Žengtas pirmas žingsnis lietuviškų mokyklų Punsko valsčiuje uždarymo link (video)

Retai kada Punsko valsčiaus tarybos posėdis susilaukia tokio didelio šio krašto gyventojų ir žiniasklaidos susidomėjimo. Vasario 27 dieną...

Retai kada Punsko valsčiaus tarybos posėdis susilaukia tokio didelio šio krašto gyventojų ir žiniasklaidos susidomėjimo. Vasario 27 dieną į Punsko valsčiaus konferencijų salę susirinko kaimų seniūnai, uždaromų mokyklų direktoriai, Lenkijos lietuvių bendruomenės atstovai, Punsko Kovo 11-osios licėjaus mokiniai ir kt. Mokyklų klausimu kalbėjo Punsko valsčiaus viršaitis Vytautas Liškauskas bei svečias iš Marijampolės, Euroregiono Marijampolės biuro vadovas Gintaras Skamaročius.

Po neilgų diskusijų Punsko valsčiaus taryba priėmė sprendimą dėl ketinimo uždaryti tris Punsko valsčiaus mokyklas – Pristavonių, Vidugirių ir Navinykų.Dėl kiekvienos mokyklos balsuota atskirai. Už ketinimą  uždaryti mokyklas balsavo dauguma tarėjų. Taryboje dauguma tarėjų – lietuviai.
„Tai buvo pirmas žingsnis lietuviškų mokyklų Punsko valsčiuje uždarymo link, – po Punsko valsčiaus tarybos posėdžio punskas.pl portalui kalbėjo Lenkijos lietuvių bendruomenės valdybos pirmininkas Jonas Vydra. – Belieka tikėtis,  kad tas pirmas žingsnis neprives mus prie liepto galo, kad valsčiaus valdžia suras papildomų lėšų ir tos mokyklos nebus uždarytos“.
Tarybos sprendimas susirinkusiems į posėdį buvo netikėtas. Tai juoda diena ne tik Punsko valsčiaus švietimui, bet ir visai Lenkijos lietuvių bendruomenei.
Neuždaryti lietuviškų mokyklų ragino ir pagalbą deklaravo Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Lietuvos Respublikos Premjeras Algirdas Butkevičius, LR Seimo Pirmininko pavaduotojai Petras Auštrevičius, Irena Degutienė ir kiti.
Atidėti sprendimą dėl trijų lietuviškų mokyklų Punsko valsčiuje uždarymo Punsko valsčiaus savivaldybės prašė LR švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis. Lietuva deklaruoja pagalbą ir yra pasiryžusi prisidėti prie šių mokyklų finansavimo. Prieš mokyklų uždarymą pasisakė ir vasario 25 dieną Seinų ir Punsko krašte viešėję Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai prof. Romualdas Ozolas, prof. Bronius Genzelis, Birutė Valionytė bei politologas, Lietuvos politikos ir visuomenės veikėjas Alvydas Medalinskas.

Šaltinis: www.punskas.pl


Susiję

Užsienio politika 2106684335677877748
item