėjo, parodė popierių, kad neva šeimoje yra smurtaujama, ir paėmė vaikus“, - pasakoja T. Bendikienė, vis dar negalinti atsigauti nuo šoko.

Vaikų teisių gynėjams paskambino mokyklos rektorė. „Pas ją atėjo dvi mergaitės – vyresniosios dukters draugės. Viena mergaitė papasakojo, kad neva prieš dvejus metus matė, kaip tėtis, mama ir močiutė muša vaikus. Antroji mergaitė nieko panašaus nematė, nors taip pat nuolat pas mus lankydavosi“, - pasakoja atimtų mergaičių mama.

Tokio gandų lygio paliudijimo užteko, kad vaikai būtų iš šeimos atimti. „Rektorė paskambino, jie čia atbėgo iš karto, vasario 21 d. Tris kartus ėjo, viskas buvo gerai. Bet kovo 8 d. vis vien išsivežė vaikus“, - pasakoja T. Bendikienė.

Dabar mergaitės laikinai atiduotos globėjų norvegų šeimai. „Mergaitės verkia, ilgisi. Jos šokiruotos, visiškai nieko nesupranta. Vyriausioji Evelina visą laiką klausinėja, kodėl jos turi ten būti“, - sako mama, dukreles per visą šį laiką galėjusi pamatyti tik du kartus po dvi valandas – taip nustatė „Barnevarne“.

Norvegų šeimoje mergaitės gyvens iki gegužės 28 d. - tada vyks teismas, kad mergaitės būtų sugrąžintos tėvams. Bet pagrindinis teismas dėl bylos, kurią iškėlė „Barnevarne“, vyks rudenį.

Į Norvegiją sutuoktiniai atvyko iš Rusijos Kaliningrado srities. T. Bendikienė sakosi negalėjusi įsivaizduoti, kad šioje šalyje susidurs su tokiomis problemomis. „Pagimdžiau čia du vaikus. Nebuvau girdėjusi, kad čia dedasi tokie dalykai. Jeigu būčiau žinojusi, būčiau iš karto išvažiavusi“, - sako ji.

Pagalbos susigrąžinti dukreles Bendikai kreipėsi ir į įvairias Rusijos organizacijas bei įstaigas, ir į Lietuvos konsulatą.

Rusijos žiniasklaidoje atsirado spekuliacijų, kad „Barnevarne“ organizacija užsiima vaikų prekyba. Visos trys Bendikų dukterys yra ne Norvegijos, o Rusijos pilietės.

Jurgita Noreikienė


Šaltinis: www.lrytas.lt

Susiję

Pasaulis 4437750321623035859

Rašyti komentarą

item