Sąjūdininkai išteisinti galutinai

Bandymas žūtbūt nubausti mitingo „Už teisingumą“ organizatorius - birželį teismo išteisintus Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signatarus B...


Bandymas žūtbūt nubausti mitingo „Už teisingumą“ organizatorius - birželį teismo išteisintus Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signatarus Bronislovą Genzelį, Romualdą Ozolą ir visuomenininką Alvydą Medalinską - patyrė fiasko. Apeliacinį skundą, kuriuo prašyta atmesti išteisinamąjį nutarimą ir paskirti jiems administracines nuobaudas, Vilniaus apygardos teismas (VAT) atmetė. Nutartis neskundžiama.

Vykdė Konstituciją, o ne valdininkų užgaidas

Didžiulį visuomenės pasipiktinimą sukėlusioje byloje signatarai buvo kaltinami pažeidę Susirinkimų įstatymą, mat mitingą prieš neteisėtą Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovų atleidimą šių metų kovo 17-ąją surengė kitoje vietoje ir kitu metu, nei buvo nurodyta Vilniaus miesto savivaldybės Renginių ir susirinkimų derinimo komisijos išduotame leidime-pažymėjime.

Birželio 29-ąją signatarai ir gausus būrys juos palaikančių žmogaus teisių gynėjų, visuomenininkų bei politikų šventė pergalę - Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo teisėja Virginija Liudvinavičienė administracinio teisės pažeidimo bylą mitingo organizatorių atžvilgiu nutraukė. Teismo posėdžiuose išnagrinėjus pateiktus įrodymus ir apklausus liudytojus buvo konstatuota, kad R.Ozolas, B.Genzelis ir A.Medalinskas tinkamai naudojosi Konstitucijos ir įstatymų suteiktomis teisėmis ir laisvėmis.

Teismas taip pat konstatavo, kad Vilniaus miesto savivaldybė mitingo laiką ir vietą pakeitė vienašališkai, nesuderinusi su renginio organizatoriais.

Policija žūtbūt siekė bausti

Bet savivaldybė šio teismo sprendimo neskundė. Tai padarė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Vilniaus miesto 3-iasis policijos komisariatas, kurio darbuotojai administracinio teisės pažeidimo protokolą surašė, teismo vertinimu, ydingai inkriminuodami mitingo rengėjams atskirų Susirinkimų įstatymo straipsnių pažeidimus.

Apeliaciniu skundu Vilniaus apygardos teismui policija prašė panaikinti teismo sprendimą kaip neteisingą ir nepagrįstą, teigė, esą pirmosios instancijos teismas netinkamai įvertino bylos medžiagą ir faktines aplinkybes. VAT buvo prašoma priimti naują sprendimą ir paskirti mitingo organizatoriams administracines nuobaudas.

Tačiau VAT nesuabejojo nė viena Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo sprendimo išvada. Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėja Jolanta Čepukėnienė teismo posėdyje rašytinio proceso tvarka išnagrinėjusi bylą policijos skundą atmetė ir ankstesnį teismo sprendimą paliko nepakeistą.

Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataro Romualdo Ozolo komentaras.

Policija galutinai „prakišo“. Bet įvertinimo prašosi pati situacija: mūsų policija sukyla prieš mūsų teismus! Policija apskritai neturi teisės reikšti politinės valios. Ji vykdo, o ne nurodinėja, kaip šiuo atveju bandyta padaryti. Tai baisus skandalas. Ko gero, savivaldybė dėl to ir neskundė mus išteisinančio teismo sprendimo, nes jiems būtų baisi negarbė pralaimėti, o savo mundurą reikėjo kažkaip nuplauti. Juk būtent policijos reikalavimu savivaldybė darė įvairius draudimus.

Mūsų valstybėje valdininkija yra paskendusi savivalėje, kai nėra kas ją kontroliuoja. Bandantiems rėžti tiesą į akis atlyginama teismais, atleidimais iš darbo. Kartu yra blokuojamos visos naujos idėjos, kurios galėtų ateiti iš tautos, kliudoma joms prasiskverbti į Seimą, siekiant, kad jis patikimai būtų liberalistinis nuo kairės iki dešinės. Vadintis partijos gali kaip nori, svarbu, kad vykdytų tą pačią neoliberalizmo politiką, lietuvių išvalymo iš Lietuvos moderniosios deportacijos būdu politiką.

Nesistebiu, kas daroma. Stebiuosi tik vienu - kaip Lietuvos žmonės šito nemato, o jei mato - kaip nesukyla prieš visa tai. Prieš pasityčiojimą iš idėjų, už kurias žmonės dėjo galvas 1991-aisiais. Kodėl jie sutinka naujųjų kumečių sąlygomis dirbti Vakaruose, nepaisydami savo pažeminimo, prarasdami paskutinius savo orumo likučius, jau nekalbant apie savo pilietinio aktyvumo galimybes, sėkmingai traukia lauk?

Netiesa, kad mes nieko negalime pakeisti. Yra bandančių, o kai kuriems jau ima ir pavyksta. Štai prieš kelias dienas nuvažiavau į Zarasus, į mokytojų streiką. Ten buvo nuostabus šviesių žmonių kalbėjimas. O kitą dieną jau atbėgo švietimo funkcionieriai tartis, ir sudarė susitarimą, įvykdantį mokytojų reikalavimus. Nes neįvykdyti reikštų pripažinti, kad vykdomas jų žudymas.

Teismo sprendimas sugrąžinti į darbą FNTT vadovo pavaduotoją Vytautą Giržadą taip pat didelė pergalė, kaip ir mūsų galutinis išteisinimas dėl mitingo „Už teisingumą“. Bet viešojoje erdvėje tuos besikalančius teisingumo daigelius stengiamasi nutylėti ir toliau bandoma visuomenę nuteikti, kad eilinis pilietis nieko negali.

Tačiau pamažu žmonės nebetenka baimės, nes jie jau nebeturi kur trauktis. Žmonės ima suprasti, kad aukščiausia valdžia yra ne valdininkai. Kad šie yra tik jų įgaliotiniai, kartais ir savo išradingumu užgrobę šias pozicijas.

Valstybė yra kiekvienas iš mūsų, kaip parašyta Konstitucijoje. Darysime tiek mitingų, tiek spaudimų jėga, kol galų gale perlaušime šitą valdininkų savivalę ir jų neliečiamybės sieną. Anksčiau ar vėliau ji tikrai bus sutriuškinta. Priešingu atveju jie tikrai mus nužudys. Dabar klausimas toks: arba - arba. Ir žmonės jau mato, kad laimėti galima, tik reikia kautis.

Šaltinis: www.respublika.lt


Susiję

Politika 7811454942419021868

Rašyti komentarą

item